Апел в HelpBook за обновяването на щъркелово гнездо

Сигналът е насочен към РИОСВ
21 мар 2023 17:45, Анисия Иванова
3
Апел в HelpBook за обновяването на щъркелово гнездо
Снимка: БГНЕС

С настъпването на пролетта жителите на някои градове и села вече се радват на първите пристигнали щъркели. Птиците са много добри помощници в земеделието – изяждат огромно колическо скакалци, мишки и гризачи и обикновено са желани съседи. В повечето случаи техните гнезда се пазят, но какво да направим, ако попаднем на щъркел, изпаднал в беда? В такъв случай правилното решение е да подадем сигнали към съответната регионална инспекция по околна среда и води на територията, на която се намират, на телефоните на Спасителния център или тел.112, тъй като понякога намесата на човека може повече да навреди, отколкото да помогне.

В платформата на Helpbook.info получихме сигнал от наш потребител за разрушено щъркелово гнездо, насочен към РИОСВ. Ето какво ни пише той: „Пускам този сигнал с апел едно от редките в село Широки дол гнезда за щъркели да бъде обновено и възстановено. Наскоро то беше разрушено от живеещите на близо, подкрепено и от метеорологичните условия. Липсата на това гнездо и на много други може да причини екологична криза за населеното място. Гнездото е във влошено състояние и при липса на вземане на мерки с обновяването на това гнездо, проблемът няма да бъде само екологичен. Ще се превърне и в проблем на други институции, като електро дружествата. При липса на действия се получава риск от пожар, тъй като дървовите клонки ще имат открит допир до кабелите за електроподаване. Пожар в такъв случай, ще бъде пагубен за намиращото наблизо недвижимо имущество“.

Ако видите нередност или проблем и искате да подадете сигнал - направете го онлайн в HelpBook.info! Платформата на Investor Media Group ще ви даде възможност не само да придадете гласност на проблема, но и да изпратите сигнал до отговорните институции.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Браво, гении! Цяла зима се драпахте, щъркелите се върнаха вече и "Я! Гнездо!" Ами дай да ги изпъдим сега оттам и да го ремонтираме! Ето ви тука яйцата (защото вече имат яйца там) и чао! Защото ще правим ремонт. Ненормалници! Да ремонтираш гнездо? Все едно някой да ти ремонтира апартамента и ти да не знаеш. И да навредиш на щъркел е голямо проклятие. Не съм суеверен, но който навреди на щъркел обикновено яде много, много бой. Интересен факт - щъркелите са моногамни и остават по двойки цял живот.
2
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Щъркелите сами ще си направят гнездо, що са глупотевина е това ние да им правим?
1
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Те да не са малки бе, оставете ги намира! Още малко и ще започнете да мътите вместо тях.