Ако ще ходите в Оймякон, определено се облечете топло

В руското село е измерена температура от -71 градуса
Обновена: 22 фев 2013 09:22 | 22 фев 2013 09:22,
27

Снимка: Reuters

Виж други галерии »
Ето така изглежда февруарската зима в Русия. В руското селце Оймякон е толкова студено, че дори и самолет не може да кацне там през зимата.

Селото се намира на два дни път с кола от Якутск – столицата на Република Якутия, където пък са регистрирани най-ниските температури, които могат да бъдат измерени в град в света.

Долината на Ойкямон в Североизточна Русия е известна като Полюса на студа и средната януарска температура е -50 градуса по Целзий, затова не е и чудно, че селото е известно като най-студеното постоянно населено място на света, пише „Дейли мейл“.

Минус 71 градуса по Целзий – това е възможно най-ниската температура измерена на Земята и най-ниската, измерена в Северното полукълбо.

Днес в селото живеят около 500 души. Техните ежедневни проблеми включват замръзването на мастилото в химикалките, замръзване на очилата върху лицето, както и замръзнали батерии, които след това стават безполезни.

Хората често оставят колите си с включен двигател цял ден от страх, че ако ги оставят изключени, след това няма да могат да ги запалят.

Но това са типични проблеми не само за селото, а и за цялата долина на Оймякон, където има още няколко други селца, сред които и село Томтор.

Туристически фирми пък предлагат и пътувания до долината, за да покажат на туристите живота при смразяващи температури.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още по темата: студРусиязима
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.