Само ефективни присъди могат да спрат рецидивистите на пътя

В закона има дупка, смята психологът Росен Йорданов
Обновена: 27 сеп 2022 09:13 | 27 сеп 2022 09:13, Петя Славова
33
Само ефективни присъди могат да спрат рецидивистите на пътя
Снимка: БГНЕС

Поредната тежка катастрофа на Околовръстното шосе отново предизвика общественото недоволство към неспазващите правилата на пътя. Освен, че е карал с висока скорост, водачът на спортния автомобил, който е предизвикал ПТП-то, се оказа, че е седнал зад волана и след употреба на алкохол и наркотици.

Има ли възможност да бъдат спрени рецедивистите на пътя коментираха пред Нова тв журналистът Слави Ангелов и криминалният психолог Росен Йорданов.

Още по темата

"Трябва да разсъждаваме върху емоционалната връзка между българина и автомобила му. Да се гмурнем в социализма. Колата е единственото място, което той контролира.", обясни Ангелов.

Той даде пример с Финландия, където глобата е съобразена с доходите. "Имаше случай на милионер, който получи за 23 км/ ч превишена скорост 55 000 евро глоба, друг беше получил 116 000 лв", допълни журналистът и заяви, че този проблем не може да се реши в парламента.

"Там имаме едни хора, които ги наричаме депутати, но често те са адвокати. Те са причина за това у нас процесът да е формализиран, бавен, да не носи справедливост и възмездие. Да няма респект от закона. Трябва да се създаде комисия, която е с външни експерти", уточни Слави Ангелов.

По думите му само ефективни присъди могат да спрат подобни рецидивисти. Според него за шофирането без книжка наказанието трябва да бъде като за незаконно притежание на оръжие.

"Отдавна е ясно, че  в закона има дупка. Трябва задължително лично да ти връчат санкцията. Това е изключителен пропуск, който създава подобни прецеденти. Второ, имаме хронична липса на достатъчно добро прилагане на законите. Трето, наблюдава се занижаване на респекта към нормите", коментира и Росен Йорданов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Много строг тоя колкото повече тормозите водачите по зле става. Когато няма какво да губиш не ти пука от нищо.
30
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Каквото е да правят и ефективни присъди да наложат, не си ли променим малнталитета все ще е същото. Едно преминаване по магистала "Тракия" е достатъчно да се придобие престава.
29
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Лъжа е, че "Само ефективни присъди могат да спрат рецидивистите на пътя". Това не се е случило досега никъде по света.
28
1
 
6
 
! Отговори
Факт преди 1 година
Огромна грешка е да се говори за наказания след като нарушението е извършено. В нормалните държави правят така, че да не се стига до нарушение, т.е. няма нарушения, няма и наказания и няма смисъл да се коментират.
27
1
 
0
 
! Отговори
Юрист, преди 1 година
Кой твърди, че адвокатите са виновни?
26
1
 
1
 
! Отговори
Юрист преди 1 година
Ааа, значи адвокатите са виновни? Обожавам, когато лица без съответното образование дават категорични квалификации на нещата и "работещи", (според тях) решения! Пропуск било изискването за лично връчване, ти да видиш! Ама утре, като лично претърпят последиците от невъзможността да си защитят правата, ще реват като гладни мечки!
25
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това е ясно от 30 години насам, само че не изнася, защото самите законотворци и тяхната дрогирана челяд са главни и редовни нарушители. Другото, което е наложително да се приложи, е отнемане МПС на нарушителя. Да се жегнат алкохолиците, наркоманите и състезателите.
24
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
След 33 години демокрация, МВР се препълни с мутpи, особено по времето на управлението на мутpите през 2009-2021 години. Резултатите се виждат.
23
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В България пътните платна са с 20% по-тесни от тези в останалите страни от Европа. В България пътищата са в окаяно състояние с омазана пътна настилка, без маркировка, знаци за опасности или сигнализация в България се слагат камери без значение дали работят или не на всеки 20км, които карат шофьорите да се озъртат по дървета и храсти вместо да гледат пътя, и най-накрая глобите са проблем само за бедните, които и без друго не могат да си позволят да карат бързо щото пестят гориво и си пазят колите
22
0
 
