Ще остане ли Южното Черноморие без вода?

Обявиха частично бедствено положение за седмица
17
Ще остане ли Южното Черноморие без вода?
Снимка: БГНЕС

Южното Черноморие може да остане без вода. Търсят се 15 млн. лв. за ремонт на пречиствателната станция на язовир "Ясна поляна", предаде БГНЕС.

На редовно заседание на Асоциацията по ВиК, се взе единодушно решение да се предложи на Областния кризисен щаб да бъде обявено частично бедствено положение във ВиК сектора в област Бургас.

Причина за това е, че конструкцията на пречиствателната станция за питейни води към язовир "Ясна поляна" е значително компрометирана и поставя пред реален риск част от населените места от област Бургас да останат без качествено водоподаване и преминаване на режим на водата.

Четири от общините са засегнати от проблем с пречиствателна станция "Ясна поляна". Частичното бедствено положение беше обявено, за да могат да се търсят пари от Междуведомствената комисия по бедствия и аварии, с които проблемът да бъде отстранен. Това стана ясно от изказване на областния управител проф. Мария Нейкова.

Още по темата
Бедственото положение е обявено за срок от 1 седмица.

"Пропаднала е конструкция, няколко клетки са извън строя. Но ние можем да подаваме вода към Южното Черноморие, но това няма как да се случи до лятото. Съоръжението е въведено в експлоатация през 1974 година", обяви от своя страна директорът на ВиК Бургас Ганчо Тенев.

Според него конструкцията е започнала да се къса. Тя е под вода, каза той, но вода се подава. Нейкова е възложила извършването на проверки на водата, тъй като е възможно да има отклонения, предвид дефектите.

„Ще поискаме средства от МС. Необходими са 15 млн. лева, за да може да започне ремонта“, каза областният управител. За проблема е съобщено, каза директорът на ВиК. Нейкова обаче контрира, че до този момент в Областна администрация не е било съобщавано за този проблем.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Преди 2мес увеличиха цената на водата и сега е 4.39 лв/м3. Така че, пари имат достатъчно .За качеството на водата от Ясна поляна да не говорим.
14
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
огромни хотели без канализация и пречиствателни станции да се затварят/премахват, и без това са прекалено много, настроени без ред и мисъл, гербава архитектура някаква...
13
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няма проблем дали хората ще имат вода или няма да имат вода. Важното е да купим още самолети и да пратим оръжие на Украйна. Какви българи, какви европейци сме ако не направим последното ? За нуждите и бита на населението не ни трябва да сме европейци с европейски ценности, там може да сме по-зле от Уганда.
12
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Явно тия милионите вече ги немат за нищо. Ако нещо струва 500 000 те го правят 15 000 000 айдушка кучони.
11
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Построена 1974 и 33 години без поддръжка след 1989 година. Здраво се строеше преди 1989, но нищо не е вечно.
10
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Само 18 милиона!!! Да вземат от чекмеджетата 15 милиарда, а не милиона и чекмеджетата пак ще си останат препълнени.
9
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нищо.. нали се изнася оръжие за покрайна с подкрепата на БСП и Нинова.. не им трябва вода! Да ядът чорапите на радев..
8
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
нали от европа сега искат България да връща някакви милиони евро, отпуснати за водопреносната мрежа... ама гешев няма как да повдигне обвинения на шефа си борисов
7
0
 
5
 
! Отговори
Търсят се 15 млн. лв преди 1 година
ами да направят ревизии по кметствата и намерят $чекмеджета$
6
0
 
5
 
! Отговори
ss преди 1 година
на най-богатите общини пак друг да им плаща сметката !
5
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ще пият бира, а за къпане е лесно, морето е до тях. Може даже да се окаже полезно това безводие, да намалеят малко бетонните мегакомплекси по крайбрежието
4
0
 
3
 
! Отговори
Мара преди 1 година
Нямам никаква вяра на *** Тенев, директорът на ВиК Бургас. Къде са 70 милиона, които изкрънка Ревизоро докато беше екоминистър. Къде са! В същото време водата в Бургас изведнъж стана с 60% по-скъпа. Сега пак проблем, а дали е проблем или измислена причина за присвояване на още милиони!
3
3
 
9
 
! Отговори
Фен на Вики Джъстис преди 1 година
Продължавайте да харчите пари за хартиени самолети и да мислите, какво да пратим в Украйна, и ще има пари за ремонт. Рано или късно ще си получите заслуженото. Има и по страшни възмездия от затвора.
2
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да строят стотици комплекси за десетки милиони може, но пари за пречиствателна станция не може. Да спрат водата на хотелите и тогава бързо, бързо ще се намерят пари.
1
1
 
6
 
! Отговори
Турбокамила преди 1 година
Да дестилират морска, като в Катар.