Отиде си Георги Калоянчев

Обичаният актьор почина на 87 години
Обновена: 18 дек 2012 16:40 | 18 дек 2012 14:58, Петя Славова
411
Отиде си Георги Калоянчев
Георги Калоянчев. Снимка: Булфото

На 87 години почина актьорът Георги Калоянчев, съобщиха за БТА от Съюза на артистите в България.

Калоянчев е роден в Бургас през 1925 г. Дебютира в киното през 50-те години на миналия век. Ще го помним във филми като „Специалист по всичко“, „Вълчицата“, „Инспекторът и нощта“, „Най-дългата нощ“, „Бон шанс, инспекторе!“.

Емблематична за родната ни кинематография е ролята му на Бай Ганьо.

Ролите му в театъра също са многобройни, като много добре той си партнираше със своята приятелка и колежка Стоянка Мутафова. През 2003 г. излиза неговата автобиография „Жив съм, ваш съм!“.

Актьорът няма любима роля по собствените му думи. Всяка роля започва с любов, с едно и също желание - да стане, и с известен хъс дори. Обича да рови, да човърка, да преобръща ситуациите. . .

Калата, както го наричат колеги и приятели, разсмива десетилетия наред няколко поколения  зрители в Сатиричния театър, сред чиито основатели е през 1957 г. На тази сцена именитият актьор прави големите си роли в пиеси на Маяковски, Гогол, Брехт, Вазов, Ст. Л. Костов, Йордан Радичков, Никола Русев, Станислав Стратиев.

За изключително сполучливи, христоматийни се смятат изпълненията на Калоянчев в "Господин Балкански" на Георги Данаилов, "Големанов" на Ст. Л. Костов, "Сако от велур" и "От другата страна" на Станислав Стратиев, "Дървеница" на Маяковски, "Ревизор" от Гогол, "Неудържимият възход на Артуро Хи" от Брехт, "Старчето и стрелата" от Никола Русев. Последната роля актьорът определя като най-успешна, без да омаловажава останалите. За провал смята участието си в "Мизантроп" от Молиер.

Калоянчев споделя мисълта на Волтер, че "театърът е необходимото излишно нещо", защото той е особен вид изкуство - магия и за зрителя, и за актьора. За него удовлетворението е  пълно и когато взривява публиката от смях, и когато я разплаква в трагични моменти. Калоянчев смята, че повече големи успехи е имал с драматични роли, но е набеден за смешен актьор. Не се сърди за това, защото според него комичното се прави по-трудно от тъжното.

Поклонението пред големия български актьор ще е на 21 декември от 12.00 ч. в Сатиричния театър.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


411
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
254
0
 
33
 
! Отговори
Рая преди 11 години
Отиде си още един ГОЛЯМ БЪЛГАРИН! Дълбок поклон за Калата. Почивай в мир!
253
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
298, никой не живее вечно, но малцина оставят такава следа, нали?!?!?!?!?!?!2
252
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
295. А ти мислиш,че ще живееш вечно ли? И ти ще напълниш трапа рано или късно. Ще си отидеш от тоя свят обаче с позора и славата на лош човек.
251
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
спомням си едно интервю с него, като казваше, че го е страх от смъртта милия!!!!!! Не се страхувай - ти ще останеш легенда!!!! Поклон!!!!!!!
250
1
 
21
 
! Отговори
В памен на Калоянчев преди 11 години
Едно от най-значимите имена на българския театър и кино. Мосю Магариди от "Криворазбраната цивилизация", инспекторът от "Инспекторът и нощта", Спиро от "Специалист по всичко", директорът от "Кит", Езоп, бай *** - роли, с които ще бъде запомнен. Поколения са израснали с него на сцената, пред телевизора и киноекрана. Безсмислено е това сравнение с Парцалев - и двамата бяха големи актьори и оставиха прекрасни роли, освен това са много различни като игра и стил - уважавайте ги, не ги сравнявайте!
249
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Много ми стана тъжно ! Никога повече няма да имаме такава Златна епоха в културата .А Калата беше чист диамант !
248
1
 
