Отиде си Георги Калоянчев

Обичаният актьор почина на 87 години
Обновена: 18 дек 2012 16:40 | 18 дек 2012 14:58, Петя Славова
411
Отиде си Георги Калоянчев
Георги Калоянчев. Снимка: Булфото

На 87 години почина актьорът Георги Калоянчев, съобщиха за БТА от Съюза на артистите в България.

Калоянчев е роден в Бургас през 1925 г. Дебютира в киното през 50-те години на миналия век. Ще го помним във филми като „Специалист по всичко“, „Вълчицата“, „Инспекторът и нощта“, „Най-дългата нощ“, „Бон шанс, инспекторе!“.

Емблематична за родната ни кинематография е ролята му на Бай Ганьо.

Ролите му в театъра също са многобройни, като много добре той си партнираше със своята приятелка и колежка Стоянка Мутафова. През 2003 г. излиза неговата автобиография „Жив съм, ваш съм!“.

Актьорът няма любима роля по собствените му думи. Всяка роля започва с любов, с едно и също желание - да стане, и с известен хъс дори. Обича да рови, да човърка, да преобръща ситуациите. . .

Калата, както го наричат колеги и приятели, разсмива десетилетия наред няколко поколения  зрители в Сатиричния театър, сред чиито основатели е през 1957 г. На тази сцена именитият актьор прави големите си роли в пиеси на Маяковски, Гогол, Брехт, Вазов, Ст. Л. Костов, Йордан Радичков, Никола Русев, Станислав Стратиев.

За изключително сполучливи, христоматийни се смятат изпълненията на Калоянчев в "Господин Балкански" на Георги Данаилов, "Големанов" на Ст. Л. Костов, "Сако от велур" и "От другата страна" на Станислав Стратиев, "Дървеница" на Маяковски, "Ревизор" от Гогол, "Неудържимият възход на Артуро Хи" от Брехт, "Старчето и стрелата" от Никола Русев. Последната роля актьорът определя като най-успешна, без да омаловажава останалите. За провал смята участието си в "Мизантроп" от Молиер.

Калоянчев споделя мисълта на Волтер, че "театърът е необходимото излишно нещо", защото той е особен вид изкуство - магия и за зрителя, и за актьора. За него удовлетворението е  пълно и когато взривява публиката от смях, и когато я разплаква в трагични моменти. Калоянчев смята, че повече големи успехи е имал с драматични роли, но е набеден за смешен актьор. Не се сърди за това, защото според него комичното се прави по-трудно от тъжното.

Поклонението пред големия български актьор ще е на 21 декември от 12.00 ч. в Сатиричния театър.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


411
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
274
2
 
16
 
! Отговори
Поклон преди 11 години
С мисъл за близките: нека топлината и усмивката на този човек е с тях - сега за утеха и винаги за гордост и настроение.
273
3
 
20
 
! Отговори
pavkata преди 11 години
Винаги съм искал да му се поклоня на живо. Велик. Със сълзи на очи ти се поклоням тук, Георги. ПОКЛОН.
272
3
 
30
 
! Отговори
БГ преди 11 години
С него си отиде и една частица от нашето семейство, ония хубави и незабравими спомени от появяването му на екрана, когато ни даряваше с таланта си....Почивай в мир, Кала!
271
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Царство му небесно :(
270
34
 
3
 
! Отговори
Простак преди 11 години
Опитваше се да засенчи славата на Парцалев, не успя!
269
1
 
15
 
! Отговори
tanja преди 11 години
Мъртъв е само този,който е забравен!!! трудно намирам думи.с неговото присъствие пораснах,а сега когато ми е било скапано го гледах в .youtube и някакси се чувствах по-добре.Благодаря!!
268
0
 
15
 
! Отговори
краси преди 11 години
Дай Боже всекиму 87 г.да живее!!!
267
1
 
26
 
! Отговори
DDD 67 преди 11 години
Поклон, Маестро.
266
1
 
25
 
! Отговори
коко преди 11 години
Бог да го прости!Той беше Велик!!!
265
1
 
16
 
! Отговори
da преди 11 години
Leka mu prast na Kalata. Edin po edin si otivat golemite ni aktiori i niama koy da gi zamesti. Ostana ni samo Stoyana,da e jiva i zdrava i oshte dalgo da ni radva. Poklon ,Kala.
264
1
 
26
 
! Отговори
Ивайло преди 11 години
Бог да го прости ! Дано има друг свят и той да е по добър за Вас хората на изкуството , които ни напуснахте . Сбогом !
263
1
 
19
 
! Отговори
Друг анонимен преди 11 години
До АнонименМного точно казано!Сякаш част от мен я няма!Почивай в мир г-н Калоянчев!
262
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Сърчаджиев! Младежо! Спрете да хулиганствате в момента когато има починал човек. Това ако щеш дори не е цивилизовано и човешко, да не говорим за нула възпитание. Има достатъчно теми за политика в тоя сайт. Не им е мястото тук на пошлите ви коментари!
261
1
 
10
 
! Отговори
Nenov преди 11 години
mnogo barzate za pogrebenieto - zasto taka?!edna sedmitza pone za razdyala da ima tzelia bg narod s lubimia aktior!
260
0
 
34
 
! Отговори
бай Тъпчо преди 11 години
Още едно листо падна от дървото на театралното изкуство а те вече не останаха тъй много-броят се на пръсти и то само на една ръкаДай Господи на тоз човек утеха на душата и нека всички го споменуваме с добро а тези които са се докоснали до неговото творчество-да бъдат благословениВечен покой за Калата!
259
0
 
17
 
! Отговори
eve1 преди 11 години
Дълбок поклон!Велик артист и достоен човек!Хубаво е ,че има и българи като него за да им подражаваме а не само на разни мутри и чалгаджии.
258
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Василев,това пък по какъв повод го пишеш и в каква връзка с темата? Драскаш доста несвързано и ти като един друг по-долу. Сега поне няма силно слънце бе хора! Та да ви удари в главата.
257
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Незабравим, неповторим, , изключително самобитен талант, с чувство за хумор и извън сцената, и тази невероятна непринуденост - качества далечни и недостижими за новото имитаторско актьорско поколение. Останаха малко от тях- Стояна, Анастасов....Поклон пред паметта му !
256
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
292 Човече,ако скоро не си бил на психиатър, дори си закъснял извънредно много! Пишеш извънредно несвързано. да не би случайно американците да не величаят Джон Уейн или Мерилин Монро? И още един куп холивудски актьори? Имало ли е някога комунизъм в Америка. Болен ти е мозъка,това ще ти кажа. Лекувай го за да оздравее и не драскаш лудориите си тук. не сме длъжни да ти ги четем. Не си много оригинален!
255
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Поклон пред паметта на този велик актьор!