25 семейства от Пловдив чакат две години да влязат в имотите си

Сградата трябвало да е готова още през 2020 г.
2 дек 2022 10:00, Петя Славова
28
25 семейства от Пловдив чакат две години да влязат в имотите си
Снимка: БГНЕС

Строителен предприемач е измамил 25 семейства от Пловдив, твърдят пред Нова тв потърпевшите. Те обясняват, че вече втора година чакат, за да бъдат настанени в апартаменти, за които са платили хиляди евра.

По план строителството на кооперацията е трябвало да бъде завършено в края на 2020 г., но към днешна дата сградата все още не е довършена. Половината от семействата казват, че са платили цялата сума за жилищата, а други са дали 90% от цената.

"Една година никой не работи. От строителната фирма нямат обяснение. Казват, че ще довършат сградата", споделя един от потърпевшите.

"Платил съм 90%. Имам 2 деца, живеем на квартира", казва Тихомир Очков, друг потърпевш.

"Откакто сградата има акт 14, плащаме и данъци на жилището, което всъщност не получихме", казва друг мъж, останал без апартамент, въпреки че е платил за него.

Строителният предприемач Илия Матаков обясни, че няма измама, но има забавяне с 10 месеца на строежа. Когато хората му преведат останалата част от парите, тогава щяла да бъде завършена и сградата. Според него тя трябва да бъде готова до края на март 2023 г.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още по темата: пловдивстроителство
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
2
 
0
 
! Отговори
Ралица Очкова преди 1 година
Как така никой не застана с името си?! Всички сте анонимни!Да има различни плащания на различни коти! До акт 14 сумата е 90 процента. Останалите 10 са на ключ.И защо си мислите, че всички са искали да минат тънко!? Съвсем цената не е била кой знае колко ниска спрямо пазара за този район. Голяма част от семействата са купили на зелено, защото в самия район не е имало избор от жилища!Хубав ден!
23
0
 
1
 
! Отговори
Багратион преди 1 година
Който се смее последен, най добре се смее! Нали така! Има съд, прокуратура, следствие, данъчни!
22
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
При положение че сградата ви е вдигната с мазилки и дограми що ревете. Колко народ събра парите и избяга без да направи копка . Кат плащате на зелено си поемате рисковете от възможно забавяне.
21
1
 
0
 
! Отговори
Георги Вълков преди 1 година
Аз имам закупени два имота от фирма Пантема и двата са купувани на зелено с разсрочено плащане. Проблеми нямахме със строителя. Последната част заплатихме на акт 16.
20
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Имали парички, искали на ново. Да бе на село седяло не би чудо видяло. Да се връщат да доят крави. Като цъфнат тия селяни в ново строителство с хиляди претенции. А реално държавата има нужда от произвидители не от пълнеж на някакви кутийки.
19
0
 
7
 
! Отговори
Хоум тъп Ю преди 1 година
Сега е момента за апартамента!!!
18
4
 
5
 
! Отговори
Велчева преди 1 година
Аз си купих страхотен апартамент в Лагера от Ваклин груп, при 10% капаро, 20% на груб строеж и 70% на Акт 16,много съм доволна от фирмата и отношението. Бях с кредит и строителите извадиха и изпратиха всичко на банката. Даже ми откриха партиди за ток, вода и парно, съдействаха ми за довършителни работи, голям късмет се оказа с тях, а бях много скептична в началото и се бях зарекла да не се захващам с ново строителство, пък и скандалите с Иванчева бяха в медиите. Ако пак ми се наложи, само с тях.
17
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Един колектив мошеници , дал пари на друг колектив. И се рев за справедливост
16
2
 
5
 
! Отговори
www преди 1 година
Детето ми купува на зелено в Германия. Забавиха се с въвеждането в експлоатация, защото самите купувачи имаха забележки към строителя относно общите части и вертикалната планировка. Не приеха обекта, преди отстраняване на всички изисквания, както са им по договора. След 7 месеца забавяне и приспадане на обезщетение за този срок от последното плащане, приеха сградата и влязоха, преди това бяха под наем.
15
1
 
8
 
! Отговори
Перниканец преди 1 година
Тепърва престоят доста подобни истории. Инвеститорите, надули инфлацията до невиждани нива, ще съжаляват тежко за похарчените "хиляди евра" в тесните кутийки на хиртеци като Илия Матаков.
14
1
 
1
 
! Отговори
До Купувача преди 1 година
При Бай Тошо ли купува на зелено?
13
2
 
3
 
! Отговори
СОЦА преди 1 година
купувайте готовите панели от СОЦА тогава-- господа на зеленмо се плаща по схема--кой луд е подписал договор със 100% плащане преди А16- тук са се полакомили за ниска цена--ето така става. А иначе на зелено разбира се е по добре-спестявате поне 20-30% пари..което е много хиляди евро.Просто се плаща примерно 40% А14..20% А15 и 40% А!6--това са схемите на нормалните строители--къде ви е риска тук ..
12
5
 
3
 
! Отговори
Купувача преди 1 година
Аз 40 години купувам апартаменти на зелено и после ги продавам на такива като вас-които искат 100% сигурност-- Печалбата е от зелено до готово е поне 30 000 евро за двустаен в Соффия. Щом ви устройва- купувайте готови. Ще дам съвет-ппроучвайте строителя-ако е компания с име и работи отдавна риск няма-- а тук явно е някой нов и аджамия-- Аз плащам 40% след А16-- така правят норманите строители--а тук 100%--Луд е не този който яде баницата -а който му я дава- т.е. будалите купувачи.
11
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всички, които дават пари за строителство на зелено си заслужават съдбата. Много Българи се правят на тарикати и сметкаджии уж за по евтино , но ето го резултата.Колко трябва да ти е акъла да дадеш една торба пари на някакъв си уж предприемач без никакви гаранции. Пълно е с готови апартаменти, които чакат купувачи, но не трябва да ни е по евтино и резултатът е този.
10
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До84. Така е и на други места в ЕС има измамени , но процента е около 10% . А в България е към 80% корупция според статистиката. А аз си чакам тридесет години да сме в свободния пазар.
9
1
 
5
 
! Отговори
Архимандрит Груйчо преди 1 година
В IT това се нарича Deadlock - предприемача иска пари, за да завърши обекта, хората не дават повече пари преди акт 16 :)
8
1
 
26
 
! Отговори
край на балона преди 1 година
Толкова много ще изгорят тези години, че няма накъде. Купувате върха на балона, а строителите строят с пари на заем, които нямат. Цялата кула от карти пада 2023та
7
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не само в България е така, не знам що някой все си мисли за нещо че само в България е така.
6
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ми хубаво, ама купувачите трябва да са били наясно с риска който поемат купувайки на зелено. А и 2 години нищо не е, на моя колежка им отне 10 години да се оправят в подобна ситуация, накрая купувачите в сградата се организираха и сами си довършваха строежа.
5
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Случва се. Сума имоти сме купили през годините, които са били в строящи се кооперации. Не знам кой нормален дава цялата сума преди Акт-16. 10% на дупка, 10% на кота било и така нататък. На акт-14 вече стигат 80%. Изложи ли се строителят, с остатъка до 100% се събират семействата и довършват сградата. Не са единичен случай- искали да минат евтино и ги метнали. Ежедневие.