Неразумно е отстъпка на горивата за цялото население

Трябва да се даде само на най-уязвимите групи, обясни Владимиров
19 май 2022 10:00, Петя Славова
77
Неразумно е отстъпка на горивата за цялото население
Снимка: БГНЕС

Неразумна е правителствена мярка за отстъпка за горивата за цялото население. Такова мнение изрази пред БНТ енергийният експерт Мартин Владимиров.

 "Много по-разумно е да се даде на най-уязвимите групи, които не могат да покриват задълженията с в енергиен план които са ограничили потреблението си - това важи за около 1/3 от населението. Да се дава отстъпка за горивата за цялото население е неразумно, защото дава грешни стимули на средната класа и на по-богатите да консумират много повече горива, отколкото са им необходими.

Още по темата

Според него към домакинствата и най-уязвимите групи трябва да бъдат насочени директни кешови трансфери, за да могат те сами да решат за какво да похарчат парите си.

 "За някои хора купуването на основни хранителни стоки в магазина ще е много по-важно от зареждането на горива. От тази гледна точка мярката е по-скоро популистка", коментира Владимиров.

Той обясни още, че цените на най-използваните горива у нас - дизел и А95 се движат около 10% под средните за ЕС и България е консистентно сред страните с най-ниски цени. Това до голяма степен се дължи че на българския пазар има едни лидер, който не само преработва горивата, но и държи 2/3 от пазара на едро и има достъп до по-евтиния руски нефт.

 "Ценообразуването в България е по-скоро базирано на цените на международните борси, тоест може да има намаления от самия основен доставчик на горива в България. И ако има някъде, където превозвачите трябва да протестират, то е пред рафинерията в Бургас", коментира Мартин Владимиров.

"Нямаме много механизми, с които да задържим цената по пазарен начин. В момента ЕС прилага мерки за да подкрепа на потребителите на енергия. Най-разумният начин, който се възприема е да се превеждат директни чекове към най-уязвимите групи

"Цената на суровия нефт на световния пазар се успокои, защото повечето търговци и спекуланти вече не приемат риска за ембарго върху руския петрол толкова сериозно. А дори при прилагане на ембарго, то вече е вкарано ценообразуването, тоест няма фактори, които да променят значително търсенето и предлагането и цената значително да се вдигне", каза Владимиров.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


77
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
0
 
0
 
! Отговори
Село преди 1 година
Защо не спонсорират е само фирмите и парламентарните автомобили така Сигорни ще е най-правилно
54
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
абе Мартине ти седесарина от кога стана с ляв уклон и почна беднотията да стимулираш. Абе чук средната класа ти движи държавата тя е най динамична, стига това делене на хората и противопоставяне, разделяй и владей.
53
0
 
5
 
! Отговори
Аман от "шутове преди 1 година
Г-н "ЕКСПЕРТ"измислен , Полша премахна ДДС на горивата и започнаха да влизат германци да зареждат гориво,при инфлация трябва оборот (което ние не направихме), това намаление е за всички,то е за българските граждани,и последно ако искате да няма монопол на горивата, държавата да вземе складовете за горива от Лукойл, които незнайно защо държи и тогава всичко ще се нормализира.
52
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Когато има спекула не може да има нищо разумно. Всяка печалба трябва да има граница. Всичко останало са празни мазни приказки.
51
0
 
4
 
! Отговори
Ivan преди 1 година
Като ми обясни "експерта" защо при два пъти и половина по-ниска производителност на труда в България ми плащат 5 пъти по-малко от европееца,аз ще му кажа ,че е разумно,отстъпката от 12,50 лв за резервоар да си я завре там,където всички се сещат!НЕКАДЪРНИЦИ-вчерашни пиклювци, държава тръгнали да управляват!Резултата е ясен на всички!!
50
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Все ще се намери някой да ни убеждава колко благодарни трябва да сме, че властта решила да ни даде трохи, които според него не ни се полагат.
49
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тоз защо не се скрие? На всяка манджа мерудия.
48
0
 
21
 
! Отговори
аисикт.. бе преди 1 година
стига с тези най -уязвимите бе, хайде да почват да учат и да не раждат по 10 деца ....
47
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всички "мерки", които се взимат в БГ са осакатенеи още в самата идея на мярката. Правят се не с цел населението да е по-добре, а да може свободно и законно да се извършват злоупотреби в особенно големи размери.
46
7
 
16
 
! Отговори
Таня преди 1 година
По принцип винаги е лоша идея да се помага на бедните. Те са бедни не случайно. Каквото и да направите за тях, ще е равносилно на разсипия. Спестените от гориво или други социални помощи пари ще отиват за алкохол, цигари и кръчми. Никой от плебса няма да си помръдне пръста да запише някаква квалификация или друго, което да промени социалния му статус. Той е свикнал да мрънка и да очаква, че Русия ще му дава на готово, но политиците нарочно не допускат той да е щастлив.
45
1
 
11
 
! Отговори
1-н преди 1 година
Горива преработени от ултра ефтин руски петрол ни хи продават на европейски цени, стига крали ве, стига
44
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Превеждам. Държавата дърпа едни заеми за тези 25 стотинки на литър. Търговците веднага повишават цената с 25 стотинки. Вече се случва. Гражданите карат на същата цена. Парите за погасяването на милиардите идват от глупаците дето си плащат данъците. Търговците са с едни милиарди напред. И инфлацията е с 5% отгоре. Честито на глупаците.
43
5
 
18
 
! Отговори
Бай Дрън преди 1 година
Да поясня за неразбралите. По принцип статията е правилна, пари да се дават само на най-бедните и то в по-големи количества. На средната класа не и трябват. Аз съм под средната класа и пак не ми трябват. Но проблемът не е, че горивата ще стигнат 4 лева, а в това, че това ще повлече всички цени нагоре. В тая посока трябва да се мисли, а не да се подпомага определена група хора, освен най-бедните разбира се и то работещите бедни, защото отдавна няма безработица, за да подпомагаме и лентяите.
42
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Най-добре ще е П.П да се качат на няколко от новите самолети и да хвърлят пари с чували. Така всички ще бъдем щастливи.
41
1
 
27
 
! Отговори
цървул преди 1 година
Бедните хора ясно съзнават, че тази отстъпка от 25ст са 12.50 на 50 литров резервоар, който струва около 150лв след отстъпката. та въпроса ми е колко неразумно може да се вози човек с 12.50???Извода е, че тоя приказва дивотии за да раздели обществото!
40
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Този за Лукойл или за Литаско говори? Вече стана ясно с какви схеми руснаците ни помпат цените и прибират печалбите, че Лукойл е само един производител на ишлеме, и от него формално нищо независи.
39
0
 
22
 
! Отговори
Kurti преди 1 година
Защо сравнявате Европа с България ... там може да си заредиш резервоара за ден работа..а в Бг????
38
1
 
20
 
! Отговори
да да ама не преди 1 година
Владимиров, а КАК ще контролираш кой е уязавим и кой не, как ще контролираш процеса? Ще изхрачиш три пъти повече пари само, за да измислиш и реализираш механизъм за това, което предлагаш, отколкото да дадеш отстъпка на всички. А кколко време ще отнеме да не говорим.Аман от експерти по всичко с мнение и право на телевизионен ефир.
37
0
 
26
 
! Отговори
От БАН преди 1 година
Дайте отстъпки само на ромалето! Ние смотаните *** имаме пари. На нас даже ни дигнете цените още.
36
0
 
19
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 1 година
Подигравка с народа!