БАБХ: Българинът търси родно ангешко, маркирано е с BG в синьо

Българските производители могат сами да захранват пазара ни
Обновена: 27 мар 2023 10:28 | 27 мар 2023 10:23, Анисия Иванова
35

С наближаването на Великден се извършват масови проверки на яйцата от БАБХ.

"БАБХ следи преди Великден и пазара на яйца, и пазара на агнешко месо и козунаци. За около 10 дни в България са влезли точно 2 608 200 яйца с произход Украйна. Яйцата са от одобрен украински производител, влизат с необходимите сертификати. Придружени са с всички необходими документи, имат изследвания в Украйна, но БАБХ, за да гарантира на българския потребител безопасността на тези яйца, взе повторни проби", заяви експертът от БАБХ д-р Любомир Кулински в студиото на "България сутрин".

Той уточни, че яйцата са изследвани за радиоактивност, остатъци от тежки метали, остатъци от ветеринарномедицински препарати, а резултатите са абсолютно отрицателни. "Тези яйца не са опасни в никаква степен за българския консуматор", категоричен е д-р Кулински.

Гостът подчерта, че България е достатъчно голям производител както на птиче месо, така и на яйца, и българските производители съвсем спокойно могат да захранват сами пазара ни, но предположи, че в този случай има търговски цели и други взаимоотношения.

"БАБХ следи положението и абсолютно всички пратки, независимо откъде идват, ще бъдат проверявани и документално, и физически", изтъкна д-р Кулински пред Bulgaria ON AIR.

Той даде сведения за какво следят от БАБХ при проверките на яйцата: "Първият и основен въпрос е произходът на яйцата. Ние изискваме всички документи за т. нар. проследяемост на храната. Яйцата трябва да идват от одобрен производител, ако са от ЕС, и от производител, който е одобрен за търговия с ЕС, ако са от трета държава, както е в случая с Украйна. Второто нещо, за което следим, е етикеровката и маркирането на яйцата. Третото важно нещо е срокът на годност".

Д-р Кулински обясни, че яйцата имат 28 дни срок на годност от датата на снасянето и не е задължително да се съхраняват в хладилни условия. Когато времето е подходящо, те могат да се съхраняват и на стайна температура, единственото изискване е върху тях да не попада пряка слънчева светлина.

"Лично аз в магазина следя, разбира се, цените, но и маркировката на продукта, и за мен той би трябвало да е с българска маркировка BG. Вероятно ще има някакъв внос на агнешко месо. В последните 1-2 години основно охладеното агнешко месо влиза от Македония, много малко от Румъния. Що се отнася до дълбоко замразено агнешко месо, там обемите не са огромни, основните вносители в Европа, както и в България, са Нова Зеландия и Австралия", разясни д-р Кулински.

По думите му в България се продава най-вече охладено агнешко месо, защото българинът няма навик да купува замразено месо и предпочита прясното. За потребителите д-р Кулински уточни, че охладеното агнешко месо е с характерен сиво-бял цвят, а печатът на него гарантира, че е преминал през одобрена кланица и върху него е извършен ветеринарен контрол.

Гледайте видеото с целия разговор.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
0
 
1
 
! Отговори
Watch преди 1 година
бе печат всеки може да ти сложи.... въобще не го гледам дали е син печата. отивам директно от някой дето си отглежда и го колят пред мен . това е , а не измислените бг( я от полша ,я от турция) агънца по магазините.
30
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аграрното ни стопанство е на ниво отпреди хилядолетия. Да сте чували за цикличните периоди на слънчеви изригвания и междупланетарни влияния ? Периодични суши, повишени температури или застудявания, които са траяли с години, през хилядолетната история на човечеството ? Докога ще разчитаме на това, че Господ е българин ? Холандците защо са заляли Европа с храни ? От 30 години университетите им имат производствени бази и внедряват електроника и роботика в аграрния сектор !
29
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
BG,aganca malko poizmrqxa,blagodaenie na Makedskia viros,taka 4e taq godina 6 qdte pak 6 qdete vnosni
28
1
 
