Касчиев: Да спрем да говорим за нови ядрени реактори

Обяснение за диалога с ЕС
25 мар 2023 21:05, Росен Стойчев
35

Ние не искаме дерогация от ЕК, тъй като това е право на националните правителства да решават в кои случаи те се нуждаят от такова изключение. Прави се единствено уведомление до комисията и до другите страни.

Това заяви ядреният физик проф. Георги Касчиев в ефира на Bulgaria ON AIR по дерогацията от Брюксел за внасяне на части от Русия за АЕЦ "Козлодуй". Той обясни регламент 883, който е въведен още от 2014 година при агресията на Русия срещу Крим.

Още по темата

"Многократно е попълван с нови клаузи. Последно през декември месец, когато влезнаха всички изделия от желязо и стомана, които се внасят от Руската федерация. Ако погледнем всеки блок на АЕЦ "Козлодуй", има близо 49 000 тона оборудване. 95 % от тях са метални. Веднага се оказват, че договорите, които са подписани, попадат в тези санкции. Стана наложително централата да изготви такъв списък, който се отнася единствено за договорите, които са вече подписани и изтичат тази година, следващата или по-следващата година", допълни проф. Касчиев.

С решение, което взе правителството, ще одобряват само вече сключени договори, като например за резервни части или услуги, които няма откъде да получим, посочи ядреният физик.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Аз очкавах, да говори за икономическите апсеки, за екологични проблеми ипрочие, а той ми се върти, че през 2014-а, някой прокарал закон, за временнен политичекси кофликт, следователно, ние трябва да си игнорираме националния итерес ...
25
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Още един дженджер. Когато цяла Европа отваря стари и строй нови. Само нашите д.... Ци дрънкат че не ни трябват нови.
24
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 27: Русия е взимала ядрените отпадъци от Козлодуй? Сериозно ли? Докажете го. "Някой умишлено ни избива"? Наистина ли? Нашата държава е това, което ние правим от нея. Нека не прехвърляме отговорността върху другите.
23
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 26: 1944 год страните от източния блок не са се ориентирали към партньорство със СССР. Тези страни бяха окупирани от СССР. Частната собственост на милиони хора беше отнета. Ако някой се противеше - беше бит и хвърлям по затворите. Забраниха на хората да пътуват по света. Затваряха ги, биеха ги, убиваха ги ако го правеха. Държаха ни неинформирани. Изостанахме от света. Достойнството на Човека беше унизено. Всички закони се определяха от СССР. Човешките права не съществуваха.
22
2
 
5
 
! Отговори
Ще купуваме от преди 1 година
ФАЩ НО ОТПАДЪКА СИ ОСТАВА ПРИ НАС.С РУСИЯ ОТПАДЪКА СИ ГО ВЗИМАХА.ВСИЧКО КАКВОТО СЕ ПРАВИ ЗА НАЩА ДЪРЖАВА ОТ ТУК НАТАТЪК Е УБИЙСТВЕНО ДА ДЪРЖАВАТА НИ!НЯКОЙ УМИШЛЕНО НИ ИЗБИВА!!!
21
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не е чак такъв проблем да си под влияние на някое посолство, като например американското посолство в София, стига американската държава да няма компетенции да ти пише и налага закони. "Влиянието" е свързано с обвързване на СОБСТВЕНИТЕ ти държавни политики с политиката на чужда държава, докато второто (липсата на способност на самостоятелно законодателстване) е липса на държавен суверенитет.
20
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 41Едно е да си под нечие влияние, съвсем друго е зависимостта, когато законите ти се пишат в чужбина (буквално) под формата на регламенти и директиви. През 1944 действително страните от източния блок и България са се ориентирали към партньорство със СССР. Приели са и са наложили една политическа и икономическа система, еднаква с тази на СССР (с някой особености). Но не са отдали ключови държавновластнически компетенции като способността на самостоятелно, законотворчество.
19
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да, загубихме си суверенитета 2007 год, както си загубихме суверенитета и 1944 год, когато от монархия се превърнахме в комунистическа държава след като загубихме войната и попаднахме под руско влияние. Вижте, България е малка страна и политиците може винаги да ни държат зависими от други, по-големи сили. Това обаче не значи, че ние няма да говорим, да протестираме или да изразяваме мнението си. Общественото мнение е много важно и ние трябва да използваме силата му.
18
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Истината е, че каквото и да се обсъжда у нас, ще стане това, което им наредят от Брюксел. България загуби своя държавен суверенитет още през 2007г, когато ни набутаха в корпорацията ЕС без да питат никой, защото това било "цивилизационен избор". Българите бяха излъгани от шепа тарикати в София за да може един малък бизнес и политически елит да тъпче джобовете си с евро от брюкселските фондове. Всички го виждат това, дори вече не се стараят да го прикриват.
17
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 23: Прозрачност означава публичност, общодостъпна информация. Тя не е само за тези, които работят в тази област. Обществото като цяло трябва да има достъп до тази информация защото тя касае всички ни. Всички ни, независимо от нашите политически или каквито и да било различия.
16
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 21: Тук се коментират ядрените централи.
15
0
 
