Скок на лихвените проценти, БНБ няма контрол над тях

Хората с кредити може да очакват промяна в лихвите, коментира икономист
Обновена: 2 дек 2022 14:22 | 2 дек 2022 13:20, Петя Славова
50

Лихвеният процент бе рекордно повишен от БНБ в размер на 1,3 на сто. Според икономиста Георги Ганев, "увеличение" е по-добрата от думата "повишение".

"На БНБ са забранени редица решения за българската парична среда, които при традиционен режим са разрешени от Централната банка. Едно от нещата, които са отнети, е контролът върху лихвения процент. БНБ няма контрол върху лихвените проценти, за разлика от ЕЦБ. И тя само съобщава изчисления на случилото се предходния месец", коментира специалистът в студиото на "България сутрин".

Според него в този случай БНБ има куриерска длъжност.

"Повишението става месеци, след като в България няма много сериозно повишение по тази линия. Това повишение дойде най-вероятно по линия на по-ограничен достъп на българските банки до техните резерви, или по линия на това, че българските банки намират за по-изгодно вече част от резервите си да насочват към инструменти, чиято доходност се е повишила", допълни Ганев в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той сподели, че хората, които вече имат кредити, могат да очакват промяна в лихвите.

"Особено хората, които са с променливи лихви. Централните банки по света не се ангажират с някаква перспектива докъде ще вдигат лихвите. Всички твърдят, че това ще се случва, докато счупим гръбнака на инфлацията. Лихвите по кредите, ако тръгнат нагоре, ще го направят по-бързо от лихвите по депозитите, защото едното е разход, другото е приход. Ако продължи затягането на паричната среда в еврозоната, неминуемо лихвите и от двете страни ще се вдигнат", категоричен е икономистът.

И подчерта, че за забавените плащания ще се добавя 1,3% към наказателната част.

Попитан дали може да очакваме още увеличения на лихвата, той отговори: "Със сигурност е резонно да се очаква увеличение. Дали стъпката ще е по-голяма или по-малка, отколкото виждаме през този месец - трудно е да се гадае. Много зависи от политическите решения във Вашингтон и Франкфурт, защото ако те продължат да вдигат с голяма стъпка, няма как и нашите да не последват. Забелязва се и било на инфлацията, за първи път ноемврийската прогноза е, че ще има спад на годишната инфлация. Ако централните банкери решат, че това е положителен процес, най-вероятно ще забавят темпа."

"В България БНБ е силно ограничена да води собствена политика. Единственото, което е разрешено като инструмент, това е регулацията на банковите резерви. Но вън от това - тя не може да води сериозна парична политика. Тя използва ограничения инструментариум в ситуация като днешната, когато прецени, че има твърде голям бум - вдига буферите и изискването за резерви", добави Георги Ганев.

Според него през 2023 г. може да се очаква лека рецесия в еврозоната.

"Ще започне ерозия на социалната политика в условията на по-висока инфлация. А заради нея приходите ще растат по-бързо, отколкото е бюджетът за 2023 г., но липсата на осъзнато отношение на българската държава към бюджета е тревожна новина. Тя се отразява на лихвените нива, включително и на държавния дълг", посочи още експертът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
0
 
0
 
! Отговори
Спеца преди 1 година
Олелее какъв огромен скок от 1,3 %!Спрете се бре *** златни!
42
0
 
0
 
! Отговори
Да ама не преди 1 година
В евро ще е така, но при заемите в лева ще е доста по-различно.
41
0
 
