Фокус-мокус и дюните зад "Каваците" вече са земеделска земя

80 на сто от тях вече не са дюни според новата карта
30 мар 2023 16:27, Стела Стоянова
80
Фокус-мокус и дюните зад "Каваците" вече са земеделска земя
Снимка БГНЕС

Дюните зад плаж Каваците вече са земеделска земя. Вчера комисия към Агенцията по кадастър е приела картата на дюните зад Каваците. Според нея 80% от територията е земеделска земя, съобщи във фейсбук Тома Белев, който за кратко бе и зам.-министър на околната среда.

Картирането на дюните зад Каваците е поръчано в началото на 2022 г. на БАН. Извършено е от специалисти по растителни съобщества и геоморфолог, които определят дюните като дюни.

Служебният министър на околната среда Росица Карамфилова обаче назначава ново картиране и избира петима експерти, сред които няма нито един фитоценолог, но пък има компютърен специалист. След тяхното "картиране" през октомври се извършват промени, твърди Белев. Вчера картата на дюните е приета и земеделската земя на снимката може вече спокойно да бъде застроена. Ето така за 15 години 2/3 от дюните у нас станаха орни земи частна собственост и са застроени или готови за застрояване, коментира той.

От екоминистерството излязоха с позиция по казуса, като увериха, че техният представител е бил единственият с особено мнение и несъгласие. Оттам твърдят, че има съществено разминаване в определянето на границите на пясъчните дюни при неколкократните заснемания, свързани с процедурата по изработване на проекта на посочената специализирана карта.

Според тях законът за устройство на черноморското крайбрежие също е неясен в дефиницията за пясъчни дюни и позволява различни интерпретации и разнопосочни резултати.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


80
Още по темата: Кавацитедюни
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
0
 
0
 
! Отговори
Спас преди 1 година
Белев пак нещо е стоял на течение
65
0
 
1
 
! Отговори
Милен преди 1 година
Явно зелената мафия, начело с Белев, е имала други кандидати за тази земя.
64
0
 
0
 
! Отговори
Татяня преди 1 година
Всички са едни природозащитници.... докато има облаги
63
0
 
0
 
! Отговори
Мишо преди 1 година
Белев прави шашми, нищо чудно, още му вярвайте, че е природозащитник и го е еня за природата.
62
0
 
1
 
! Отговори
1984 преди 1 година
Всичко е за пари. И ПП е създадена за да брани интереси. Със новия слоган: "Ние можем заедно" Но в това "заедно" не сме ние, а някои, които са по заедно от всички останали, а накрая и те ще отпаднат, което е целта.
61
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Одържавяване и превръщане в паркова зона на всички крайбрежни земи до 200 м. от морето. В противен случай не само ,че след някоя и друга година няма да имаме свободен достъп до морето ,но и ще оставим на поколенията един грозен бетонен пейзаж от миризливи хотели вместо красиво крайбрежие. Правете си снимки на Дюните ,защото скоро ще ги няма!
60
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сега е модерно държавите да се прекръщават - спокойно можем да се прексръстим на Абсурдистан, щото примери много, включително по едно време имахме сина на бившия цар, цар Симеон III - министър председател и президент комунист Георги Първанов, например; и по принцип всяко чудо е за три дни и на три дни - чудо
59
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всеки ден нова порция помия и все не се знаело кой е виновният
58
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Фокус мокус. Като изборите. Днес слушах реклама на хартиената бюлетина. Щото нали хората толкова си я обичали, че имат нужда от информационна кампания как да гласуват с нея. Срам и позор. Ще отида да гласувам само за да гласувам на машината. За нищо друго.
57
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Това са ПП-ДБ! Кавво ПП-Дб ,ти да четеш миовеш ли ? Служебният министър ги е назначил, т. е Радег бе пресидента дето сега си правят взаимни комплименти с Боко.Играят вече в един отбор.
56
3
 
5
 
! Отговори
Това са ПП-ДБ! преди 1 година
Ясно доказателство какво представляват ПП-ДБ! Само кръгъл нефелник може да гласува за тях!
55
4
 
2
 
! Отговори
Ти да видиш.. преди 1 година
Каква е ползата от тези дюни ? Носят ли приходи ?Изравнявай и заведение или хотелче. Ама хааа!
54
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това не е плаж, а е бряг и не е хотел, а е подпорна стена.
53
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Как пък толкова години един журналист не се сети да извади микрофона и камерата,и да тръгне по градовете и селата,и да поразпита хората,кой с какво се е облажил от така наречената ,,Масова Приватизация"? Между другото,точно морските курорти и хотели бяха заграбени непосредствено след 10/10/1989. То помня като се започнаха едни убийства,отвличания,телефонни заплахо ....та на човек да му се отще даже да им стъпи в мафиотските им поприща.И винаги замесени висши полицаи и прокурори.Нищо не се промен
52
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Фокус-Мокус,и току виж за една зима се пръкнали 20-30 хотелчета с неизвестен собственик.България държавата на ,,фокусите".Нали за да стане всеки един фокус,трябва първо публиката да замижи или да се изгасят лампите. В България няма институция която да е действаща! Полиция,Прокуратура,ДАНС,Данъчна с-***,Контрол по храните,Здравеопазване,пенсионни Фондове,Образование,Църква и тн и тнн. България страната на ,,фокус-мокусите". Терминал-2 му е майката,иначе на опашката на военното окръжие,това остана.
51
3
 
3
 
! Отговори
Читател преди 1 година
Промяната Радев все някой
50
0
 
8
 
! Отговори
ОЩЕ ОТСЕГА СЕ ЗНАЕ преди 1 година
КОИ ЩЕ ЗАСТРОЯТ ДЮНИТЕ С ХОТЕЛИ > НАЛИ РОСЕ ?
49
1
 
8
 
! Отговори
НЯМА ЛИ СЪД преди 1 година
ЗА МИНИСТЕРКАТА РОСИЦА, ЕЙ КАСКЕТ ?
48
1
 
21
 
! Отговори
ОФчо преди 1 година
При толкова много плодородна и пустееща земя в Бг решиха да "обработват" дюните!? Що ми се струва, че скоро о "земеделската земя" на дюните ще се превърне в Строителна Площадка!?
47
1
 
12
 
! Отговори
мак преди 1 година
До Анонимен. Пък гербавите строяха "подпори".