Лазаров: Скок на минималната заплата при работещ парламент

Сега тя е определена на 770 лева
11 авг 2022 10:21, Петя Славова
16
Лазаров: Скок на минималната заплата при работещ парламент
Снимка: БГНЕС

Заради високата инфлация от КНСБ поискаха вчера в социалните мрежи минималната работна заплата да стане 800 лв.

Служебното правителство е заложило тя да е 770 лева през 2023 г.

Още по темата

"Минималната работна заплата беше определена на 770 лева, тъй като това е 50% средната работна заплата през 2021 година. Увеличението е с 8,4%. Ако няма приет бюджет, няма да има и корекция в минималната работна заплата", коментира пред bTV Лазар Лазаров, служебен вицепремиер и социален министър.

"Инспекцията по труда е контролният орган, който трябва да следи за законодателството в тази област. В следващите месеци ще увеличим капацитета ѝ, като я допълним с 200 души. Убеден съм, че ще създадем нови условия“, каза още той и добави, че минималната работна заплата се определя от правителството, но тя се основава на бюджета, който трябва да бъде приет от следващото Народно събрание.", обясни той.

"Поканата към мен беше очаквана не толкова за позицията, а за сферата, в която работя," коментира още социалният министър в служебния кабинет "Донев".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да, за да може още повече хора да останат без работа, ***.ан.ари
12
1
 
2
 
! Отговори
пуйката преди 1 година
Това правителство не беше ли за изборите,че се занимава и какво ще е след него?Нямат ли текущи задачи да решават?
11
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Европейската директива е минималната да не е по-ниска от 50% от средната, а не да е равна на 50% от средната преди две години. Бюджета за 2023 се прави в края на 2022 година и тогава още не е известна средната за 2023 година. Затова в други държави определят минималната като 60% или 70% от средната за последните 12 месеца преди да направят бюджета. Така си гарантират, че няма да е под 50% от средната.
10
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хубаво, че я вдигат, но нека помислят и за извиването на ръце с пари под масата, щото иначе няма да те вземат на работа. Нека помислят за извънредния труд и работодателите, които не го плащат. За нощния труд, който е подигравка с работещия- 1лев на час. Да ходят да си скапват здравето хората с липсата на сън и после да им даваш 1 лев? Който не е карал нощно дежурство не знае какъв *** си след това. Но бизнесът естествено нямало от къде да вземе пари... Държавата къде е да защитава?
9
1
 
9
 
! Отговори
Държавата това си ти преди 1 година
В Румъния в момента минимална работна заплата е 520 евро.Кога ще ги стигнем румънците?
8
0
 
5
 
! Отговори
А,измихте ли преди 1 година
Си ръцете с липса на парламент?А защо тогава Гълъб каза ,че няма да има актуализация на пенсиите през октомври,което е заложено в бюджета и само работещ парламент може да го промени.
7
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
*** те парите да не падат от небето? Съдирате бизнеса с високи цени на тока и горивата и искат увеличение на заплатите??? Кой ще произвежда в тези ненормални условия? Чакайте парламента на жълтите павета...да произведа поредната глупост!
6
1
 
12
 
! Отговори
Щерю преди 1 година
Да, ясно ни е, че всичко възможно правят да не дават пари и по- висок жизнен стандарт на българите. - Докога?!?
5
1
 
8
 
! Отговори
Бау преди 1 година
И като няма парламент, вие защо се занимавате с работа, която не ви е работа! Аман от пропаганда! На този фон Бойко и Кирил Петков наистина изглеждат като Велики мъже и даржавници! Със свой образ и авторитет! Велики любовници - тук и в Брюксел! Май наистина трябва да направят съюз и да ви стегнат разпасаните юзди!
4
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Депутатите пак искат да им се вдигне заплатата. Това е поредната гавра с хората, при вдигане на минималната заплата, да се вдига и на депутатите заплатата. Тези дето почиват за коледа, за великден, цял август и кусур, да получават отгоре за това, че нищо не правят за хората.
3
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ми що ручаме жабетата? На дол да ни отеква?
2
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"минималната заплата в Русия да се вдигне на 30 000 рубли, което е равно на $500" или е = на доста над 900 лв.
1
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Руската Дума предлага минималната заплата в Русия да се вдигне на 30 000 рубли, което е равно на $500.