Увеличението на парното е неизбежно

Коментар на експерти
27 май 2022 21:08, Росен Стойчев
56

Основната причина за ръста в цените на парното са високите цени на природния газ, който е основна суровина за повечето топлофикации. Те от своя страна са вследствие на нарасналото търсене на синьото гориво в световен мащаб, съобщи Bulgaria ON AIR.

Разликата в заявените от топлофикациите цени и предложените от регулатора също има своето обяснение.

Още по темата
В първоначалните изчислявания не бяха включени компенсациите за скъпия газ и ток, дадени от държавата за топлофикациите и за електроразпределителните дружества. Технологията е такава, че до 31 март всяка топлофикация трябва да подаде такова заявление, за да бъдат определени тези цени от 1 юли, с данни, които са ясни до този момент - 31 март.

Според икономистите поскъпването на топлофикационните услуги е неизбежно.

"Не мисля, че има вариант, при който да няма увеличение при всичкото поскъпване на енергийните ресурси", заяви финансистът Георги Ганев.  

"Ако сега беше подадено заявлението цените нямаше изобщо да надхвърлят над 300% ръст", посочи председателят на Асоциацията на топлофикационните дружества Кремен Георгиев.

Причината за рекордния ръст, искан от някои от топлофикациите се дължи и на броя на потребителите им. Там, където те са по-малко, изчисленият процент скача драстично. Най-голямата топлофикация - Столичната, обаче е посочила, че исканият процент ръст е малко под 30%. В предлаганите цени от КЕВР, той е почти 40%, което го доближава до средното за страната.

"Не съм убеден, че поисканото от "Топлофикация-София" 30% увеличение е достатъчно добре уточнено. Трябва да е повече. Като процент не е адекватно, защото газът през тази година, за която действат сегашните цени, се е повишил над три пъти", допълни Кремен Георгиев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Още по темата: повишениецениексперти
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
0
 
0
 
! Отговори
Марко преди 1 година
Според законите на капитализма всеки способен и умен ще намери начин да се справи с повишените финанси. За останалите е ясно , отпадат от жовота. Такава е действителноста. Всеки човек си заслужава съдбата. Най гадната гледка са просещите хора в по голямите градове. Би трябвало да ги събира полицията в районните , и да ги наказва с обществен труд. В днешно време всеки отговаря сам за себе си. Свят широк където искаш там можеш да си. И колкото можеш толкова ти се полага.
51
0
 
1
 
! Отговори
Възмутен преди 1 година
До Анонимен не ми казвай какво да правя.Няма да се откажем от парното.Това си е твой проблем ***.
50
0
 
0
 
! Отговори
Възмутен преди 1 година
До 55 С какви години би ***?Петков е от 5 месеца премиер.Сляп ,глух или си *** за цената на газа и горивата в цял свят.Или езикът те сърби да бълваш глупости.Аман от мръсни заядливци и злобари в тази държава.
49
1
 
1
 
! Отговори
55 преди 1 година
Смятайте само колко умен е българския народ: първо колко месеца служебното правителство го лъга че цените скачат заради международните. След това Киро продължава да ги лъже, че цените скачат заради войната, и така..... с години. Ами просто си го заслужавате.
48
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
софиянци да започнат да се отказват от това парно , те и без увеличение крадат тасега съвсем прави се общо събрание на входа и спрямо ид части на всеки ап се смята по новия закон 50 процента и айде у канавката парното
47
1
 
2
 
! Отговори
ЧЕСТИТО НА ВСИЧКИ преди 1 година
София Мамоооо..... Софияяяяя......
46
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Що бе, нали идва американския демократичен газ, който бил по-евтин от руския? Питайте Киро и Лена, ако не ми вярвате.
45
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е нали се договори газ с американците по -евтин от руския. Как така е поскъпнал?
44
1
 
5
 
! Отговори
и те така преди 1 година
както и падането на коалицията ! не може да оправдават некадърноста си с войната в Украйна .
43
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А заплатите неизбежно ще се стопят. Те украинците, без дом, искат да напуснат България. Нищо не направиха за народа тия американски отличници и послушковци. Освен едно - разединиха го за поколения напред!
42
1
 
5
 
! Отговори
през зимата преди 1 година
С колко градуса ще увеличават парното защото ми е студено.
41
0
 
2
 
! Отговори
До 41 преди 1 година
Идеята ти е доста разумна. Дано някой от управляващите се вслуша в нея
40
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да се Приватизира това дружество. И хората ще преминат към новия модел локално отопление. Ще се дообразяват и ще се преквалифицират.
39
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абе вие наводнения ли сте че един работник в Топлофикация не взима и 1000 лв чисто заплата.
38
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
....те от своя страна са последствие......на болния ум на сбиpщинaтa в Европейския парламент която си мислеше че ще прави санкции наляво надясно без да има ответни последствия.Сега европейските народи ще понесат бремето на некaдърниците които са си избрали
37
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ами и в Топлофикация работят хора. И те издържат семейства. Как се прави това с ниски заплати при тая инфлация
36
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ТЕЦ е едно , те -ца не е с основна дейност да е свързан с централно отопление.Това го няма никъде в Европа. Топлофикация АД е друго
35
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Никой да не плаща парно.
34
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Фандъкова няма нищо общо с това дружество . И няма вина. От нея не зависи
33
15
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В Германия на Шрьодер му блокираха всички сметки и на децата му от двата брака. Така и тук трябва да стане всички свързани олигарси с Русия да бъдат с блокирани и конфискувани сметки в полза на Енергетиката. Руското имущество в България също.