Много българи не работят, но и не търсят работа

Това обясни Георги Първанов
22 мар 2023 19:52, Росен Стойчев
122

Над 1 милион българи на възраст между 15 и 64 години не работят. Това показват последните данни на Националния статистически институт.
Още по темата
Налице е обаче голяма група, която просто не иска да работи, а други не вярват че могат да си намерят работа, сочат още данните.

По думите на експерта по човешки ресурси Георги Първанов това са хора, които не търсят работа.

"Не търсят работа и голямата част от тях не учат, и не са активни. Статистиката обхваща хората от 15 години нагоре, а не от 18 и другото е - много малка бройка, само 100 хиляди над 65 години, които работят. Това е огромен резерв на пазара на труда. Поне 200-300 хиляди хора, които са над 65 години, могат да се върнат на пазара на труда", посочи той в ефира на Bulgaria ON AIR.

Първанов уточни, че посочените данни хора от 15-годишна възраст са тези, които имат право да работят с разрешение на родител и на Инспекцията по труда, и често става дума за сезонни работници. Въпреки това обаче те са активна част от пазара и допринасят с внасяне на осигуровки в държавата.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


122
Още по темата: трудбългариBulgaria ON AIR
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
103
0
 
1
 
! Отговори
Nnnn преди 1 година
Много станаха инфлуенсърите. Те нищо не работят.
102
0
 
1
 
! Отговори
Безработен преди 1 година
Как не ви е срам!!!Няма работа, няма пари, високи цени!!!Едни и същи обяви за работа в ***.bg, кандидатстваш и нищо...Сменят ги периодично и пак ги качват...Записан в ДБТ, но без никакво заплащане за безработен и без никакво предлагане на работа от много дълго време!!!Този Ковид разказа играта на всичко!!!
101
0
 
6
 
! Отговори
На 57г. преди 1 година
Да, и аз не работя от 2 години.Когато човек натрупа достатъчно житейски опит си дава сметка, че достойнството, животът и здравето му са много по-важни от някаква заплата пък била тя и 1800 лева.Животът лети и не е само пари!
100
0
 
3
 
! Отговори
право преди 1 година
Задължително беше да се работи при Бай Тошо. Днес трудът е право, но не е задължение. Защо не публикувате поста ми? За втори път го пиша.
99
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И аз не работя. От един месец кандидатствам по обяви, за които съм достатъчно квалифицирана, но никой не ми се обажда. Причината? На 45 години съм, а те искат млади! Не знам какво да правя!
98
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Икономика и общество в будна кома, няма как да работят , да са производителни, трябва сме доволни , че все още дишаме - нали това е желанието и на робовладелците, българите да изчезнат защото са проводник на руската цивилизация, макар и да не го осъзнават пряко
97
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
102 : държавата не е длъжна нито да вдига заплати, нито да намалява цени. Това беше през комунизма. Всичко е във вашите ръце. Само мързеливите чакат от държавата.
96
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Този който си има стабилна и високо платена работа не му е проблем да работи. Какво да прави обаче този който уж работи а продължава да живее в мизерия защото заплатата му е смехотворна. Защо се сърдите на хората че тарикатстват? Нормално е. Направете така че това да не става.Ама какво искате от държава която само си играе на политиканстване и нищо не прави. Направи заплатите адекватни на ситуацията и хората сами ще започнат да я търсят. Проста логика.
95
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това с работата е сложен проблем, който един с двайсет бона зашлата е смешно да коментира. искам да го видя да работи за няма хиляда и тогава ще го питам. Също ме дразнят намеците на някои за хората които просто не са физически способни да работят най -вече по здравословни причини. Що се отнася до младежта как да работят след като някой непрекъснато им вменява че да работиш не си заслужава, че да учиш не си заслужава и прочие. А има и експлоатация. Тогава?
94
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ми нали ни затвориха по къщята с лозунга "Стойте вкъщи - спасете света!" Туй и правим. След над 2 години пландемичен терор на повечето от нас ни светна, че е по добре бирено коремче отколкото гърбица от работа. И живота е един да се прекарва в робство. Затуй минимум усилия и никво бачкане от сега нататък . да бачкат май моните - да станат хора.
93
0
 
6
 
! Отговори
ХайлХимарс преди 1 година
Сивия сектор крепи държавата.
92
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е, социалът е по-щедър от накои работодатели. И на мен да ми дават 100 вида помощи като на самотна майка на дете инвалид, самата аз да съм с фалшив ТЕЛК, да получавам помощи за отопление и още не знам какво, ами и аз няма да работя за 1000 лв.
91
3
 
6
 
! Отговори
Както при СОЦА е ! преди 1 година
Хиляди закончета и наредби притискат работодателите. От своя страна , за да не фалират, работодателите притискат работниците. Резултатът е ИЛИ НЕ ИСКАТ ДА РАБОТЯТ, ИЛИ ЕМИГРИРАТ ! ЗАКОНИТЕ ДА ПООЩРЯВАТ РОДНОТО ПРОИЗВОДСТВО !!!
90
0
 
34
 
! Отговори
Авт.шоф-700 преди 1 година
Сминил съм близо 20 раб.места за 14г.Ако ми беше много хубаво нямаше да ги сменям.Сега вече се страхувам да ходя и на работа.Който търси работници може да си докара или да работи сам.Минимална заплата+максимална работна=имигриране.
89
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В затвора ли ще ги вкарват, че не работят? Заглавието е написано така, сякаш като не работиш НЕЩО СИ, си престъпник. Нека държавата първо се погрижи за достойнството на тези хора и ги мотивира да реализират способностите си.
88
1
 
27
 
! Отговори
реалист преди 1 година
Е то много ясно че тези хора не са в България вече.
87
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В ит сектора уж плащат по високи заплати но това съвсем не е така..
86
2
 
20
 
! Отговори
fact преди 1 година
И ЗАКО ДА ВИ РАБОТЯТ?НЕ ПЛАЩАТЕ ЗА ДОСТОЕН ЖИВОТ.....ИДКАТЕ И ВРЕМЕТО ИМ НА ТАЗИ ЗЕМЯ ЛИ?УМИРАЙ
85
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Над 1 милион българи на възраст между 15 и 64 години не работят.... А колко от тях учат средно или висше образование? Може би са 400-500 хиляди.
84
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 8. 'над 1 милион българи на възраст между 15 и 64 години не работят' --- обаче същите казват безработицата била 4.5 % . Тази игра на думи е отдавна - 'безработен' е с регистрация в Бюрото по Труда, а ако не си записан там и не работиш (поне на документи) си 'икономически неактивен'.