Младите искат високи заплати и много свободно време

Обяснение от експерти
29 мар 2023 08:45, Росен Стойчев
113
Младите искат високи заплати и много свободно време

"Целта е хора на възраст 18-35 години да бъдат активизирани на пазара на труда и да има по-голяма успеваемост за задържането им на работа. Основните проблеми са липсата на умения, поведенчески особености, социални умения - където има дефицити, бързо напускане, смяна на работа", заяви ръководителят на Комплекс за младежи "Здравей" Григор Стоянов в студиото на Bulgaria ON AIR.

Става ясно, че все повече младежите бързо намират, но и бързо напускат работа.

"Установи се от срещата с работодатели, че сегашното поколение има високи очаквания - иска престижна работа за много пари и много свободно време, което не е реалистично. Работодателите споделят, че уменията на младежите в днешно време не са на ниво и ако преди са имали очаквания да наемат млади хора с някакъв опит, сега нямат очаквания. Наемат всеки един, който иска да работи и осигуряват обучения и си подготвят кадрите", уточни ръководителят на отдел "Фондонабиране и комуникации" Юлия Йорданова.

По думите ѝ пред Bulgaria ON AIR тенденциите не са никак добри - младите хора, независимо, че имат завършена степен, излизат от училище неграмотни.

Още по темата

"Това не им дава много широки перспективи за развитие и остават при нискоквалифицирания труд. Работодателите са гъвкави, има глад за кадри пазара на труда. Ако се казва, че безработицата е 4,3%, бизнесът твърди, че безработица няма, защото има постоянно отворени позиции", добави Йорданова.

Специално внимание работодателите обръщат на младежите в неравностойно положение, които излазат на пазара на труда след напускане на социални институции.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


113
Още по темата: младитърсенезаетост
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
97
0
 
9
 
! Отговори
Голдман Сакс преди 1 година
Основна задача на всяка БГ фирма не е да предлага стоки или услуги ами да събере пари за рекета на ГЕРБ, ДПС и министерствата!
96
1
 
8
 
! Отговори
Спиро преди 1 година
То държава няма, те персонал искат! Ха ха! Що не викнат роднини да им бачкат? Защото роднините им знаят какви мизерни условия предлагат!
95
1
 
5
 
! Отговори
Пенсионер преди 1 година
Нали сме член на ЕС.Младите гледат там и искат и тук да е така.
94
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 83. Много си се филмирал за капитализъмъ. Както всички изъми е само за някои.
93
0
 
1
 
! Отговори
и защо преди 1 година
трябва да ме търсят, хмм?! ;) :) Работа не търся - имам достатъчно, а пък разни "рекрутърки" да ме спамят - няма шанс. Искам да те видя теб и да видим кой колко е кадърен, нали ти си този, който настоява толкова. ;) :)
92
0
 
0
 
! Отговори
до 92 преди 1 година
Само казваш къде и идвам, грижи нямаш никакви! ;) :)
91
2
 
16
 
! Отговори
Абсолвент преди 1 година
А вие какво искате? Да нямаме свободно време, да сме още от 20 годишни крепостни роби и на миминално заплащане, че да сме заети и бедни едновременно нали? И да свикваме да слушкаме и изпълняваме безусловно всичко, което нареди онзи горе? Няма да стане, начинът е учене, трупане на опит и после богат избор по цял свят кой къде, кога и по колко да работи. А работодателите да плащат достойно, ако искат да стоим в България, че цените дори на малката потребителска кошница са скочили до небето!
90
0
 
8
 
! Отговори
УЧИТЕЛИ в кавички преди 1 година
В доста училища завършващите средно образования не могат да пишат вярно. Изпускат букви в думите, често не знаят коя гласна да използват (О или У например), а за препинателните знаци да не говорим... В допълнение, речникът им е доста беден - общуват си с 100-150 думи в ежедневието. Не са научени да се концентрират за по-дълго от 2-3 минути върху едно нещо; могат да четат, но често не могат едновременно с това да осмислят съдържанието. Е, не всички деца да така, но има МНОГО ТАКИВА.
89
1
 
12
 
! Отговори
Пена преди 1 година
Младите хем плащат супер високи осигуровки, хем няма да видят пенсия или здравно обслужване ако им се наложи. Истината е че пенсионната система е почти фалирала, а здравната система не работи защото се източва от ГЕРБ и ДПС (най-вече).
88
3
 
10
 
! Отговори
Jack преди 1 година
Откакто се появи изкуствения интелект програмистите станаха излишни. Но те не могат да се върнат в реалния живот защото цифровия наркотик не ги пуска.
87
1
 
12
 
! Отговори
Каракочев преди 1 година
То и младите за нищо не стават, обаче и работните места са отврат. Така че работодателите вече почват да получават това което заслужават.
86
0
 
6
 
! Отговори
Спас преди 1 година
Видяхте ли Бойко Борисов какви кадри "произведе" за 15 години. Искате ли още от същите? Те самите учители и професори за неграмотни, какво да кажем за учениците и студентите!
85
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 91 : Така ли бе отворко? Окей, ако си по-кадърен от присъстващите в нашият офис - заповядай на интервю да те преслушам. Само че ми се струва че знам резултата предварително. Както писах по-долу : "Нереално висока самооценка"
84
2
 
12
 
! Отговори
Истината е, преди 1 година
че по офисите е пълно с хора, които си ядат сополите по цял ден и даже правят егати проблемите ако ги накараш да свършат някаква елементарна работа - това го пиша и като клиент на много места, и като бивш служител. В, така наречения IT сектор, масово е пълно с некадърници, заплатите са им нереално високи за това, което повечето вършат, тоест едно голямо нищо, но пък дебилщината им е огромна. Читавите хора рядко се задържат на едно място дълго време, повечето започват техни бизнеси.
83
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 90 Това е невярно. В момента обучавам няколко хлапета, родени след 2000 г. Всичките взимат заплати над 3 бона, и показват доста добри резултати. До година ще се сертифицират и ще взимат двойно
82
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Теорията работеща в други държави, в България не работи по ред причини. Вски, който теоретизира, много бърка.
81
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Младите... Това са младите родени след 1989 година, когато българките спряха да раждат деца. Каква квалификация и желание да работят търсите в тези млади?!
80
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 87 : Това е нормален процес, и се нарича "договаряне". Всяка страна се опитва да изкопчи повече от другата. Това, което пропускаш, е че ПЪРВО договарянето се случва между две РАВНОПОСТАВЕНИ страни, при наличие на взаимен интерес. И ВТОРО - те имат нужда от теб точно толкова, колкото ти от тях. Дори повече, ако наистина имаш опит. И ТРЕТО : Не са единствени. Мина времето, когато приемаш каквото ти кажат и си мълчиш. Ако искаш повече - трябва да водиш преговори.
79
2
 
18
 
! Отговори
SAFC преди 1 година
Смея да твърдя, че и старите искат същото.
78
5
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В капитализма всеки получава толкова, колкото струва. Ако опита ти и знанията са ценни - получаваш повече пари и повече привилегии. Проблемите са два : първо масата вярва че не започваш работа някъде. Според тях се УРЕЖДАШ. Голяма заблуда, останала от комунизма. И второ - повечето имат нереалистично висока самооценка, а всъщност не стават за нищо.