Заради ниски цени производители на праскови плашат с протести

Вносът от Гърция убивал местния бизнес
26
Заради ниски цени производители на праскови плашат с протести
Снимка: БГНЕС

Производители на праскови от Сливенско заплашиха с ефективни протестни действия заради ниските изкупни цени и поискаха държавна политика за закрила при изкупуване на местната продукция. Според тях вносът от Гърция убива местния бизнес. В тази връзка те искат решение местната продукция да бъде с приоритет пред вноса, когато по същото време в страната тече беритбата на плодовете.

Най-ниската изкупна цена към момента е 0,50 лева за килограм праскови, коментираха производителите пред БНР.

Недоволството на овощарите от "Долината на прасковите" в Сливенско назрява, след като в началото на сезона изкупната цена е започнала от 0,65 лева за килограм, паднала е на 0,62 лева, а тази седмица е на дъното от 0,56 лева, а за тези които нямат собствен транспорт е паднала и до 0,50 лева за килограм.

Коста Петров от Сдружение "Българска праскова" обяви, че има картелно споразумение между преработвателите за диктуване на цените.

Един от производителите – Атанас Иванов, обяви, че са водени разговори със собственика на единствената в региона преработвателна фабрика за ценовата политика, но ефект към момента няма.  

Агресивното навлизане на гръцките праскови на българския пазар се дължи на войната в Украйна и загубата на пазарите в Русия и Беларус. Румъния е единствената държава, в която България изнася пресни праскови към момента.

Производителите се оплакаха, че с тези цени няма как да продължат да отглеждат овощните масиви. Овощарите поискаха подкрепа от държавата за местната продукция.  

Липсата на работна ръка е другият проблем пред стопаните.

Все още няма яснота кога и къде ще се проведе протеста на недоволните овощари.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още по темата: протестпраскови
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ЧЕСТИТА ПРОМЯНА
22
0
 
2
 
! Отговори
Ралица преди 1 година
РОДНИТЕ ПРОИЗВОДИТЕЛИ ТРЯБВА ДА ИМАТ ЗАЩИТА ОТ ДЪРЖАВАТА ПРАСКОВИТЕ В БЪЛГАРИЯ СА ПРЕВЪЗХОДНИ ЯЖТЕ ТЕЗИ НА ГЕРМАНИЯ ХЕМ СКЪПИ ХЕМ КИСЕЛИ ХЕМ ТВЪРДИ ИДАТ ОТ ИСПАНИЯ НИЩО НЕ СТРУВАТ ЗАЩО НАШИТЕ ПРАСКОВИ ВКУСНИ КАЧЕСТВЕНИ НЕ СЕ ПРОДАВАТ ТУК В ГЕРМАНИЯ КОЙ ТРЯБВА ДА ОСЪЩЕСТВИ КОНТАКТИ ЗА ПРОДАЖБА
21
1
 
3
 
! Отговори
Аутосорснатия преди 1 година
Под десет лева си е евтинджос!!!
20
2
 
3
 
! Отговори
Обаче преди 1 година
Като ги гледах по една тв берачите как хвърлят прасковите в кофите от над половин метър височина, тадори някой падаха на земята от височина на човешки ръст, ми стана ясно, защо продукцията не е много качествена в магазина. Берат ги неузрели, та да има време при транспорта и склада да доузряват и затова е са вкусни.
19
1
 
9
 
! Отговори
Предприемач преди 1 година
Преди няколко дни купих няколко килограма праскови от сергия на пътя, точно до прасковените градини, Сливенско. Интересно, производителя ми ги продаде на 2.50 килограма, а на прекупвача явно ги дава на 50 стинки. Ми да си ги ядат тогава. Ако си ги родават сами на левче килото ще са напред доста, но лаком гз кръв се ре
18
0
 
10
 
! Отговори
Блъско преди 1 година
В Обзор прасковите навсякъде са от 4.50 до 5.50лв за кг.Евтино ли е това
17
1
 
