Хотелиери и ресторантьори настояват за запазване на ниско ДДС

Това обявиха техни представители
20 мар 2023 17:00, Росен Стойчев
47
Хотелиери и ресторантьори настояват за запазване на ниско ДДС
Снимка: БГНЕС

Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) категорично се обяви за запазване на ДДС за ресторанти, кетъринг и фитнеси на 9% като трайна мярка.

Още по темата

Ако това не бъде направено, от организацията ще се борят за оцеляването си по всички законни начини, като призоваха и други организации от туризма да ги подкрепят, съобщи Нова Нюз.

Атанас Димитров, зам.-председател на БХРА, сподели, че ресторантьорството и хотелиерството са специфични бизнеси. "Средната наша надценка варира до 300%. От това произтича високо данъчно задължение под формата на ДДС и нисък данъчен кредит. Нашият продукт е насочен към масовия потребител. Поради ниското възстановяване на ДДС и високо задължение към държавата, трябва да вдигнем прекалено много цената. ДДС е перфектен данък за определени сектори, при нас за единица производство са акумулирани изключително много хора. Ако се увеличи ДДС, ще скочи цената за потребителя", коментира той.

От своя страна данъчният експерт Николай Иванчев коментира, че бизнесът, финансите и данъците са най-важното, което съветва клиентите си да гледат. "Вдигането на ДДС в този сектор ще намали приходите в бюджета. Ако това се случи, някои фирми ще се опитат да укрият част от ДДС, за да се справи с другите си проблеми. Туризмът се дотира навсякъде по света", заяви той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
0
 
1
 
! Отговори
Риъл преди 1 година
Нема ковид, нема ограничения, нема данъчни облекчения. Който не предлага на клиентите добра услуга, затваря.
40
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бизнесандрешковците не искат да плащат данъци, крадат 11 процента от клиента в собствените си джобове. Много от тях са създадени да перат пари и работата им е само за прикриване.
39
0
 
4
 
! Отговори
Банкеръ преди 1 година
Тъй нар.бизнес да си плаща данъците,като всички останали.Да отидат на запад да си отворят ресторанти,като не им харесва тук.Те и без това са празни през седмицата,разчитат на петък и събота.Мани ами искат и лимузини да карат.Няма да стане тяхната.Даже държавата трябва да праща клиенти под прикритие и да ги сурвака за алкохол без бандерол,продукти с неясен произход,фактури,осигуровки и т.н.
38
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нискотго ддс за ресторантьори и хотелиери е дискриминация за останалите бизнеси
37
1
 
24
 
! Отговори
Нагла работа преди 1 година
Толкова ги нагушиха с пари от нашите данъци, а те все недоволни и цените все се вдигат и вдигат. То няма такава наглост и безочие. Кога ще започнат те да си плащат данъците и да осигуряват работници *** реалния доход и да отчитат реални обороти. На сума ти места ти носят служебен бон, за фискален ако не питаш не получаваш. Или ако попиташ те гледат все едно си им бръкнал в джоба. Ама заведенията са нон стоп пълни не виждам от какво се оплакват. Без резервация дни по рано не може да се вредиш
36
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А цените свалихте ли?
35
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Никакви преференции повече за тия мародери!
34
0
 
19
 
! Отговори
а искат ли преди 1 година
да почнеме да им пускаме смс_и за минимум 50лв. та да ги подпомогнем :)
33
0
 
48
 
! Отговори
Ванката преди 1 година
Вместо лекарствата и детските храни да са с нисък ДДС, у нас хазарта и кръчмите са с намалени данъци!!!
32
0
 
37
 
! Отговори
Аноним преди 1 година
Стига аванта
31
1
 
28
 
! Отговори
бутилирана бира 1лв преди 1 година
магазина а при тях средно 5лв в софия а да не говорим за наливната където е още по евтина за тях, докато разходи по сервирането няма особени както при ястията
30
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Приказката свърши )
29
0
 
32
 
! Отговори
gogo преди 1 година
ВЕРЕСИЯТА СВЪРШИ!!! ЩЕ СИ ПЛАЩАТЕ!
28
1
 
32
 
! Отговори
българин преди 1 година
Цените в заведенията вече са колкото в гърция.А те са с 2 пъти по-високи доходи.Цената на месото-всякакво,като у нас.В супермакетите храната у колкото у нас.Бях прди 1 седм. в Гърция и лично се уверих.Зехтин екстра върджън у нас- 26 лв.,там- 18 лв.Няма по мързеливи,алчни,крадливи и лъжливи от нас-българите.Затова сме винаги в тинята
27
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
и Бойко настоява да си остане 9%ддс,явно има много ресторанти и Хотелиии ? А с хилядите укри в лукса как Лапотят хотелиерите олигарси Бедна ви е фантазията ! -криза ли ? фалит ли ?
26
1
 
19
 
! Отговори
морски преди 1 година
Напудрените закусвални, перачници за пари, само от продажбата на бял прах правят много парички. Ричо АлченГЕРБов обаче пищи и врещи за още и още...Ако ГЕРБ вземат властта, ще напълнят гyшите на алчните кръчмари.
25
0
 
28
 
! Отговори
Чичо преди 1 година
Нагли
24
0
 
34
 
! Отговори
ДДСар преди 1 година
Те самите посочват средна печалба 300%..., за едните 11% ли са...???Намаляването на ставката не допринесе с нищо за намаляване на цените, а само повече администрация и липса на контрол...
23
23
 
3
 
! Отговори
Огъстъс Райчев преди 1 година
Държавата трябва да помага на бизнеса, а не да издевателства с данъци и наредби.
22
0
 
38
 
! Отговори
Morski преди 1 година
Само ЗА сведение на Алибегов.Миналата година в Гърция - салата 2бр.(наяждат се 4ма),пулнен калмар(за 4ма), порция октопод на скара, безалкохолни две, вино наливно 0.5 литра, узо 250мл.= всичко с бакшиша 70 евро(140лв.).СЕГА ДА ПОПИТАМ АЛИБЕГОВ, КЪДЕ В БЪЛГАРИЯ МОЖЕШ ДА СИ ПОРЪЧАШ ВСИЧКО ТОВА ЗА 4 ЧОВЕКА И ДА ПЛАТИШ САМО 140 ЛВ.? Даже да замениш камарът и октоподът с кюфтета и кебапчета пак никъде на първа линия на морето няма да оставиш САМО 140 лв. за, 4 човека!По време на ковида ви спасявахме!