Работната заплата изостана от ръста на инфлацията

При пенсиите светва червена лампа, заяви Христина Христова
1 дек 2022 09:58, Петя Славова
8
Работната заплата изостана от ръста на инфлацията
Снимка: БГНЕС

Високата инфлация затруднява всекидневието на българите, като работната заплата изостана от ръста на инфлацията, смята бившият министър на труда и социалната политика Христина Христова.

"Този бюджет е само на 5 месеца. Той е актуализираният бюджет от юли тази година. Той позволи доста големи разходи", коментира тя пред БНР относно удължаването на действието на сегашния бюджет.

Повишаването на минималната заплата няма да срути бюджета, но остава и проблемът с другите заплати в България, смята Христова.

Още по темата

"Предизборната атмосфера е факт и това е опасността – от наддавания, политически, без никой да поема отговорност откъде ще се ос средствата."

С двете преизчислявания на пенсиите от 10 милиарда разходите нараснаха на 19 милиарда, а това е колосално, отбеляза Христова.

Няма магическа формула, но това беше стъпка, която костваше страшно много на държавата, посочи още Христова по темата с осъвременяването на пенсиите.

В пенсионно-осигурителната система червената лампа свети вече от няколко години. Този проблем е и европейски, заради застаряването на населението и демографската ситуация в Европа, заяви бившият социален министър.

Според Христова ситуацията е неблагоприятна както при удължаването на сегашния бюджет, така и ако беше внесен нов бюджет при липса на ясно мнозинство.

"И има опасност да се получи голям хаос при предложенията и голямо изпитание за финансовата система на държавата."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В България по-голямата част от инфлацията е заради мизерните заплати и пенсии. Увеличението на заплатите и пенсиите би могло да намали инфлацията или поне да спре увеличението на инфлацията.
4
0
 
1
 
! Отговори
Оффф преди 1 година
Какава изненада!!! Как така?! Това никога не се е слущчвало досега!!! *FACEPALM*
3
2
 
9
 
! Отговори
елемен. наблюдение преди 1 година
Нека всички да забележат .при всяко вдигане на пенси и заплати на служители със инфлация без инфлация цената за преживяване се вдига ,винаги след това пенсионерите са излъганите камилчета !Пчвам да мисля че това е постановка уж ти вдигат пенсията ,а е наложително да затегнеш колана това важи за ДО средните масови пенси---защото сега има пенсионери от върхушката на който пенсите са сигурно 2 -каймета !
2
0
 
13
 
! Отговори
Имало ли е преди 1 година
период, в който РЗ да е била в крак или не дай си боже, да изпреварва инфлацията?
1
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На кой му пука