2
 
! Отговори
Аз преди 1 година
До 18 и 19 и останалите енергийни експерти! Да се спре всичко и АЕЦ и Мариците и ВЕЦОВЕТЕ! И последният на летище София да не забравя да изгаси свещите! И нека Турция да построи още два АЕЦ а, Германия да увеличи въгледобива а Франция да строи още АЦ. Вие въобще мислите ли?!
14
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вижте каква поредица от земетресения стават в Турция. Поредица! Представете си какво би станало с нашите деца ако това се случи и у нас и засегне атомната централа в Козлодуй! Даже и да ни се иска обаче това спиране не може да стане изведнъж. Енергийната ни политика обаче трябва да се ориентира към използването на екологични методи, а не към строеж на нови ядрени мощности!
13
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кажи ако ти знаеш. Има ли прозрачност?
12
10
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
С ядрени централи сме изложени и на големи рискове ако стане война, терористични атаки или природни бедствия!Не вярвайте на тези които ни убеждават, че трябва да имаме ядрени реактори. Те или имат икономически интерес от това или си нямат идея за какво говорят. Да пазим България чиста и безопасна за нашите деца!
11
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И Козлодуй трябва да се спре! Знае ли се, има ли прозрачност какво става с ядрените отпадъци?!!! Тези отпадъци трябва да се пазят за 200 000 години да не замърсяват с радиоактивност природата. Имаме ли информация за това? Има ли изтичания от тези радиоактивни отпадъци във водата, радиоактивно замърсяване на селскостопанските култури, животните и хората? Държат ли ни на тъмно?!
10
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Трябва да направим всичко възможно да спрем това ново ядрено строителство!!! Трябва да излезем на протест и да протестираме докато го спрем! Спомнете си Чернобил, ядрените аварии в Япония и сега изтичането на радиоактивна вода от ядрени реактори в Минесота - вече два пъти от ноември насам. България трябва да се бори за въвеждането на екологични източници на енергия. Радиоактивността, дори и с малки количества е вредна!!!
9
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Още ядрени реактори в България?!!!!!!! Защо не ги построят в Гърция? Но - не. Гърците ще си запазят екологията и туристите , а ние като *** ще отнесем "нормалната" радиоактивност и риска. Знаете ли колко хора в районите на Козлодуй, Лом и други близки до реакторите селища получават или се раждат с тумори? Хора искат да инвестират в тези райони, но не го правят по тези причини. Бихте ли си отглеждали децата в близост до реакторите?!!!
8
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
От кога ядрен физик значи и експерт по международни отношения, търговско право и санкционна политика?
7
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А имаме ли друго? АЕЦ ще затвори 2030г. ТЕЦ затваря 2025 г. а ВЕИ спират зимата и нощем. Тоя режим ли или свещи иска.