Подготвят стачка във Външно министерство

Това обявиха служители
4 окт 2022 21:15, Росен Стойчев
18
Подготвят стачка във Външно министерство
Снимка: БГНЕС


В Министерството на външните работи започна подготовка по организирането на стачни действия. Основна причина за това е изключително ниското ниво на заплащане в системата на МВнР – проблем, който синдикалното обединение настоятелно поставя на вниманието на всички ръководства от 2019 г. насам, заявяват от Професионално обединение на държавните служители от дипломатическата служба, предава БГНЕС.

Служителите на външното ведомство обясняват проблема:

"Този проблем е следствие на погрешно водената години наред държавна политика спрямо ведомството. Искаме да подчертаем, че организацията на стачни действия има изцяло деполитизиран характер и цели единствено постигането на достойно заплащане, съответстващо на високата квалификация и професионализъм на служителите в МВнР.

Следва да се отбележи, че MВнР от години заема едно от последните места по заплащане сред българските ведомства, което е в пълен контраст с много високите изисквания за постъпване на работа. В същото време, заплащането в МВнР не само остава значително по-ниско в сравнение със сходни ведомства, но в много случаи по-ниско и от това в сектори изискващи нискоквалифициран труд.

Още по темата
Същевременно, обемът на работата и отговорността на служителите, ангажирани с въпросите на националната сигурност и опазването на държавния суверенитет, постоянно се увеличават на фона на множеството международни кризи, ескалиращи в близост до нашия регион.

В допълнение, въпреки рекордната инфлация в страната, заплатите на служителите в МВнР не бяха индексирани, за разлика от тези в редица други ведомства. Противно на практиката в останалите държави-членки на ЕС, командировъчните средства в МВнР не са актуализирани от повече от 15 години, което създава сериозни трудности за окомплектоване и пълноценно функциониране на задграничните ни представителства. Не на последно място, служителите на МВнР понастоящем получават и едни от най-ниските пенсии, поради драстичното намаляване на техните заплати (респективно осигуровки) при дългосрочна задгранична командировка.

Системното недофинансиране на МВнР и неговите задгранични представителства е причина за сериозна демотивация на служителите, отлив от министерството на вече подготвени кадри, както и за все по-трудното привличане и задържане в системата на нови служители. В резултат на тази целенасочена политика, на практика към настоящия момент българското външнополитическо ведомство се намира в сериозна кадрова криза".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
3
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
Цялата идеология на това министерство е там да работят хора, нямащи нужда от заплати, чеда на бивши дипломати, презадоволени от мандати. Ще е интересна една справка, колко от кадровиците там са потомствени. Идеята на ниските заплати е именно министерството да бъде недостъпно за обикновени млади хора без връзки и пари. Икономическата схема излиза когато и чедата тръгнат по мандатите и блажат от командировъчните. Щом са лоши условиоята дали има незаети места за мандати зад граница?
10
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Намалете им бройката на половина. Тогава разговор за повишаване на заплати. Хрантутници
9
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Гладни ,боси и окъсани ходят,но не напускат,ще се стопят и изгаснат на работното си място.
8
3
 
8
 
! Отговори
А преди 1 година
Мнооого паpazит, мноогооо нещо. Колко струва издръжката на посолствата по света барабар с намърдалите се там пияяявици за неголямата БГ, ммм?
7
2
 
8
 
! Отговори
Бьлгарин преди 1 година
Искам - 10 хиляди заплата , иначе сьм в стачка - киро и кокор да работят вместо мен
6
2
 
10
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Разпускаи МВнР, разпускаи държавата и без това сме в анархия с 240 " народни" хрантутници и крадци. Оставете хората да притежават оръжие и да го ползват при неизбежна самозащита и да живеем в истинска демокрация. Демокрацията в Америка позволява да притежават оръжие и не отрича да пазят имотите си с него искам и аз демокрация в американски вид. Искам ДПС да ми гарантира демокрация и право да притежавам свободно оръжие и да го ползвам при самозащита. Искам равноправие и пушката ще ми го гарантира
5
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кирово наследство - безпаричие, стачки, кризи
4
3
 
16
 
! Отговори
Възмутен преди 1 година
Направо да слагат кофаря на вратата и да се пръждосват тез безполезници!На полето работа мнооогооо...и то за 5% от техните заплати!
3
3
 
19
 
! Отговори
А,ташеее преди 1 година
То затова се избиват да отиват на работа в МВнР и да назначават шуранайки защото било видите ли зле?
2
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сега ще обвинят Москва, че си отмъщава за изгонените дипломати. От Кремъл са им намалили заплатите.
1
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е, то колко да взимаш, ако само пишеш "Да живее САЩ". В МВнР няма нито един независим. Всичко е слуги и си взимат парите от посолствата на чужди държави.