Брокер: Цените на селските къщи вървят нагоре, търсенето също

Търсят се имоти с ток, канализация, които не се нуждаят от ремонт
27 юни 2022 16:30, Анисия Иванова
137
Брокер: Цените на селските къщи вървят нагоре, търсенето също
Снимка: БГНЕС

Пандемията накара много хора да предпочетат да променят коренно начина си на живот и от големия град да заживеят на село.

Най-честитят отговор, който получаваме, когато попитаме някой защо е предпочел селото, е, че там е по-хубаво, по-тихо и далеч по-спокойно от града. Готовите къщи в селата са най-търсени предимно от млади семейства, каза брокерът Юлия Хвърчилкова.

Едно от доказателствата за засиления интерес към имотите в по-малките населени места е село Левски в Община Суворово. "Търсенето надвишава в пъти предлагането в последно време. На седмица идват поне двама-трима човека, които търсят да закупят имот, който не се предлага в сайтовете за обяви и от агенции“, коментира кмета на селото Кирил Иванов. Негова основна цел е да подобри живота в село Левски, за да привлече повече млади хора.

Много млади варненски семейства щурмуват авренското село Царевци след настъпването на пандемията. "Имахме свободни близо 18 къщи в селото, но те се изкупиха за отрицателно време от млади семейства от Варна“, каза кметът Младен Манолов пред БНР.

Засиленият интерес се наблюдава и на фона на поскъпването на селските имоти и най-вече на къщите, поясни брокерът Юлия Хвърчилкова. „Цените на имотите в близките до Варна села се увеличиха осезателно напоследък. С доста по-ниски темпове растат цените на по-отдалечените от града селски имоти“, каза тя.

„Ако допреди 2020 година човек имаше възможност да купи хубава къща за четиричленно семейство в рамките на около 50 000 евро, то сега това е невъзможно. Цените достигат до около 60-70 000 евро, че и повече“, поясни още брокерът. Най-често се търсят къщи с ток и канализация, които почти не се нуждаят от ремонт. Те са и по-скъпи, според Хвърчилкова.

Въпреки повишения интерес към селските имоти в последните години, много често очакванията се разминават с реалността, смята Хвърчилкова.

„Повечето хора тръгват да си купуват имот на село с мисълта за постоянно живеене. Но много често, докато пребивават в имота, някои неудобства ги карат да балансират с градския имот“, поясни експерта.

Оттук се откроява и тенденцията хората да си купуват селска къща, в която да живеят само през топлите месеци или да посещават през почивните дни. Като „спирачка“ за целогодишното живеене на село при някои е лошата понякога инфраструктура, липсата на добре уреден транспорт, на училища и детски градини, на водоснабдяване и канализация и не на последно място интернет. "Повечето хора, които се изнасят към селата, работят дистанционно и отличната интернет връзка им е изключително важна“, коментира брокерът.

Едно от селата, които имат проблем с телекомуникациите, е вълчидолското село Калоян. Хората там често се сблъскват с липсата на обхват на телефоните и на добра интернет връзка. Въпреки това Калоян остава привлекателно село за желаещите да избягат от големия град.

„За последната една година тук се закупиха около 6-7 къщи. Когато идват да търсят къща, често хората питат дали имаме ромско население“, коментира кметът Николай Николов.

Сигурността също е сред водещите критерии за нейните клиенти, които искат да си купят селска къща, защото често тези къщи остават необитаеми през зимните месеци и тогава са чест обект на недоброжелатели.

От чужденците най-висок интерес към селата във Варненско проявяват германците. "Много германски студенти, които учат в университетите във Варна, остават очаровани от града, но най-вече от красивата природа в селата и съветват свои приятели да се преместят тук“, сподели още Хвърчилкова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


137
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
104
1
 
5
 
! Отговори
ГЛАДЕН БРОКЕР преди 1 година
Продават ли се селски къщи , има ли ? Брокер : продават се и още как , ама нещо не се купуват бе . . . Що така ? Нали и търсене и предлагане вървели на горе !
103
0
 
5
 
! Отговори
То щото преди 1 година
До Анонимен 86То щото в градовете, особено в по-малките едно здравеопазванее, едни грижии за хората. Тепърва ще разберем как се лекува с билки и баене. Истината е, че на село не става по цял ден да седиш на компа и във фейсбук, а по-голямата част от младото поколение е свикнало точно така да живее. Другата драма се нарича романизация на изоставените български села. Това са двете причини, които ще отблъснат хората от селския живот. Иначе е хубаво, спор няма.
102
1
 
6
 
! Отговори
Боже страх преди 1 година
Трябва да си постоянно там . Нощно време да спиш с бронепижама и Калашников под юргана . Две брадви и кавалерийска сабя. Наред със сухите чушки и чесъна да висят гранати и боздуган.. Зад вратата рг7 а на прозорците максимка и туби с оцет за охлаждане
101
1
 
