След като мълния удари момиче, какво съветват специалистите?

Добре е да се изолираме от земята с дреха, да избягваме дървета и водни пространства
18 авг 2022 08:10, Петя Славова
31
След като мълния удари момиче, какво съветват специалистите?
Снимка: кадър, БНТ

 Тежко остава състоянието на младото момиче, което беше поразено от мълния в Приморско. Лекарите от отделението по Реанимация в Бургас продължават да се борят за живота ѝ, въпреки че днес тя вече диша самостоятелно.

Момичето остава живо на път за болницата заради бързата реакция на жена от близкия хотел. Снежана Йорданова чува силния гръм и вижда суматоха пред хотела.

Още по темата

"Млад човек викаше за помощ. Искаше някой да се обади на тел. 112. Идвайки насам вече видях, че момчето крещи за помощ, а всички се изтеглят, никой не остава", обясни пред БНТ Снежана.

Жената се втурва към 18-годишната Теодора, която лежи в безпомощно състояние, с обгаряния по корема.

"Първата ми, естествено, реакция беше да проверя дали е жива. Аз не съм медицинско лице, но въпреки всичко имам някакви елементарни познания. Видях, че тялото е меко, топла е и казах, че е жива, давай да започваме да я реанимираме със сърдечен масаж и вдишване и обдишване", добавя тя и заедно с приятеля на пострадалото момиче успели да задържат пулса ѝ цели 20 минути, докато дойде линейката.

"Ако беше останала така още няколко минути, може би, щеше да бъде фатално. Много се надява, това ще бъде най-голямата награда за мен, това момиче да остане живо и да бъде пълноценен човек след това", казва Снежана.

Жената, казва че не е обучавана да оказва първа помощ, но това ѝ е втори случай- помогнала е и на баща си, който получил инфаркт.

Пострадалото момиче е било скрито под дърво.

Специалистите съветват при гръмотевична буря да избягваме дървета и водни пространства, , да потърсим подслон на закрито или да се изолираме от земята с дреха.

"Има едно основно правило, с което можем да изчислим на какво разстояние се намира гръмотевичната буря от нас. Като видим светкавица, съответно трябва да преброим колко секунди има до звука, разделяме на три и това са километрите, на които е бурята от нас. Ако това са под 25-30 км вече незабавно трябва да потърсим скривалище", казва Десислава Тодорова от БЧК-Бургас.

Лекарите в Бургас са обнадеждени, че състоянието на 18-годишната Теодора в следващите дни ще се подобри.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
1
 
! Отговори
До 22 преди 1 година
Уважаем анонимен,ЧОВЕЩИНАТА НЯМА ПАРТИЙНА ПРИНАДЛЕЖНОСТ
22
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако е под 25 30км🤣🤣🤣30x3 = 90 секундиСветкавица и след минута и половина гръмотевица😜😜😜😜Колко *** трябва да си да напишеш такава небивалица ?МНОГО😶
21
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мъничка жена- великан. Гледах я по Нова тв. Водещата грубо я прекъсна, когато жената спомена, че е председател на Възраждане в района.
20
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Може би е допусната грешка при писането на статията. Правилото за броене между светкавицата и гръмотевицата е достатъчно точно(стига да броим с честота една секунда), тъй като скоростта на звука във въздух удобно пасва на изчислението. При около 343м/с скорост, за 3 секунди звукът ще е изминал към 1029м(1км), т.е. борим до 3 и гърми, значи сме на около километър. Само дето, първо, няма да чуем гръмотевица от 25-30км и второ, дори да можехме да я чуем, то времето щеше да е някъде 75-90 секунди...
19
1
 
4
 
! Отговори
aa преди 1 година
Трябва да се забранят мълниите, само с разрешение на РЗИ
18
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не знам делим ли , умножаваме ли , но скоростта на звука е около 340 метра за секунда ! Както искате , така го смятайте - всеки 3 секунди са 1 км.
17
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Базови знания- НИКОГА при гръмотевична буря не се стои до дърво. Особено пък на паркинг на 20м от сгради. Ясно е какво ще се случи, ако падне мълния. Знания детска градина.
16
0
 
8
 
! Отговори
бонго преди 1 година
Скоростта на звука е 300м./сек. и обикновено я чуваме на до десетина км. като е. Доста добър слух и зрение трябват за да се види и чуе от 30км.
15
0
 
7
 
! Отговори
Мисирки преди 1 година
А преди да удари момичето какво съветваха?
14
2
 
11
 
! Отговори
Оффф преди 1 година
Поредните глупотевини в статията. От какъв материал да ти е дрехата, че да изолира милиони волтове? Нямаш кой знае колко опции при гръмотевична буря. Свиваш се на плътно кълбо на земята и това е. Идеята е да намалиш максимално крайните разстояния от точка до точка на тялото си.
13
4
 
15
 
! Отговори
Огромни Глупости преди 1 година
"изолираме от земята с дреха". - каква изолация бе. Тя мълнията пробива 10-километри въздух, пък някава пореста дрешка 2-3 сантиметра ще я спре.
12
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Голяма част от поразените от мълния оцеляват и нямат проблеми. Това е така, защото електричеството в голяма степен минава по кожата (който е учил - скин ефект). Иначе, един трик - ако по време на буря сте някъде на открито и усетите настръхване по тила, засилвате се и тичате в някаква посока, все едно ще печелите маратон. Имате 2-3 секунди. Настръхването е от статичния заряд, който се натрупва преди да падне мълнията и показва, че ще се разреди най-вероятно на това място.
11
28
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Или "спасената" ще бъде инвалид до края на дните си. Човек който е умрял не трябва да се връща към живот. За да умре повече от един път, защо. Не му е направена никаква услуга да се събуди в инвалидна количка с белези и за постоянно.
10
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Още в първите 7 години се учи да не се криеш под дърво при мълнии, както и да не минаваш през места, в които си най-високата точка.
9
0
 
26
 
! Отговори
До 1 преди 1 година
Това е формулата, но мисирката пак е оплескала писанието си. Става въпрос не за 25 - 30 км., а за 2,5 - 3 км. Тоест гръмотевицата се чува по-малко от 10 секунди след светкавицата.
8
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
След съветите на "ковидспециалистите", съвети от "учени" не чета.
7
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Как се изолира от земята с дреха!?
6
0
 
4
 
! Отговори
Az преди 1 година
До АнонименЯ сметни пак, ако въобще си смятал де. Горе долу се връзва да е толкова.
5
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Браво на жената,
4
3
 
8
 
! Отговори
При гръмотевично преди 1 година
време се казва: Боже, Господи, който си на небето, да се извиси твоето име, твоята сила! Амин!