6
 
! Отговори
Реалист преди 1 година
Голямият проблем е, че нямаме експерти по пътна безопасност. Едни се самообявяват за експерти, но не са. Това води до господство на катаджийския манталитет за все по-сурови наказания, което както навсякъде по света, не променя нещата, даже става по-зле. Трябва да се види какво правят в нормалните държави, където правилата се спазват, а това не са свръхстрогите санкции, както ни лъже КАТ, нито събираемостта на глобите.
21
0
 
1
 
! Отговори
Убиват полицаи преди 1 година
Всички униформени са тероризирнаи с постоянно проследяване и преоблъчване както през тежко терористични ЕКО стикери така и през нарочно закупена и инсталирана вражеска за БЪлгария терористична техника в автомобили на МВР.Позлва се за тотално обено озверяващо следене от опасна терористична организация в съседна не християнска страна..
20
1
 
0
 
! Отговори
Убиват с камери преди 1 година
За експерти за разработване на системи за разпознаване на жертви на терора ползвайте снимки и видео на тежко поразени с ТОЛ терористични камери :Кирил Петков,Асен Василев,Херо Мустафа,Минчо Христов, Волен Сидеров....За тежко увредени от ЕКо стикери - министрите на :Вътрешните работи; На икономиката; на Отбраната; зам .министъра на външните работи вижте пресконференция от петък ..Уврежданията са тежки ликвидацияонни за българи и гости трудно лечими..Всички водачи са в рискова зона ..
19
1
 
5
 
! Отговори
Ааа добър ден преди 1 година
Незабавна промяна в НПК и ЗДвП, премахване на всички усливни присъди, смъртен случай без нашичие на вещества да се квалифицира като убийство по непредпазливост - с вещества като умишлено убийство, необхидимо е и да бъде разрешено общините сами да поставят камери за скорост и да глобяват, кат е една бутафорна структора, която трябва да се разпусне, очевидно пълна с криминални елементи (пример домакин на кат издал 60 фалшиви книжки)
18
0
 
0
 
! Отговори
Убиват с холограми преди 1 година
Терористи провеждат мръсни експерименти срещу милиони Българи и гости чрез нагло престъпни ЗАБРАНЕНИ ОТ КОНСТИТУЦИЯТА И ЗАКОНА дигитално холограмни видео пресканиращи оръжия. Десетки хиляди дневно са тежко увреждани от ТОЛ камери .Терористите чрез тол камерите увреждат тежко главен мозък,малък мозък,сърце,очи ..Увредените се включват за убиване и разболяване чрез проследяване през Еко стикери и лични документи претъпкани с холограмни оръжия. Всички са увреждани през ЕКО стикери . Вижте министри
17
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нищо не може да ги спре докато има пропаст между бедни и богати. Богатите не се интересуват от бедните, те се интересуват от парите си.
16
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Полицията в БГ действа по следния начин: първия път като някой направи нарушение го предупреждава, ама така, че да не накърни чувствата му и да не го амбицира да им стъжни живота (ако може). Втория път го предупреждава малко по-строго. Третия с още по-строг поглед. Четвъртия освен строгия поглед му размахва и пръст... Като извърши рецидив, понеже досега никой на практика нищо сериозно не му е направил и се постигне голяма чуваемост го дават на съд, за да продължи прокуратурата да го 'гони'...
15
1
 
4
 
! Отговори
ДДРОнег преди 1 година
И защо само за закона з апътищчта да има ревизия ?!___ВСИЧКИ наказателни закони трябва да се променят !!!___В момента България не е държава, това е ясно отдавна ...
14
0
 
14
 
! Отговори
az преди 1 година
След катастрофата в София , МВР обявява акция за пияни и дрогирани в Плевен . Логика ?
13
0
 
18
 
! Отговори
ЕЛИ,,, преди 1 година
три години отлагат делото СРЕЩУ МИЛЕН ЦВЕТКОВ,ЯВНО ПРЕСТЪПЛЕНИЕ И ТО ОТ СЪДИИТЕ
12
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Катастрофите на пътя могат да бъдат спрени само с добро общо образовяние култура и ранно детско възпитание у масата българи в добавка към това може да служат по високите глоби присъди и контрол но само в добавка.Но като гледам какво ромейско поколение се задава забравете