12
 
! Отговори
rrrr преди 11 години
RIP!!! Велик!!!!!!! Поклон пред паметта ти, нека да почиваш в мир!!!!!
247
7
 
1
 
! Отговори
Сърчаджиев преди 11 години
До 284Ей СЕДЕСАР,Че ние като сме комунисти не сме ли хора....На баща ти пъпчливия **** дето и *** не иска да му прави кавали!!Да ти го набутам в устата след като го извадя на *** от г*за!Имбецилен *** такъв!Селянин-травестит!Абе ти cи бил кръстоска между ялова вещица и импотентен дявол знаеш ли?Само като те погледна и ми cе преcира.
246
1
 
15
 
! Отговори
Bubbles преди 11 години
Никога няма да забравим този велик човек и актьор!Поклон!
245
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
В тоя сайт се толерира една необуздана агресия,която да не съм лош пророк,но утре ще избие в насилие на улицата. Когато се толерира агресията резултатите са трагични накрая.
244
0
 
24
 
! Отговори
vvv преди 11 години
ПРОСТОТИИТЕ ВИ НЯМАТ КРАЙ. ОТИДЕ СИ ЕДИН ОТ НАЙ -ВЕЛИКИТЕ НАШИ АРТИСТИ, А НЯКОИ *** ГЕРБЕРЧЕТА, И *** ДРУГИ ПАРТИЙЧЕТА, ОМАЛОВАЖАВАТ ЖИВОТА ,НА ЕДИН ОТ НАЙ- БЪЛГАРСКИТЕ АРТИСТИ. ЗАСРАМЕТЕ СЕ . И АКО НЕ МОЖЕТЕ ДА ОТДАДЕТЕ ПОЧИТ НА ТОЗИ ВЕЛИК БЪЛГАРИН, СЕ ЗАТВОРЕТЕ ВЪВ ВЪШЛИВИТЕ СИ МИСЛИ И ПРОСТОТИИ.
243
2
 
2
 
! Отговори
^... преди 11 години
pres soza ima6e kultura, a sega lijem na xamerikanzite k...ra
242
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
И аз като чичо Коце ще направя забележка и упрек към сайта. Ако не искате да стане като случая със стрелбата в американското училище, озаптявайте и обуздавайте лудите драскащи в тоя сайт. Не виждате ли,че се държат агресивно в сайта ви и хулят и плюят по всички?Дори умрелите Защо им давате свободно да го правят? Днес ще ръсят омраза в Днес.бг и никой *** няма да им пречи. А утре ще излязат направо на улицата с калашник в ръце и ще косят наред невинни хора. Или ще влязат в някое училище.
241
3
 
1
 
! Отговори
хйй преди 11 години
*** за ***!
240
1
 
15
 
! Отговори
d преди 11 години
Поклон до земя! Велик Георги Калоянчев!
239
2
 
2
 
! Отговори
3 4 Василев преди 11 години
До 259 Стига си си ял , че вече ти се сраства устата с г*за!Оня дето ти се *** на лицето през терасата, беше един бузест с увиснал нос!Затвори си миризливата уста, че виждам асфалта от долу!Смрадлив пор да е*е *** в устата и г*за да не cи губи вкуса!!!Като те гледам колко си грозен сигурно като са те правили баща ти се е изпразнил на килима, а *** те е събрала на шпагат...
238
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Това, че ще такова майките на всичките и комунистическите медий не можаха да премълчат, а днешни форумци на това слагат минуси. Сегашните БСПари са по извратени дори от тогавашните комунисти.
237
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Да се научиме да гледаме първо човека и има ли морал. Тоя беше ГОЛЯМ ГАДНЯР!
236
15
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Това е един от морално най-разложените комунистически тип актьор. През 60-сете години на миналия век в Русе напсува на майка цялата публика в летния театър. Тогава дори комунистическата преса се малко въъз-м-о-т-и. От тогава го мразя!
235
1
 
5
 
! Отговори
ani преди 11 години
ve4na mu pamet !golqm aktior !