Какви ще са последствията от тавана на надценките?

Коментар от Владимир Сикраров и Владимир Иванов
31 мар 2023 03:30, Росен Стойчев
11
Какви ще са последствията от тавана на надценките?
Снимка: БГНЕС

Проектозаконът за таван на надценките предвижда две стоки от продуктова група да имат ограничена надценка до 10%.

За икономиста Владимир Сиркаров такава мярка може да има краткосрочен позитивен ефект.

"Пораждат се диспропорция в икономическите отношения и много по-лоши резултати в средносрочен и дългосрочен план. Подобни тавани, фиксирани с малък диапазон от 10% водят до рискове и изкривяване, водещи до негативни ефекти в инфлационния цикъл. Това е прах в очите на хората, не може да доведе до устойчиво намаляване на инфлацията. Нива от над 3-4% ще останат за дълго време.

Още по темата

"Имаме много сериозно повишаване на стоките и услугите от първа необходимост. Няма как да се повлияе директно чрез мерки като таван с надценката. Трябва да има план за развитие на българското производство.

Затова и Централните банки затягат паричната политика, което да доведе до намалено потребление", обясни Сиркаров пред Нова Нюз.

Владимир Иванов от ДКСБТ смята, че процентът на надценка трябва да е много добре мотивиран с оглед на логистичната верига и конкретния продукт.

 " Aбсурдно е по този начин да се овладее ситуацията. Повече производство с висока ефективност е решението", отбеляза той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Българският кулак смята, че "Евтиното е пазарна аномалия.". Нямаме дуг избор, освен да внасяме и да го конкурираме с внос. Иначе българският кулак ще ни убие с глад и скъпотия. Българският кулак гордо казва на всички нас: "Евтиното е пазарна аномалия, скъпото е пазарна икономика."
7
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Африканските ни либертарианци ни дават празни съвети - да чакаме чужди инвеститори да дойдат да ни дадат по-евтини храни. Да чакаме напразно, защото знаят, че това е лъжа. Някой чужд инвеститор ще дойде да печели по-малко от картела ли? Да чакаме кефа на някой несъществуващ, вместо да създадем истинска конкуренция между държавата и картелите на бизнеса, където пазарната икономика не работи.
6
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Просто стоките ще изчезнат. Можеш да наложиш ограничения, но не може да задължиш търговеца да ти продава стоката си за цена, която според него е ниска. Проблемът в България не е спекулата, а тези, които я позволяват, а там нещата отиват доста високо във властта. Така че докато същите хора са на властови позиции нищо няма да се промени.
5
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Никакви. Много е късно вече. Такавэ мярка трябваше да се приеме още миналата пролет.
4
1
 
2
 
! Отговори
Икономист преди 1 година
Абе вижте какво печалбата на спекуланти комунисти и мутрагени вреди на българския народ особено ако е на гърба му тавани мавани нема Джаро нема Маро.
3
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
E как да имаме производство, като като запада ни помогна да го унищожим, та ние им трябвамесаво, като пазар, а не като конкурент....
2
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Последствията чепрчелбарите че правят по малко пачки
1
2
 
5
 
! Отговори
Абе хора преди 1 година
Става въпрос не за ограничаване на инфлацията, а на спекулата , това са различни неща ! Напоследък започнаха да излизат разни "специалисти" като тоя да се опитват да извъртат темата, явно им се плаща за това !