Ще издържат ли сградите у нас на силни земетресения?

Проф. Кисляков: Опасно е, хората на своя глава правят преустройства
7 фев 2023 10:28, Анисия Иванова
299
Ще издържат ли сградите у нас на силни земетресения?
Снимка: Bulgaria ON AIR

След мощното земетресение, което удари Турция и Сирия, цели жилищни блокове бяха разрушени. Има ли сгради, които могат да издържат при такъв силен трус?

"Снимките, които видяхме, са ужасни. Цели квартали са сринати. Инженерите не работим със скалата на Рихтер, ползваме други скали. Както и да е проектирана една сграда, винаги може да се случи въздействие, което да надвиши проектното натоварване. Тогава може да се стигне до разрушение", заяви проф. Димитър Кисляков от Националния център по сеизмично инженерство при УАСГ в студиото на "България сутрин".

Пред Bulgaria ON AIR той изтъкна, че строителството е отговорност и е строго регламентирано във всички етапи. "Архитектът предвижда строителна конструкция на сградата. Задачата на инженер-конструктора е да осигури стоенето на сградата. Понякога се налагат промени. Работи се със строги предписания, няма място за своеволия", обясни гостът.

По отношение на качественото изпълнение на разработения проект, също има механизми за контрол. "Нормативната уредба се развива. Тези механизми се актуализират не така интензивно, както го налага действителността. В Япония това осъвременяване е много по-интензивно", каза още проф. Кисляков.

Гостът добави, че грамотното проектиране при строителството на новите сгради може да осигури максимална защита при бедствия.

"Качествени проучвателните работи - трябва да се знае къде е сградата, върху каква основа, също и грамотно проектиране и качествено изпълнение. Панелните сгради са различна система за строителство. През 2021 г. завърши голям проект с бенефициент Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" към МВР, в който беше разработен план за управление на риска при бедствия", каза проф. Кисляков.

По думите му проблемите на панелните сгради са свързани с това, че хората на своя глава правят преустройства, като избиване на носещи стени, греди, т.е. самоволно се намесват и променят конструктивни елементи.

"Това е опасно. Би могло да има сериозни последици. Един от начините за контрол е такива преустройства да бъдат забранени, ако няма становище на инженер-конструктор. Много се говори за санирането на сградния фонд. По смисъла на науката това саниране трябваше да бъде съчетано с конструктивно обследване и евентуално да се изпълни санирането", посочи още проф. Кисляков.

Според него проектирането и изпълнението се изпълнява според наредбите, но проблемен остава старият сграден фонд, който не е проектиран и изпълняван с оглед на антисеизмични изисквания.

"Турция е сеизмичен район, специално този Източно-Анадолски разлом и неговите разклонения са много опасна структура. Това се знае. Проблемите в такива случаи са много. Наличието на Национална школа там води до адекватна реакция. Ние също имахме школа в продължение на десетилетия. Все още може да бъде възстановена. Опитваме се да направим възможно изграждането на лабораторен комплекс за сеизмично инженерство", обяви гостът.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


299
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
266
0
 
3
 
! Отговори
читател преди 1 година
по панелите доста се кърти - особено фасадните панели, а тези от кабелните направиха на решето носеща колона в мазето, как не ги хванах само !
265
2
 
4
 
! Отговори
Пижо преди 1 година
Панелките са бетон. Нищо не може да ги срути тях. Виж, всичкия бетон, дето изляха между 1992-2020 ще падне първо. От Малинова долина няма да остане и спомен. Никакъв контрол върху строителството, некачествени материали, некадърна изработка.
264
1
 
5
 
! Отговори
daaa преди 1 година
особено новите
263
0
 
5
 
! Отговори
До Абе преди 1 година
"По принцип нашето строителство като цяло е доста качествено">>>За кое по-точно строителство става дума, че е качествено. За това при което бетона се бърка с морски пясък ли? БИЛО е качествено. Ама отдавна.
262
0
 
