Мутафчиев: Културата дава 6% от БВП, а получава о,5%

Мутафчиев очаква протест
8 юни 2023 21:21, Росен Стойчев
43
Мутафчиев: Културата дава 6% от БВП, а получава о,5%
Снимка: БГНЕС

„Според данни на НСИ и министерство на финанситe за 2021 г. културните институти в страната са създали 6% от брутния вътрешен продукт. Като бранш култура ние получаваме 0,5% от бюджета. Това е некоректно, неморално, цинично и криминално”.

Още по темата
Това заяви председателят на Съюза на артистите Христо Мутафчиев в ефира на Нова Нюз.

По думите на Мутафчиев, до 1 октомври театрите, музеите и галериите може да са фалирали. 137 са регионалните музеи и галерии, а тяхната субсидия е увеличена с 1,28 лева. Той призова при протест на културните институции да бъдат затворени музеи, галерии, читалища, библиотеки, театри – всичко, което произвежда културен продукт.

Той обясни, че до момента субсидията бе 3 лв. на билет за драматичен театър, а сега стана 4,50 лева. Нашият стремеж е да стане 7 лева, за да може театрите и екипите да се справят с инфлацията, с високите цени на материалите за декорите, на тока.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
1
 
! Отговори
Хахаха! о,5% преди 10 месеца
Обичам този сайт! Заглавията винаги са по-забавни от съдържанието в статията :) И цензурата е супер яка,баце! СУПЕР сте,днесОвци,продължавайте все така да ни забавлявате :)
23
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
За театрите и киното не трябва да има субсидии, а трябва да си изкарват парите от продажби.
22
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
ИТ сектора прави 11% от БВП и не получава нищо. К'во правим сега?
21
0
 
2
 
! Отговори
Папиханус преди 10 месеца
"Неведоми са пътищата господни" господин артист!?
20
1
 
17
 
! Отговори
Паисий преди 10 месеца
Муфтачиев, аз давам някакъв процент от БВП (както милиони българи), но не получавам нищо (грантове, субсидии, и пр.). Спри да хленчиш за кинти, изработи си ги с труд.
19
2
 
12
 
! Отговори
Пандов преди 10 месеца
Тези Мутафчиев, Господинов, Вергов, Морфов и прочие се представят за по-големи от Вазов, Михайловски, Петър Дънов, ..., а в крайна сметка искат пари и да бъдат превъзнасяни
18
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Мутафчиев може да говори за Халтурата. За Културата може да говори Георги Господинов
17
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Не знам по каква методика цигaнето изчислява приходите от абстрактното понятие "култура", но ще се наложи да прекършя крилата на творческо-материалния му ентусиазъм. Първо, продукта който продават е почти изцяло субсидиран от публични средства. Няма никакво основание да смята чужди пари.Второ, качеството на продукта му е посредтвено.Даже се учудвам че успява да го продаде.Може би не би било възможно без субсидиране и протекции.Типичен ***, много нагъл. А и пие гадината, после дава интервюта.
16
0
 
17
 
! Отговори
Пфф преди 10 месеца
Изключително много се съмнявам в думите на тази застаряваща и бездарна пиянка. За да генерира БВП, трябва да се изнася култура, изкуство, филми в чужбина. Съмнявам се много.
15
0
 
14
 
! Отговори
Култур Трегер преди 10 месеца
Старите корифеи в културата дето се поспоминаха предадоха мързела като основно наследство на сегашните. Седят с отворена уста и чакат някой да им пуска гювеч. Не знам тоя бурсук за какви 6% говори откъде и накъде. Ако културата дава това не знам защо не генерира поне част от това
14
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Ко дава? Дава мъгел и пушилек!
13
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Ние нямаме собствена българска култура от след 1989г. Буквално нищо в тази категория.
12
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
На тия треторазрядни циркаджии културата им е отдавна субкултура. Клоуни, живеещи на еврогрантове т. е на гърба на данъкоплатците и тоя нарича това БВП доход. Не паpa3ит излез на частния пазар като всички хора, изгранвай се от продадени билети и ше видиш дали струваш и 0.5%
11
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Само ревете и некадърници. При бай Тошо бяхте на хранилка за нищо правене, че ви изсипваха и ученици, войници, работници, да ви гледат по задължение. Сега е демокрация - оправяйте се като сте толкова добри. Да не казвам, че всичките ти филми са една пародия на некадърността. Сами се докарахте на това дередже. Има работа в строителството постоянно! Свърши социализма да вземате заплата от някое предприятие, че ви водят по списък!
10
0
 
16
 
! Отговори
елементарно мен преди 10 месеца
като си толкова добър, отиди в частния бизнес и си направи театър, събери си екипа, наеми си помещение и действай, другия вариант е да се вгледаш в себе си и да осъзнаеш, че може би една градинка с доматчета на село и славейчета пеещи ще ти се отразят дооста добре, а и на нас...
9
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Трябва да изчегъртсме и последните марксистки *** - били те такива искащи да източват парите за да подаряват на хората без/с ниски доходи или на милионери/милиардери. България не е соц. куптор, работещите не са касичка и няма да позволят никой да им виси на врата!!!
8
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Значи, ако милиардер дойде, направи бизнес и произвежда коли,и те са примерно 10% от БВП, трябва да държавата да му подари от данъците еквивалента на още примерно 5%. И данъците да му ги махнем, понеже наема хора на работа. И накрая ще излезе, че с пари от бюджета плащаме на собствените си хора и на бизнесмена който реално не влага нищо... А ако тръгне на зле, да му дадем още 10%, че да не се изтегли от БГ. Социализъм не трябва да има. Подаръци за милионери/милиардери пак е вид социализъм...
7
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
колко е о.5?
6
1
 
12
 
! Отговори
Нане преди 10 месеца
Тоя активен герверастки утепляк, още ли е жив.... Компрометирани политически у.... Трепки.... ===)))
5
0
 
17
 
! Отговори
истина е преди 10 месеца
Клоуна на боко е същото копие на него . Само се отвращавам от такива циркаджии!!