Цена от около 3.50 лв. е максимумът за кюстендилската череша

Очаква се дръвчетата да цъфнат малко по-рано тази пролет
Обновена: 29 мар 2023 11:44 | 29 мар 2023 11:43, Анисия Иванова
14
Цена от около 3.50 лв. е максимумът за кюстендилската череша
Снимка: БГНЕС

В кюстендилско има около 20 хиляди декара черешови масиви. От тях се добиват около 5000 тона плод. „До този момент няма никакви проблеми с овощните градини“, обясни пред БНР професор Димитър Сотиров, заместник-директор на Института по земеделие в Кюстендил.

Наблюдава се обаче тенденция те да се разпродават, обясни той. За същата тенденция спомена и Валери Йовев, аграрен специалист и общински съветник в Кюстендил

"Перспективите пред отглеждането на череши не са никак добри. Може би ще останат само тези, които се занимават професионално с това. Такива с по 5, 6 или 10 декара просто ще си заминат", смята Йовев.

Той обаче не очаква поскъпване на плода с 300%. "Ако приемем, че цената на черешите беше 2 лева, увеличение от 300%  е 6 лева. Не виждам кой ще си ги позволи. 30% може. Цена от около 3-3.50 е максимумът, който може да достигнат черешите на пазара", каза той.

Той очаква черешите да цъфнат малко по-рано. "И ако има студове, може да се окаже, че изобщо няма да има плодове в нашия регион. Може да говорим, когато прецъфтят", допълни специалистът.

Йовев разказа още, че в Кюстендилско има италианци, които изкупуват череши. Според него те правят картел: "Освен това, сключват договори с Полша, Турция и Гърция. Ако тук имаме проблем с реколтата, те вкарват череши от тези страни за преработка".

"Залагането на плодни пъпки е добро, но ранното развитие на плодовете е опасно, ако има студ. Ако няма достатъчно плодове, те могат да станат по-скъпи. Но не очаквам това да се случи", каза проф. Димитър Домозетов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
0
 
! Отговори
Даниел преди 1 година
Глупости пишат. Цената беше миналата година 1лв.за една седмица и след това 90 стотинки. И тази година ще бъде така.Подигравка с хората, които се трудят.
8
1
 
8
 
! Отговори
Име преди 1 година
Идеално, значи на пазарЯ ще са 35 лева.
7
1
 
1
 
! Отговори
1.5 преди 1 година
Ще има пай с...
6
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Яжте си ги.
5
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
по скоро 3.5 на черешка
4
2
 
7
 
! Отговори
Асан преди 1 година
На село са без пари череши още от бай Тошо :)))
3
1
 
3
 
! Отговори
contractor преди 1 година
Значи да садя 100дк череши най-малко тъй ли?
2
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Като ги видите по 10-15лв и ще квичите.
1
2
 
11
 
! Отговори
карачанаков преди 1 година
А Кюстендиската слива Мая М колко ще струва??