"Пепеляшка" от комичната й страна

Операта от Джоакино Росини с премиера на 20-и март
29 яну 2014 12:03, Петя Славова
1
"Пепеляшка" от комичната й страна
Снимка: Софийската опера и балет

Известната приказка "Пепеляшка" е видяна като комедия в операта от Джоакино Росини. Премиера на спектакъла ще е на 20-и март в Софийската опера и балет.

Зрителите ще имат възможността да гледат „Пепеляшка, или триумфът на добродушието” - комична оперна драма в две действия от Росини.

Либретото е на Джакопо Ферети и е заимствано от едноименната приказка на Шарл Перо. Операта „Пепеляшка” се счита за една от най-изящните партитури за вокал и ансамбъл. Поради липсата на време, композиторът написва цялата опера за три седмици. Росини е на 25 години, когато създава „Пепеляшка”, но вече има зад гърба си оперни бисери като „Севилският бръснар”, „Танкред”, „Италианката в Алжир”.

През последните десетилетия са осъществени множество звукозаписи на операта, а в стандартния списък на най-често изпълняваните заглавия тя заема 28 позиция измежду няколкостотин творби от действащия оперен репертоар. На сцената на Софийската опера и балет произведението не е поставяно повече от 30 години.

През този сезон на сцената на Софийската опера и балет интерпретацията на произведението ще бъде дело на режисьора Вера Петрова, художник на костюмите е Християна Михалева, а художник на декора - Боряна Ангелова. Ще дирижира Григор Паликаров.

Премиерните представления на „Пепеляшка” са на 20, 21 и 22 март от 19.00 часа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Със пълна сигурност няма да отида. "Любовен елексир" отпреди две години в спа център ми беше предостатъчен. като не могат нищо ново да сътворят, развалят шедьоврите сътворени от други.