Отиде си Георги Калоянчев

Обичаният актьор почина на 87 години
Обновена: 18 дек 2012 16:40 | 18 дек 2012 14:58, Петя Славова
411
Отиде си Георги Калоянчев
Георги Калоянчев. Снимка: Булфото

На 87 години почина актьорът Георги Калоянчев, съобщиха за БТА от Съюза на артистите в България.

Калоянчев е роден в Бургас през 1925 г. Дебютира в киното през 50-те години на миналия век. Ще го помним във филми като „Специалист по всичко“, „Вълчицата“, „Инспекторът и нощта“, „Най-дългата нощ“, „Бон шанс, инспекторе!“.

Емблематична за родната ни кинематография е ролята му на Бай Ганьо.

Ролите му в театъра също са многобройни, като много добре той си партнираше със своята приятелка и колежка Стоянка Мутафова. През 2003 г. излиза неговата автобиография „Жив съм, ваш съм!“.

Актьорът няма любима роля по собствените му думи. Всяка роля започва с любов, с едно и също желание - да стане, и с известен хъс дори. Обича да рови, да човърка, да преобръща ситуациите. . .

Калата, както го наричат колеги и приятели, разсмива десетилетия наред няколко поколения  зрители в Сатиричния театър, сред чиито основатели е през 1957 г. На тази сцена именитият актьор прави големите си роли в пиеси на Маяковски, Гогол, Брехт, Вазов, Ст. Л. Костов, Йордан Радичков, Никола Русев, Станислав Стратиев.

За изключително сполучливи, христоматийни се смятат изпълненията на Калоянчев в "Господин Балкански" на Георги Данаилов, "Големанов" на Ст. Л. Костов, "Сако от велур" и "От другата страна" на Станислав Стратиев, "Дървеница" на Маяковски, "Ревизор" от Гогол, "Неудържимият възход на Артуро Хи" от Брехт, "Старчето и стрелата" от Никола Русев. Последната роля актьорът определя като най-успешна, без да омаловажава останалите. За провал смята участието си в "Мизантроп" от Молиер.

Калоянчев споделя мисълта на Волтер, че "театърът е необходимото излишно нещо", защото той е особен вид изкуство - магия и за зрителя, и за актьора. За него удовлетворението е  пълно и когато взривява публиката от смях, и когато я разплаква в трагични моменти. Калоянчев смята, че повече големи успехи е имал с драматични роли, но е набеден за смешен актьор. Не се сърди за това, защото според него комичното се прави по-трудно от тъжното.

Поклонението пред големия български актьор ще е на 21 декември от 12.00 ч. в Сатиричния театър.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


411
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
314
0
 
1
 
! Отговори
stefka stefanova преди 11 години
БОЖЕСТВЕН ТАЛАНТ!!! ЧОВЕК,ВЕНЧАН ЗА ВЕЧНОСТТА!!! НЕЗАБРАВИМ!!!
313
0
 
5
 
! Отговори
Balgarin преди 11 години
Поклон пред паметта му!!Нека почива в мир!
312
0
 
8
 
! Отговори
АДА преди 11 години
Поклон,Кала!Беше великолепен артист и ще останеш в нашите сърца с незабравимите си роли! Почивай в мир! Най-искренни съболезнования на семейството и приятелите!
311
1
 
8
 
! Отговори
Константин преди 11 години
Хубавите хора ги прибира господ при себе си, а лошите остават да не пречат на господ. Скъпия бати Гошо си отиде но остави най трайното и най ценното в съзнанието на хората. Дано, и съм убеден, че никой и никого няма да го забрави. Почивай в мир бати Гошо!
310
1
 
1
 
! Отговори
до Алов преди 11 години
Ако го имаше твоя Аллах ти нямаше да си тука. От друга страна кво ли би правил с *** като теб, но би трябвало все пак да има и отходно място за *** ... иначе само мърсиш и скверниш името Божие
309
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ДЪЛБОК ПОКЛОН
308
10
 