1
 
! Отговори
Пачки по стотачкиl преди 1 година
Преди два месеца се бях засилил да купя тристаен за 119 хил. евро- видя ми се добра цена на фона на всичко останало. Както и да е, не купих, но днес цената на същия беше актуализирана с 20 хил. евро надолу. Сипах си 18 годишно уиски в петъчната студена вечер, отпих от кехлибарената течност и идеята че днес съм с 40 хиляди лева напред придаде друг смисъл *** вечерта. Наздраве на всички!
40
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 41: И аз имах спокойно и щастливо детство края на 90те. Светът през погледа на детето винаги е по-добър. Това което аз мечтаех като дете, днес всички деца имат.
39
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Израснах по времето на бай Тошо. Тогава БНБ имаше контрол над лихвите, а левовете бяха обезпечени със злато... Въпреки че не ви го хваля, аз имах спокойно и щастливо детство.. Просто се замислих, как за 30-на години изгубихме контрол над всичко... Замислете се и вие...
38
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 37: Ние сме във валутен борд и вдигане на лихвите на ЕЦБ означава реално вдигане на лихвите тук. Копейките които искат левчето да остане са, да нямаме глас върху политиките на ЕЦБ. За да поддържаме валутен борд имаме резерви в чужда валута които покриват стойността на местната, вдигането на лихвите от страна на БНБ(нещо което също става) целят поддържане на този резерв. Лихвата в момента е 1.30%, като е била 0.00% от началото на годината. Ипотеките обаче са в ЕВРО. Честито
37
0
 
0
 
! Отговори
Приключи.. преди 1 година
проключи строителната вакханалия. Скоро ще почнат фалитите на строители.
36
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Чакайте малко БНБ нямало право да вдига лихвата, какви сатия глупости и оправдания, как на запад отдавна лихвите са повишени , а тук не, при положение,че нашата инфлация е двойна на западната? Просто тук все още държава спонсорира едни олигарси
35
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Продавам панелка в Люлин 90 квадрата , 180 000 евро , за козметичен ремонт
34
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не е богат онзи който има апартамен и кола , богат онзи който няма кредит .Сега ще лъснат нещата
33
0
 
0
 
! Отговори
Павел преди 1 година
В тези времена най-лесно се правят пари и най-евтино се купуват активи. Бачо ви Пачо пак ще жъне. Който може - прави. Който не може - работи за бачо ви Пачо и гледа как той прави и му хвърля някой лев да има за хляб и евтина ракия.
32
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 25 - Много специални, бе!
31
0
 
0
 
! Отговори
Един мармот преди 1 година
Сега, да ви светна ,че кризата още не е започнала. Снежната топка в момента е още на върха и точно почва да се търкаля надолу. С всяко ново повишаване на инфлацията и лихвените проценти, скоростта и масата й се увеличават. Докато стигне дъното(може би след 2-3г.), ще бъде вече голяма лавина, която ще повлече бая народ.
30
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А когато се влезе в еврозоната!, левът е стабилен и пак сътресения!, а тогава?!
29
0
 
0
 
! Отговори
Вълканов преди 1 година
Изпадаме в безтегловност, торнадото започва да фучи. Големи плямпала, слаба интелектуалност - това са нашите политици. Всички до един, без разлика на партийна принадлижност. България изпада на нивото преди Първата световна война.
28
0
 
0
 
! Отговори
СЕГА Е МОМЕНТА ЗА.. преди 1 година
СЕГА КАТО СЕ ВДИГНАТ ЛИХВИТЕ, КОЛКО НАРОД ЩЕ ИЗПИЩИ НА УМРЯЛО КАТО ИМ ВЗЕМАТ АПАРТАМЕНТИТЕ БАНКИТЕ !!!
27
0
 
0
 
! Отговори
До 25 преди 1 година
Имам познати, които от 2014-та изплатиха по няколко жилища. Ние чакаме апокалипсиса, пукането на балона (ако може с поне 75% намаление), ако може и лихвите да са отрицателни. Е да, вероятно в Киев вече са поевтинели жилищата.
26
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всичко, което се повишава, предварително пресата го съобщава!, и после то става!
25
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Само БНБ ли .има куриерска длъжност? Президентът, премиерът, парламентът не са ли куриери на казяк?
24
0
 
0
 
! Отговори
Честито на преди 1 година
ипотекиралите имуществото... Още от 2014та беше ясна схемата. Ама медиите помпаха яко. Отвратен съм от това, как функционира капитализма!