10
 
! Отговори
До.. преди 1 година
Само че тука в загубената тиквария субсидиите дадени за земеделие с разни гимнастики ги окрадоха тарикатите с Къщите за гости които нямат никаква възръщаемост даже са си чисти откраднати..или вместо трактори и машини те си купуват джипове и апартаменти!Производителите да си търсят оттам парите!
16
2
 
12
 
! Отговори
баба мара преди 1 година
затова се обединяваите в кооперация и навлизаите в големите градове в люлин1 има свободен пазар докараите прасковите и ще се продадат бързо
15
1
 
7
 
! Отговори
До 12 преди 1 година
Ето част от статия през 2014. Предполагам разликата в субсидиите се е запазила:"Залетият пазар с вносни праскови тревожи производителите. Освен ниските изкупницени, те негодуват и за отпуснатите им субсидии от Европейския съюз. У наспроизводителите получават по 15 евро на декар, а в Гърция са достигали и до 150евро"
14
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тепърва ще предстои глад. "гражданите" обиждаха и обиждат селата и селяните, "гражданите" обявиха война на българското стопанство и производство. Селското стопанство е унищожено в България, следователно няма да има в България нито качествена българска храна, а оттам и развитие на икономиката.
13
2
 
5
 
! Отговори
DDD преди 1 година
До До ПавелВсичко е в субсидиите, които сме договорили при влизането в ЕС. В Гърция субсидиите са доста повече от тези в България (специално за прасковите) - оттам гърците могат да си позволят да продават на много по-ниска цена.
12
0
 
12
 
! Отговори
До 12 преди 1 година
И аз не знам как става това! Държавата обаче не подкрепя българските земеделци и родната продукция!
11
2
 
11
 
! Отговори
До Павел преди 1 година
Добре де,обясни ми защо гръцките праскови да са по евтини от българските?Там от небето ли падат и никой не ги бере и не поддържа дърветата?Разбирам да са маслини дето тука никой не произвежда..ама..
10
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вносните зеленчуци и плодове са също със завишени цени!!!! Магазините нарочно не предлагат български плодове и зеленчуци!
9
2
 
8
 
! Отговори
Павел преди 1 година
Подкрепям коментар 4 и аз купувам прясно домашно мляко от човек,който го продава квартала. Хем млякото е истинско и качествено, и е на по-ниска цена от веригите магазини. Бих купувал и други домашни хранителни стоки от самия производител. Видно е,че магазините продават предимно гръцки и турски плодове и зеленчуци. Това води до загуби на българските земеделци и зеленчукопроизводители. Къде е държавата да ограничи вносните стоки и вносното селскостопанско производство? Защо все е в ущърб на Бг?
8
2
 
12
 
! Отговори
Рико преди 1 година
Не знам за ниски цени, но вчера като ходих на пазара прасковите 4 лв за кг. Не знам на това ниско ли му викат!!!!!??????
7
0
 
2
 
! Отговори
Митниците,митниците преди 1 година
До О чуден....Там е заровено кучето!
6
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До ИкономистТия глупости дето си ги научил във ВИИ Карл Маркс вероятно, може да ги разправяш на бабите пред блока. Глобалистките мантри като "пазарна" икономика и чуждестранни "инвеститори "отдавна са развенчани. Само *** по форумите ги копипействат като скрижали и едно временно с това много непазарно реват, че искали по-скъп газ. Пак руски ама по-скъп.
5
1
 
10
 
! Отговори
Грую преди 1 година
Това "Българска праскова" да не стане същото като "Български пипер"?
4
4
 
13
 
! Отговори
Сливен преди 1 година
Днес на пазара в Сливен праскови от 1лв до 2,20лв,избор голям,купувачи много.В неделя в Слънчев Бряг праскови 4лв.Намирайте си пазар бе хора,комунизма свърши,някой да мисли за Вас.Колега гледа праскови,сключил си е договори по Черноморието ,на всеки три дена си кара продукцията и не реве.