Стриндберг срещу жените

Те са алчни, меркантилни и интелектуално непълноценни същества в пиесата "Бащата" с режисьор Йосиф Сърчаджиев
Обновена: 30 мар 2011 11:22 | 30 мар 2011 11:22,
6
Стриндберг срещу жените
Плакат: Народен театър

Популярният актьор Йосиф Сърчаджиев дебютира като режисьор в Народния театър "Иван Вазов" с една от най-автобиографичните пиеси на Аугуст Стриндберг – "Бащата".

В спектакъла участват Валентин Ганев, Мария Каварджикова, Илияна Коджабашева, Йосиф Шамли, Юлиан Вергов, Вяра Табакова и Васил Драганов.

Сценографията и костюмите са на Петър Митев.

Преди около две десетилетия Йосиф Сърчаджиев играе на сцената на Народния театър ролята на Мастаков в пиесата "Чудаци" под режисурата на Димитрина Гюрова. Дългогодишният актьор от Военния театър навлиза все по-сериозно в новото си амплоа на режисьор, отбелязват от академичната трупа.

Участниците в спектакъла "Бащата" са във възторг от работата с Йосиф Сърчаджиев – заради любовта и разбирането му към актьорите, може би защото е един от тях.

Историята за превръщането на мъжа в жертва и стремежът към унищожение на партньора са само част от темите, които вълнуват режисьора, по собствените му думи.

"Чувствам, че в тази битка един от нас трябва да умре" е знакова реплика за взаимоотношенията в едно семейство, в което най-важното нещо за родителите е да изпитат собствената си истина на гърба на своето дете.

В центъра на пиесата е конфликтът между Капитана (Валентин Ганев) и съпругата му Лаура (Мария Каварджикова). Капитанът е някогашен герой от войната и уважаван учен, който е на нож със съпругата си заради дъщеря им Берта.

И двамата знаят, че момичето не може да бъде отгледано в техния дом. Той обаче иска дъщеря му да бъде възпитана в дух на атеизъм далеч от тях, в града, докато Лаура желае друга съдба за дъщеря си – да стане художник. Законът в Швеция по онова време е на страната на желанията на майката, а Стриндберг приема женската еманципация като голямо зло.

В много от творбите му жените са алчни, меркантилни и интелектуално непълноценни същества, които се ръководят единствено от своите нагони и инстинкти.

Аугуст Стриндберг (роден на 22 януари 1849 г. в Стокхолм) е син на търговец от стар аристократичен род и на неговата бивша слугиня, с което ред психоаналитици се опитват да обяснят невротичния му характер от ранна възраст.

Към травмите от детството се добавя и преждевременната смърт на майка му, когато той е едва на 13 години. Бащата се жени за младата гувернантка, която момчето смята за най-големия си враг.

Така минава детството му - сред вечни финансови затруднения и тягостна атмосфера.

През 1887 г., когато Стриндберг пише пиесата "Бащата", отношенията между него и съпругата му Сири – аристократка и актриса, стават все по-обтегнати. Ситуациите в пиесата напомнят за това, което се случва в разпадащия му се семеен живот...

Премиерните представления са тази вечер и утре в Камерната зала на театъра.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
0
 
! Отговори
краста преди 12 години
Именно
6
0
 
7
 
! Отговори
александра преди 13 години
"Бащата" с режисьор Йосиф Сърчаджиев......много точен избор.....
5
1
 
6
 
! Отговори
Мъж преди 13 години
До Жена.Това, че ти няма да го гледаш, за мен е транскурантно.Важното е друго- това в пиесата се случва в момента!
4
4
 
4
 
! Отговори
Сасче преди 13 години
хаххахаха ето защо по театрите не ходя :)))
3
8
 
6
 
! Отговори
алилиии преди 13 години
поредната пръдня! но както знаееме, от пръдня боя не става...бг и култура - на гол тумбак чифте пищови! и тн и тн
2
1
 
7
 
! Отговори
Гошо Тъпото преди 13 години
Йоско живее втори...живот;даден му е от Бог,да въплати като режисьор,своитедуховни...прозрения.
1
5
 
12
 
! Отговори
Жена преди 13 години
Ето нещо ,което няма да гледам!