0
 
! Отговори
Алекс преди 1 година
Нищо им няма на украинските яйца.Бойни действия се водят само на изток,а Украйна е голяма държава.Агнешкото по 30 лв./кг мисля да го пропусна.Има хубави пържоли.
27
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Българина му дай само плюскане и трапези, а иначе рев че беден.
26
3
 
2
 
! Отговори
тъй де.... преди 1 година
Нека освен в синьо, да има и малко жълтичко в маркираното.....да сме солидарни с Бандерия.
25
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бабх динозавъра с тия цени на българското да го ду ха на астероида затрил роднините му преди 65 милиона години. Не плащам повече от 6лв за кг живо тегло, колкото струват агнетата в Северна Македония.
24
1
 
6
 
! Отговори
Помня преди 1 година
До Анонимен 17 И аз помня че когато агнешкото беше по 3-4 лева,заплатите бяха по 67-70 лева.То и кебапчетата бяха по 8 стотинки.Кифла 9 стотинки.
23
0
 
2
 
! Отговори
Съвет преди 1 година
До До 9 11 Да не се избиете при делбата .
22
1
 
3
 
! Отговори
Пенсионер преди 1 година
До Асан 12 Не е вярно. Агнешки бут в Кауфланд 19.50 килото.Купих си три кила. Бъъала ме е уапала.
21
0
 
4
 
! Отговори
Да допълня... преди 1 година
До Грешка 6 Не е баш така , ама хайде да вървим на село.И на края като пресметнеш горивото , разправията и загубата на време , си вътре.
20
0
 
2
 
! Отговори
Инспектор преди 1 година
Този Куленски е несменяем далаверджия от БАБХ. Писаха го за закупуване на стари автомобили за БАБХ от негов приятел.Далаверка . И какво ? Нищо.Който и да дойде на власт , този си е там , като залепен с каникулит към стола.
19
0
 
7
 
! Отговори
До 17 преди 1 година
Ще ти кажа...баща ми който е на 80 казва така, едно време на един човек в тая държава се падаха по 4 овце ( 4 пъти повече от населението) Ние сме били държава от земеделци и фермери.За добро или лошо сега сме държава на инфлуенсъри, влогъри и програмисти!
18
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 15 - Арабските магазини? Не, че нещо, но не вярвам, да имамемног такива в България :(
17
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
30 лева за агнешко! Поните ли, кгоаот беше по 3-4 лева? Когатобеше ПО-ЕВТИНО от свинското? Какво се случи?
16
0
 
4
 
! Отговори
абе преди 1 година
един мой познат месар си има необходимият печат в месарницата, предполагам не е само той
15
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Българско агнешко има само в арабските магазини. Всички други продават вносно замразено от резерва на евроге йците. Купих си цяло агне току що заклано.
14
2
 
4
 
! Отговори
Като вакарат преди 1 година
Електронната валута след 3години ще видим,как ще си купувате агнета от нелегални ферми и хора отглеждащи *** по-естествен път?Всичко у Кауфланд на размразената промоция от запасите на ЕСЕС,защото ТЕ ЩЕ НИ ОГРАНИЧАТ ОТ КЪДЕ ДА КУПУВАМЕ С ТОЗИ ЕЛ.ПОРТФЕЙЛ,КАКТО МУ СЕ ВИКА И ВИ ДЪРЖАТ В НЕВИДЕНИЕ,ЧЕ НЯМА ДА ИМА ПРОБЛЕМИ СЛЕД ВРЕМЕ НАПРОТИВ,ТЕПЪРВА ШОУТО ПРЕДСТОИ С ЕСЕС!!!
13
3
 
4
 
! Отговори
И печата преди 1 година
Вече не е гаранция.БАБХ РАБОТИ ЗА НЕОФАШИСТИТЕ ЕС И ФАЩ!Все пак те ни избиха животните,за да ядем *** не Путин!!!
12
1
 
4
 
! Отговори
Асан преди 1 година
Кило смръдлив коч - 30 лв. килото у Кауфланд :)))