В Свищовско вода има, но ВиК мрежата е амортизирана

Кметът: Най-критично е положението в с. Българско Сливово
18 авг 2022 11:30, Анисия Иванова
5
В Свищовско вода има, но ВиК мрежата е амортизирана
Снимка: Pixabay

Проблем с безводието у нас остави хиляди на сухо в летните месеци. Своге обяви бедствено положение заради внезапно изчезналата река Искрецка, която захранва града и околните села. Безсрочно бедствено положение е в сила и за осем села в община Свищов. Още в сряда местното водоснабдително дружество и земеделските кооперации започнаха доставката на водоноски за санитарно-битови нужди и резервна вода за Противопожарната служба.

"В момента се намираме в село Българско Сливово, където трябва спешна смяна на тръбопровод, тъй като водата, която има в кладенците, не може да я доставим в населеното място. 80% са загубите - влизат около 40-50%, а на изхода в селото влизат около 150-160 гр.. Една от основните причини е амортизираната мрежа. Това са водопроводни системи, които са изградени през 60-те на миналия век и не са ремонтирани", каза кметът на Свищов д-р Генчо Генчев за "България сутрин".

По думите му не е по силите на нито една община да подмени цялата водоносна мрежа.

"Средствата не достигат, ние многократно сме алармирали компетентните институции, Министерството на регионалното развитие, но така и не се стигна до споразумение. Природата също си казва своята дума, засушаването също намалява обемът на водоизточниците. При нас проблемът е, че съоръженията имат вода, но при доставката не може да бъде разпределена в разпределителната мрежа", допълни д-р Генчев.

В ефира на Bulgaria ON AIR той поясни, че 3 места са в бедствено положение, като ситуацията е критична.

"Около 8 000 души са засегнати от безводието. Все още няма крещяща нужда за питейна вода, постоянно държим връзка с кметовете на населените места. Най-критично е положението в село Българско Сливово", подчерта кметът на Свищов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
0
 
! Отговори
Albi преди 1 година
До 4.Скъпи са в близки села, до големите градове.В тия джунгли, като моето село на безценица се продават. Изкупуват ги и слагат фотоволтаици-модерна работа.
4
1
 
0
 
! Отговори
Тъп По тъп Най тъп преди 1 година
Абе нали имотите по селата бяха скъпи. Па нямат пари за вода и не си сменят ВиК мрежите.
3
1
 
4
 
! Отговори
Albi преди 1 година
Има, има, и ток има и вода. Смях голям. Амортизирана мрежа. От 60-те години. За 60 години само дерете хората един ремонт не направихте. Млад човек как да отиде. Цяло лято вода няма в едно от селата,за другите не знам. И да искаш да стоиш мъка голма. Тичаш до селската чешма. Още малко с менците ще ходим.
2
1
 
6
 
! Отговори
бивш от ВиК Вр. преди 1 година
""""ВиК мрежата е амортизирана""" Ся шъ ви кажа една голяма Тайна, такова е състоянието на ВиК в цялата държава!!!! "Вода газим, жадни ходим" и плащаме по-скъпа вода от Близкоизточните държави у Африка, но видите ли, ромите били виновни "щото нямали водомери или не плащали"... -)))))) А, Някой, благодарение на "амортизацията", прави Пачки, потрива доволно ръчички и се подсмихва под мустак, за наша сметка.
1
2
 
7
 
! Отговори
Асан преди 1 година
сАсипаха я тАя дАржавЪ.