Мирослава, убита от кучета, е починала от обилна кръвозагуба

На мъжа, който се е грижил за петте животни, е повдигнато обвинение
31 мар 2023 18:35, Нели Христова
56
Мирослава, убита от кучета, е починала от обилна кръвозагуба
Снимка: БГНЕС

40-годишната Мирослава Стоянова от Долна Оряховица е починала от обилна кръвозагуба, причинена след многобройните ухапвания и травми, причинени от кучета, сочат данните от съдебно-медицинската експертиза, въпреки че разследването е на много ранен етап. Това съобщи наблюдаващият окръжен прокурор във Велико Търново Даниела Харитонова, предаде БГНЕС.

На мъжа, който се е грижил за петте кучета, е повдигнато обвинение по член 325 В от НК за това, че е допуснал животните да представляват опасност и да застрашават живота на хората. Мъжът е бил оторизиран устно от собственика на кучетата, който е в чужбина, да се грижи за петте животни. Той е задържан за 72 часа, а прокуратурата ще му поиска постоянна мярка за неотклонение, като делото в съда е насрочено за утре.

Прокуратурата е установила и къде в чужбина се намира същинският собственик на кучетата, той също ще бъде призован да дава показания. Всичките пет кучета са евтаназирани за целите на ветеринарно-медицинската експертиза. Прокуратурата ще направи административна проверка и на местните власти и на структурите на Министерство на земеделието – дали са упражнявали контрол – имало ли е сигнали срещу този собственик на кучета и взимани ли са мерки.

"Днес стана ясно че смъртта на жената е в резултат от остра, обилна кръвозагуба, която е настъпила вследствие на многобройни травми, причинени от животни. Това обстоятелство наложи промяна на първоначалната насока на разследването – от умишлено убийство към преквалифициране на деянието, който текст предвижда наказание за всяко лице под чиито грижи се намира гръбначно животно, което животно причини телесна повреда и в резултат на нея последва смърт на друго лице. Предвиденото наказание е до 5 години лишаване от свобода и глоба до 10 хиляди лева. Задържан е за 72 часа, внесох искане за постановяване на мярка „задържане под стража“ в Районен съд Горна Оряховица. Животните са евтаназирани, тъй като за нуждите на обвинението беше необходимо да установи дали в стомасите им има биологичен материал съответстващо от починалата. В момента имаме установени данни за нападната свидетелка , която е заявила че в предходен период от време е била гонена и хапана!", посочи наблюдаващият прокурор в Окръжна прокуратура Даниела Харитонова.

Кучетата не са безстопанствени, съответно отговорност има към този, който е собственик или полага грижи! Законът възлага отговорност на собственик или полагащ грижи!, допълни и говорителят на Окръжна прокуратура Илиян Благоев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
0
 
3
 
! Отговори
чичо Хо преди 1 година
Когато имаше виетнамци популацията им беше контролирана.Случая обаче сега е много тежък.Да бъдеш изяден жив?Посред бял ден,в европейска държава.Е,на това му се вика произшествие.И сега какво?Нищо.Дори на Полинезия щеше да има протести.Тук,нищо.
47
0
 
1
 
! Отговори
няма преди 1 година
До жена В България отдавна няма мъже!Останаха само мързеливи и завистливи страхливци,дето непрекъснато мрънкат,че няма кой да им дава!
46
3
 
3
 
! Отговори
Хора преди 1 година
невинен човек, НЯМА!
45
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Значи все пак кучетата ги убиха, ако това се бе случило по-рано , жената щеше да е жива. Така трябва и да се мисли, елиминирай бездомно куче, спаси човешки живот.
44
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вие подигравате ли се с тази присъда до 5 г затвор и 10 000 лева. Всички присъди трябва да се актуализират, партиите да не си търсят само кусури , а да работят заедно.
43
2
 
0
 
! Отговори
idea 2 var преди 1 година
Всички кучета на фронта.
42
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нарушиха правата на кучетата. Първо ги убиха като фашисти, а след това им изследваха стомасите. Ако има невинно куче, което само е гледало с приятелите си и не обича човешко, то също е било убито зверски от властта. Беззаконие и този ***, убил невинни кучета, без съд и присъда, да се вкара в затвора за 3 години. Законът е закон.
41
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Фашистката власт без съд и присъда уби кучетата, които имат своите права в закона. Без разследване на вината на всяко животно с права. Извършиха геноцид над кучешката раса, само защото са кучета. Това е като убийството на 12 хиляди евреи от Македония и Тракия от фашисткото правителство на Богдан Филов през 1943 година.
40
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мръсни кучкари. Да си приберат кучетата в леглото. Те си ги развъждат. Една така, гледаше 15 кучета и 20 котки. Птемести се заряза животните. Моя баща инвалид куцукал в двора и едно го напада. Тръгнало да му гризе врата, но той не се дал, едва ср отскубнал удрял с тризъбеца. Като си ги гледат, да си ги гледат завинаги, вкъщи в леглото. Не да ги пускат на пътя. Да спят с тях , да им *** в леглото, никой не е длъжен да търпи глутници и разни изкукали кучкари.
39
4
 
10
 
! Отговори
ьаьаьа преди 1 година
За това кучета и животни се гледат и държат зоопарка. Всички животни по улиците трябва да бъде вкарани в зоопарка или изчистени по лесния начин. Както и хората, който имат животно да носят пълна отговорност - затвор , глоби . .. като му излезе глупавото куче 300 000 лв ще се жалва, че не го е застрелял на времето.
38
4
 
15
 
! Отговори
жена преди 1 година
Абе в това село или град има ли мъже или само пикльовци, дето чакат на маса салата и ракия, та една жена е гонена и хапана от зверове, а друга я убиха. Абе *** вие нямате ли майки, жени, дъщери та да търпите *** да ръфат любимите ви.....
37
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Собственикът и гледача, за умишлено престъпление.
36
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако вместо да бъде убита, тази жена беше ибила петте кучета, следващите години щеше да ходи по съдилища, съдена от разни природо и кучезащитници... Лека и пръст. Дано това да е за урок.
35
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Преди доста време ходя с един колега и едно бездомно куче ни лае (безобидно)А той: Дано да лавнеш в някоя виетнамска тенджера.
34
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
То дори в някои бивши соц страни като Унгария, Чехия и Словакия не съм виждал улични песове.
33
2
 
30
 
! Отговори
From Germany преди 1 година
В DE всички псeтa извин оградата/апартамента са с намордници, а и собстениците им трябва да ходят след тах с лопатка и метличка, за да чистят "натвореното".
32
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Има едни устройства "кучегони" издават звук дразнеш за кучетата, хората дори не го чуват ама не зная колко са ефективни.
31
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Страх да те хване и по улицата да излезеш.
30
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Никой няма да ни взима на сериозно с толкова бездомни кучета, ние с тях не можем да се оправим камо ли с по-важни проблеми.
29
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 24 Доказано е този проб;ем не може да се реши с кастрацияте(тетия толкова и ги кастрират) ама не може да продължава то си е за срам в уж европейска държава да се разхождат свободно глутници кучета.