3
 
! Отговори
Сега.... преди 1 година
...ако под къщи имате впредвид новопостроените къщи за гости, с едни пари, на мястото на които трябваше да има 20 магистрали, съм съгласен, че са хубави и евентуално може да има интерес. Но такива като от картинката, ми то трябва ежедневна къртовска работа по нея, за да я стегнеш и накрая хич няма да я чувстваш като почивно място ;) . А и ятото косове ще си берат безмилостно от нея, а и не само те. Кореняк - населението там, ако има такова останало де, също ще има интерес какво има вътре ;) .
100
1
 
7
 
! Отговори
Га цъфнат теменугите преди 1 година
И тъкмо си я направил къщата кукла градинката рай и гледаш живота свършил. Затуй яж пий носи нови дрехи и се кефи на живота.
99
0
 
1
 
! Отговори
Заверата на завета преди 1 година
Разбиха престъпна група варила и консумирала тайно домашна бира и ракия. На тайните сбирки са се обсъждали незаконно политически теми и са споменавали родата на известни политици . Престъпленията са се извършвали системно надвечер от известни лица в едно известно село в селска къща. На лицата са предявени обвинения за нарушаване на държавният и частен монопол .
98
2
 
4
 
! Отговори
123 преди 1 година
Скоро ще си ги буате у главите, като емигрира поредното младо население. Яко индианци навсякъде и бабички с по 5 амартамента и 3 къщи.... И тук таме някое "Яй Тий" купил коптор за 70000 юро у БГ..
97
2
 
4
 
! Отговори
До 111 преди 1 година
Нищо не им давам.Един приятел дава 600 лв наем за жилище, за което му искат 300 хиляди лева.Да не е луд да купува.Кара хубава кола,ходи си по почивки и екскурзии вместо да пълни гушата на някой тарикат.
96
3
 
3
 
! Отговори
Александър Скромни преди 1 година
Това къщле си е супер. Зимата винце шарена сланинка и лучец с компания.
95
4
 
4
 
! Отговори
123 преди 1 година
М да бе, ама максимум на 70 км от София, щото иначе едни дамски превръзки няма от къде да си купиш..... Да не говорим за всички останали "екстри"....
94
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Чернокраките са превзели някои села . Там няма вече къщи само руини. Населението отдавна е напуснало или измряло. Набезите вече са към съседните села. . За цената ли ставаше въпрос
93
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Най страшното е някой да вкуси домашен домат или краставица. Изведнъж очите му ще се отворят че години наред яде пластмаса и плаща скъпо. За ужас на търговците олигарси.
92
4
 
3
 
! Отговори
Ромско е бъдещето! преди 1 година
Просто и ясно! На печелившите честито!
91
0
 
10
 
! Отговори
Мафиот от бирената п преди 1 година
Аз си купих . За да си варя бира тайно там. През нощта . И да пълня наденици и тъпча лютеница в буркани . Защото дебнат от всякъде . Европа не дава Даже дават пари да си изкорениш лозето.. Сега замислям подземни парници.
90
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А така ли било? Ми добре тогава: Продавам къща на село, с 4 декара двор, цена - 200 хилки! В това село за бонус удари мълния, а къщата е необорудвана/необитаема, полупорутена, но пък обитавана от духове!!! Това и е началната цена, кой дава още, айде моля наддавайте!!!
89
0
 
3
 
! Отговори
Ясен Желязков преди 1 година
Трудов стаж и аз имам. Почнах на 15 години и се чудеха какво да пишат, като нямам паспорт, а трябва и ергенски данък да се плаща. Пък без паспорт какво да пишем? Специално моите родители имат общо 80 години, на жена ми и те там някъде. Дядо ми Каньо имаше толкова трудодни, че беше на първо място в АПК-то. Имаше дни с по 3 норми - от 2 часа до 8 във фурната, от 8 до 16 - на къра. В строителната бригада след 16 часа - до тъмно. Смешно е, нали? Някои хора бяха такива. Ще ги търсите, ама вече ги ня
88
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Къщите се продават, ама никой не отива да живее в тях.
87
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 98 Хич не си умен. Откъде знаеш кой колко апартаменти и къщи има?
86
6
 
7
 
! Отговори
Ясен Желязков преди 1 година
За чистия въздух просто нямам думи. Същите наши събратя и посред лято горят каквото им падне, включително и откраднати кабели, за да предадат медта за скрап. Гуми, обувки, дрехи пластмаси - всичко се изгаря, защото повечето нямат електричество, а трябва да се готви. По празниците се овесват 10-15 ромчета да честитят Рождество, Великден, Ивановден. За Васильовден искат пак черпня. За тишината се сещате. В дадени дни не можеш да си чуеш мислите от силно пуснати кючеци и крясъци. За чистотата - ня
85
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тук виждам много изказвания ЗА и ПРОТИВ къща на село, ама интересно защо не се изказват такива като мен и жена ми, които имат 7 апартамента в София, 2 в Троян, 3 ет. къща на 18 км. от София и 2 етажна в Орешака, Троянско! Хора работете, а не чесайте езиците по сайтовете! Така ще знаете как е и в града и на село! Ние, с родителите ни имаме общо над 200години трудов стаж!!!