9
 
! Отговори
До Grom преди 1 година
"Как в Япония и Чили удря 8-9 по Рихтер и я имат 100 загинали и 200 ранени, я не. На 9 по Рихтер в Чили май беше паднала само една сграда"-->Това дето не пада в Чили е строено по времето на Пиночет.
261
0
 
8
 
! Отговори
Хм преди 1 година
До Бай ПешоМного, много си прав, бай Пешо. Голямо мазало ще стане ако тръсне у нас. От една страна стари сгради с изтекъл срок на експлоатация, от друга страна изтърбушени апартаменти, а за качеството на новото строителство по-добре изобщо да не отваряме дума. Можем да се надяваме единствено на милостта на Природата, тя да ни пощади от човешката глупост и алчност.
260
5
 
9
 
! Отговори
Бай Пешо преди 1 година
С това отстояние между блоковете в София, дори и твоя да издържи, в съседния ще се окаже че Бат Жоро е бутнал комина да си сложи гардероб, махнал една стена макар и носеща за да си разшири стаята, другия пък усвоил балкона. И този блок като падне, твоя няма да издържи и ще бъде пометен от другия. И ще стане ефекта на доминото. Тогава ще се окаже че София за секунди ще намалее с няколко стотин хиляди. И всички оцеляли селяни, мигом ще се върнат по родните си места.
259
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Срокът на ново построените сгради в Испания е от 60 до 70г. Това се записва в трхн.паспорт, след това се удължава срока след обследване от конструктор.
258
0
 
9
 
! Отговори
777 преди 1 година
Не е останал блок в България без своеволни промени по апартаментите! Не дай си боже да стане нещо!
257
0
 
4
 
! Отговори
:/ преди 1 година
Поредната симулация на дейност ала след дъжд качулка.Тези въпроси ги задавайте при издаването на разрешителни за строеж, инспекция на строежи в прогрес.
256
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
на първия етаж от панелната гарсониера направиха тристаен апартамент,а това е панел,чак арматурата рязаха.а моят новият в затворения комплекс е напукан навсякъде-Узунов Варна.
255
1
 
6
 
! Отговори
др0гаре плоскоземи преди 1 година
помните ли..."методаНаЗлобин" каскети смачкани
254
8
 
5
 
! Отговори
НикогаПовечеСДС-Чума преди 1 година
Цели 35 г.България издържа на земетръса, предизвикай от СДС-Чумата,което дава основание да се вярва,че ще издържат и сградите на подобни по сила земетръс.СДС-Чумата превърна България в руини.
253
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Панелките ще заминат, не че новите са по-стабилни :)
252
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няма да издържат ония сгради, които бяха и се "подобряват" за бизнес интереси. Що носещи колони се премахнаха , а и някои собственици премахнаха комините, за да усвоят нищожна квадратура, но...комините в блоковете също са към носещата конструкция. Факт: 84 год. при режим на тока маса семейства с малки деца се изнесоха в Странджата, затова ,че бяха премахнали комините.
251
4
 
26
 
! Отговори
$$$€€€ провалил се преди 1 година
Сега е редно всичките пари от оръжието да заминат за помощ на пострадалите и да спре въоръжаването на Украйна.Ще види ме фалшивите демократи дали ще изпратят милиарди за помощи Но там няма да има далавера да крадат и да трупат милиони За това не мога да повярвам в хуманизма на обратните полово евро политици които мамят до пределa,и ни смятат за ***
250
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кой ти гледа почвата и мястото,бе! Строят на поразия де що попадне! И контрола е съмнителен! Тука при по силен вятър хвърчат покриви,мазилки,керемиди,стеропори, та камо ли да почне да люшка!
249
0
 
10
 
! Отговори
гост преди 1 година
кой написа тази некадърна статия, от кога архитекта се занимава със конструкции
248
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Старото строителство ще издържи, новото няма да издържи. Това е.
247
1
 
14
 
! Отговори
Абе преди 1 година
По принцип нашето строителство като цяло е доста качествено, но вярно е, че мнозина правят реформи без да се допитат до архитект или специалист, а това в някои случаи може да бъде много опасно и дори фатално при евентуални трусове !