Сградите в София могат да издържат на земетресение с магнитуд до 7.3

Най-опасните райони у нас са в Кресненското дефиле
Обновена: 7 фев 2023 18:13 | 7 фев 2023 18:11, Камелия Цветанова
60
Сградите в София могат да издържат на земетресение с магнитуд до 7.3
Снимка: БГНЕС

Има презастрояване и урбанистични проблеми в някои градове в Турция. Това обясни пред БНР проф. Петър Павлов, който е ръководител на Националния център по сеизмично инженерство.

"Разстоянието между някои сгради е доста близко. Забелязва се, че има такива, които са рухнали, но има и други, които не са с компрометирани елементи. Някои са строени по старите норми. След 2000 -та година, когато имаше земетресение в Измит, при което загинаха 17 000 човека, нещата се подобриха. Турската държава предприе мерки относно контрола по проектирането, изпълнението и екплоатацията на сградите", посочи той.

България има сеизмична карта и колкото по-застрашени са местата, толкова по-големи са изискванията при проектиране, обясни проф. Павлов.

"Сеизмично най-опасните райони у нас са Кресненското дефиле, района между Търговище и Провадия, както и Чирпанска низина. Изискването при проектиране е да могат да издържат на земетресение като вчерашното в Турция. За останалите райони е малко по-ниско",каза той.

Сградите в София са проектирани, за да издържат на земетресение с магнитуд до 7.3, обясни проф. Павлов.
"Максималното, което се очаква, че би могло да има в София е около 7", коментира той.

България има изградена система за контрол над проектирането, строителството и експлоатацията на сградите, посочи още той в предаването "12+3".

"Проектирането се извършва от проектанти, които спазват съответните норми. Те трябва да притежават правоспособност, която се добива след три години проектантски стаж. Има технически контрол от инженери. След това идва надзорна фирма. Следи се дали този проект се изпълнява качествено. Осъществява се връзка между проектантски процес и изпълнение", обясни Павлов.

Преустройствените дейности също се одобряват, посочи той.

След земетресението във Вранча от 1977 година, когато имаше над 100 жертви, българските власти повишиха малко нормите за сеизмично проектиране, каза проф. Павлов.

"В България се работи от много години. Успяхме със средства от Националната пътна карта да направим предпроектни проучвания. Има инвестиционен проект, който е готов. Качен е на страницата на МС. Заложен е в пътната карта. Оборудването за експериментални изследвания обаче е доста скъпо", обясни той.

Павлов посочи, че в случай на голямо земетресение първо се намесват спасителите, веднага след това са медицинските кадри.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


60
Още по темата: земетресение
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Зад Била в Люлин сградите са от Итонг и почти без арматура Ще се сринат за секунди!
52
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Може да е било проектирано, но едно време. Сега с модерните кооперации никнещи като гъби между блоковете не знам какво ще се случи. Дано да не става, че ние с една Стражица не можахме да се оправим 10 години, че представи си ако задруса София.
51
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не знам защо се пънете да разсъждавате толкова, преди години беше доказано от учени, че земетресение с магнитуд 7 и нагоре е практически невъзможно да се случи в България. Много сме далеч от азиатската тектонична плоча и сме слабо земетръсен район. Това е от малкото неща, които не могат да ни застигнат, но пък за сметка на това тиквун ни управляваше 12 г.
50
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Високите сгради са по-безопасни, защото разпределят напрежението по вертикала. Особени блоковете в Обеля, Младост, Дружба, които са строени в края на 70-те и началото на 80-те. Здрав бетон, който държи. Разбира се, имат значение магнитуд, дълбочина, продължителност, епицентър на земетресението. За нашата страна трусове над 6 са голяма рядкост. Разбира се, не сме застраховани, така че да ни пази Бог от подобни трагедии!
49
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
По_добре да не ни се случва,че само това ни липсваше.Нямам аз доверие на сградите в България,като знаем колко е некачествено строителството.Тези май си вярват като говорят тези глупости.
48
0
 
6
 
! Отговори
Килкил преди 1 година
Да, ама за колко време клатене? Те ще рухна и при 3 , при клатене 30 Мин.
47
0
 
25
 
! Отговори
Samo minavam преди 1 година
Някога проектантите, разбираха от математика и съпромат. Сега са неграмотни. Бог да пази България
46
13
 
6
 
! Отговори
Емо преди 1 година
Проблема е ,че България не е в сеизмичен район. И такова земетресение не може да стане. На вниманието на злорадстващите.
45
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Високите жилищни сгради които наскоро започнаха да строят, няма да издържат и 3
44
3
 
17
 
! Отговори
12345 преди 1 година
Хахаха, ако такова, заметрсение удари България, няма да останат 60% от сградите.
43
5
 
15
 
! Отговори
Банкеръ преди 1 година
За ковида дето нямаше чували а и не трябваха,все ми е на акъла,че ако друсне около 6по рихтер камък върху камък няма да остане в панелните комплекси.Изолацията обаче може да остане да стърчи ако няма вятър.Брокерите да се позамислят малко какво точно продават 200 хиляди.Купувачите също да се плеснат по челото.
42
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В България също се е строило качествено, стига глупости. Мавзолея със 200 кг тротил няколко пъти не успяха да го съборят.
41
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Газиентеп е доста голям град. Около милион население има. При такова силно заметресение . Вероятно доста и от останалите сгради няма да са годни за живеене, но важното е , че са издържали и са спасили хората вътре.
40
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Инвеститорите и те са хора. И те имат апартаменти в сградите които строят. Стига само негативизъм.Ето примера е на лице. При 7.7 трус в Турция , която постоянно е критикувате за качество, че в България се внасял турски цимент и какво ли не 99% от сградите са сдрави. От над 400 хиляди сгради 4 хиляди са се срутили
39
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На "независимият" надзор му плаща Инвесторът и те така - който плаща, той поръчва музиката ;)
38
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А ще издържат,амааа друг път!Качи ли до 6 край!
37
2
 
22
 
! Отговори
Ежко преди 1 година
Като знам как независимият надзор разписва на коляно,като селски кмет и ме хваща страх!Не за друго,ами съм жив свидетел на такива изцепки.Сградата като площ и помещения не отговаря на проекта,ама всичко разписано,а какво остава за т.н. "скрити работи",като армировка например.....
36
4
 
7
 
! Отговори
Коментар преди 1 година
Великани на кокили!Колко да издържат?
35
8
 
14
 
! Отговори
Възмутен преди 1 година
Щом ВЛадко Горанов от Тиквите издържа в пернишкото земетресение и не е в затвора за 70 милиона невзети данъци само от ЧМерепа въпреки че го е страх много...значи ще издържат!Мухаха!
34
3
 
15
 
! Отговори
Шефрет преди 1 година
Може да могат,ам може и да не могат