1
 
! Отговори
до 356 преди 11 години
и каква полза от киното и теливизията освен зомбиране?
307
1
 
17
 
! Отговори
АЛИСА преди 11 години
ВЕЛИК И НЕЗАБРАВИМ ЧОВЕК И АРТИСТ, ПРЕСЪЗДАДЕ ЕДНИ ОТ НАЙ- ЗАПОМНЯЩИТЕ СЕ ГЕРОЙ В КИНОТО И ТЕЛЕВИЗИЯТА , НЕПОВТОРИМ !!!!ПОКЛОН ПРЕД ПАМЕТТА МУ !!- ИСКРЕННИ СЪБОЛЕЗНОВАНИЯ НА БЛИЗКИТЕ .
306
1
 
11
 
! Отговори
Почитателка преди 11 години
Дълбок поклон пред човека и великия актьор. Сбогом Кала!
305
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Снощи по нов демократичен обичай по БНТ даваха филм с него от 22 часа. Не можаха по-рано тия инфантили. За другите телевизии пък да не говорим, те нищо не дадоха.
304
1
 
13
 
! Отговори
Стефка преди 11 години
Отиват си великите!Дълбок поклон пред паметта ти ,отиде си една знакова фигура! Велик актьор,страхотен човек ,с хумор,с вяра!Съболезнования на близките ,той ще липсва и на нас!
303
43
 
2
 
! Отговори
Гошо Тъпото преди 11 години
Бахмааму и дъртофела, живял си е живота с комунистическа пенсийка.
302
4
 
28
 
! Отговори
Вагнер преди 11 години
КАЛА,ЦЯЛА БЪЛГАРИЯ Е НА КОЛЕНЕ ПРЕД ПАМЕТТА ТИ!ПОКЛОН ЧОВЕКО!
301
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Силни думи, много типчни за БГ манталитета: "най-велик", най-това, най-онова... Но това е само когато човекът не е на хоризонта и няма да го има повече. Лека му пръст.Тънката подробност е, че няма най-велики, или си някой или си никой, това е изкуството.Да, Калоянчев бе сред достойните, но спрете да се нааквате с тези хиперболи, жалки сте.
300
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Почивай в мир ВЕЛИКИ ЧОВЕКО ! ПОКЛОН !
299
2
 
9
 
! Отговори
ES преди 11 години
Kakvoto i da napi6em,kakvoto i da se opitame da izkajem 6te e edna mimoletna 4ast ot tvor4estvoto na tozi na6 velik aktyor!Izrastnah s nego i tvorci kato nego-St. Mutafova,T. Lolova,Georgi Parcalev,Velko Kunev,St.Danailov,Kosta Conev...sujalqvam,4e nqma mqsto da se izbroqt vsi4ki veliki bulgarski aktyori,koito gubim nie i bg kinematografiqta,bg teatura...,no tova e jivota,vajnoto e ,4e s neveroqtno profesionalnata,tvor4eska igra vinagi 6te zaemat speciqlno mqsto v surcata ni!Da po4iva v mir !
298
4
 
31
 
! Отговори
Azmar преди 11 години
Поклон пред един от най-добрите ни актьори живели някога!
297
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ОГРОМЕН ПОКЛОН ПРЕД ВЕЛИКИЯ ГЕОРГИ КАЛОЯНЧЕВ!Почивай в мир! Никога няма да бъдеш забравен!
296
1
 
36
 
! Отговори
БГ преди 11 години
Сцената от Бай ***, когато по погрешка излиза на сцената на операта по време на представление и гледа недоумяващо и цялата публика първо се смущава, а после започва да се смее!! Няма по точно олицетворение на българина в Европата.....нахален, объркан, смешен и невинен....точно такива сме в очите на цивилизованият свят....Поклон пред Великият Калоянчев, който за мен е част от Българската история!
295
1
 
28
 
! Отговори
mr.twitter преди 11 години
Почивай в мир Георги Калоянчев.Ние никога няма да те забравим.