В разгара на летния сезон продължава кризата с боклува във Варна

Общината вече глобява граждани и юридически лица
18 авг 2022 09:18, Петя Славова
12
В разгара на летния сезон продължава кризата с боклува във Варна
Снимка: БГНЕС

Кризата с боклука във Варна продължава да е сред основните проблеми в града по време на летния сезон и жегите. От Общината започнаха проверки дали гражданите изхвърлят сметта извън контейнерите, дори когато те са празни. Общината вече глобява граждани и юридически лица, наложи глоби и на сметопочистващата фирма. А екоинспекцията в града глоби Общината.

"Може да видите - контейнерът е празен, както в повечето случаи. Наличие на отпадъци навън, около контейнерите, които са едрогабаритни и нямат място в контейнера", обяви пред БНТ Павел Добрев, регионален мениджър на сметопочистващата фирма.

По данни на Община Варна над 50 са увредените контейнери, а според граждани голяма част от тях трудно се отварят.

Според Ангел Иванов, изпълнителен директор на сметопочистваща фирма, последният месец е имало злонамерени вандалски прояви и масово са рязани капаците.

Междувременно Общинският съвет гласува нова Наредба за Обществения ред, в която е забранено изваждането на отпадъци от съдовете, изхвърлянето на гуми, пластмаси и други опасни материали, строителни материали, паркирането така, че да затруднява обслужването на контейнерите.

"Преди два – три дена тези два контейнера преливащи, бяха заобиколени от боклуци, дойде камионът, който извозва контейнерите, някаква нова, модерна технология, вдига ги като кран. Но това, което беше около контейнерите, си остана на улицата. Съответно, след няколко дни, беше натъпкано вътре, и сега в момента, контейнерът е пълен, и хората си изхвърлят боклука навън", заяви Вера Асенова.

 "Проблемът специално за тези съдове е, че са пълни основно с отпадък от пазара, това са касетки, щайги, както виждате - дини, и затова се препълват, те наистина се обслужват два пъти на ден. Когато се препълнят от пазара, се налага гражданите да си оставят отпадъка на земята. изсипването на отпадъка от камиона става отгоре. Тоест не може ръчно, отпадъкът от земята, да се вдигне от работниците. Затова пращаме втора кола, друг тип, която изчиства територията около съдовете", допълни Ангел Иванов, изпълнителен директор на сметопочистващата фирма.

В случаи като този гражданите трябва да подадат сигнал до районната администрация, защото броят на контейнерите и точното им място се определя от Общината.

Според служитеб в сметопочистващата фирма Николай Неделчев, много се рови в контейнерите.  "Отиваме някой път – контейнерът е празен, около него е сметище. С нас има работник, изчакваме го, докато събере всичко, то се бавим, задръствания правим, хората недоволстват", поясни той.

18300 лева глоба само за два дни наложи общината на сметопочистващата фирма. Същевременно стана ясно, че РИОСВ ще наложи санкция на Община Варна от 3 до 10 000 лв по Закона за управление на отпадъците заради мръсотията в града. Проверките продължават, а варненци очакват ефекта от тях.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ромите са на Запад. Нужни са кранове да ги заместват.
10
1
 
1
 
! Отговори
Приказка преди 1 година
"Тримата роми и златният контейнер" - приказка. "Златният контейнер" е пълен с пари от вторични суровини. "Кранът" е Ламята, която краде "Златният контейнер" от "Тримата роми".
9
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Върнете им старите контейнери и тримата роми.
8
0
 
0
 
! Отговори
Първи клас ви зове преди 1 година
БоклуВа...
7
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това се получи когато смениха контайнерите с новите и по модерни който са обаче и по малки. Другия проблем е камиона за смет има само шофиор, който вдига контейнера с кранче без да излиза от кабината и после заминава. *** изхвърлен наоколо остава за лелките от "Чистота". Те обача ако евентоално дойдат запълват отново контейнера и кръга се затваря
6
0
 
3
 
! Отговори
Писачите... преди 1 година
"Болкува", неграмотни драскачи!
5
0
 
1
 
! Отговори
ХФ преди 1 година
Да вземат пример от Бургас
4
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В разгара на летния сезон продължава кризата с "боклува" във Варна. Абе журналистите от ДНЕС.БГ вие редактори нямате ли? Втора статия втора грешка. Да не говорим че за украинчетата и училищата се губи и смисъла. Вземете се в ръце или напускайте.
3
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
и морето около Варна има привкус на фекалии. Преди 2 седмици получих обриви на гениталиите . Гнус ме е и не ходя по плажове. разбирам народа защо ходи в Гърция.
2
1
 
6
 
! Отговори
Дарла преди 1 година
То проблема във Варна е от години и винаги са виновни гражданите, не общината. Понеже живея в този град, мога да кажа, че в началото на въвеждане на тази "иновативна" нова система за сметопочистване във Варна и всяка медия се изреждаше да снима кметове, шефове на фирмите и т.н., нямаше никакъв проблем със системата, никога нямаше препълнини контейнери и *** около тях. И когато медиите си заминаха и пак по старому.
1
0
 
12
 
! Отговори
Ммм преди 1 година
Как ги пишете тея заглавия, много грешки направо го пишете баклавата.