Цените на горивата са високи, откога ще има отстъпка от 25 ст.?

Днес едва ли ще е възможно да заредим гориво с отстъпка, коментира експерт
1 юли 2022 13:38, Петя Славова
24
Цените на горивата са високи, откога ще има отстъпка от 25 ст.?
Снимка: БГНЕС

Цените на горивата в страната се покачват все повече в разгара на летния сезон и отпуските. НС прие отстъпка от 25 стотинки за горивата, но какво ще последва за бензиностанциите коментира пред Нова тв юристът в Асоциацията на търговците на горива в България Георги Тенев.

"Във влизането в търговския обект ще може да бъде видяна крайната цена за физически и юридически лица. Но заплащайки нашата сметка на касата, там ще бъде приспадана съответната отстъпка - компенсацията от 25 ст.", обясни той.

Още по темата

Тенев разясни, че днес едва ли ще е възможно да заредим гориво с отстъпката. Първо е необходимо законът да влезе в сила, а след това търговците на горива да актуализират софтуерите си.

"Необходимо е персоналът да бъде обучен да обработва този обем лични данни, който досега не се е изисквал. Вероятно на никого не му се е налагало да си представя регистрационния талон на автомобила, за да зареди гориво. Ще отнеме време чисто технически", отбеляза Тенев.

По думите му е възможно бензиностанциите да успеят да се справят в рамките на седмица. "Тази компенсация ще се предоставя с оборотните средства на търговеца, а не на държавата. Държавата впоследствие, най-рано след 45 дни, ще възстанови тази компенсация на търговеца на горива", разясни още юристът.

Притеснението му е, че може да се създаде една "нездрава" еуфория у населението, което да тръгне да се презапасява с уж по-евтини горива. „Това към момента няма никакъв смисъл и би се оказало доста вредно предвид спорните вериги на доставки”, коментира Тенев.

Юристът предупреди за опасност от изтичане на лични данни заради необучения персонал. „Дори чисто като техническа грешка е възможно да се получи злоупотреба с лични данни по някакъв начин”, уточни той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Свършва горивото ... не е важно кога и колко е струвало ...То като намалява в резерва цената се вдига да балансират фирата
12
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е как кога.. когато на Василев му порасне бубата ...
11
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
лукойл да се национализира- с референдум
10
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Благодарим на пп и останалите за цените на всичко и "управлението" им. 25 стотинки да си ги държат. Файда никаква от тази стъпка. Дори не знам защо медиите се късат да коментират подигравката с 0.25 лв?
9
0
 
4
 
! Отговори
до 7 преди 1 година
Сорта петрол, който купуваме даже не е 100-110, а е 70-75 долара. Яко се нагушват петролните и енергийните ни олигарси. Ама хак да ни е, трябваше още зимата да ги подкараме с тоягите... , вместо те нас.
8
1
 
4
 
! Отговори
Ванката преди 1 година
С неконтролируемата си некадърност ПП счупиха държавата! Изпуснаха и горивата, и ел. енергията и всичко по веригата. Да не говори сега и за международните последствия с изцепката с посланиците.
7
0
 
3
 
! Отговори
Див преди 1 година
Вчера А95 беше 3,35 днес е 3,60 точно 25 стотинки намаление КИРЧООООООООООООООО
6
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
2008 петрола беше 140-150$ а бензина около 2,80, сега 100-110$ бензина 3,50, вместо да ни залъгват с тия стотинки, да вземат нещата под контрол с Лукойл, ясно че има злоупотреба с монополно положение
5
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Еее, значи до месец 2 ще станат нещата, бензиностанциите да се настроят софтуера и да си обучат персонала. Нищо, че за това време цената ще скочи още 30 ст. Да ви пикам на мерките баш
4
1
 
9
 
! Отговори
пфффф преди 1 година
И кой ще чака 45 дена да му върнат парите бе *** от ПП.Да си земате дърмите и кой от дет е дошъл - Канада,Лондон,Занзибар,Москва и повече да не се връщате в България продажници жалки!Толкова слабо управление не сме имали и по времето на тройната коалиция.
3
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
аааа,няма вече еФтини Фафли от 0.25лв.
2
0
 
4
 
! Отговори
Да преди 1 година
И вероятно пак ще се извият опашки заради тези лични данни по бензиностанциите!Докато ти въведат данните в системата, ужас!
1
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
С тез 25 стинки купете една вафла на Кокорчо