"Дон Жуан" на Морфов в Будапеща

Постановката е с покана на международен фестивал
6 мар 2014 16:49, Петя Славова
0
"Дон Жуан" на Морфов в Будапеща
Снимка: Народен театър "Иван Вазов"

Спектакълът "Дон Жуан" на режисьора Александър Морфов е поканен на Международните театрални Мадачки срещи в Будапеща - част от Будапещенския пролетен фестивал. Представлението на Народния театър "Иван Вазов" ще се играе на 1 април в Националния театър на Унгария, съобщава БТА.

Родната публика може да види "Дон Жуан" преди пътуването за Будапеща на 23 март от 19.00 часа.

В селекцията на фестивала са едни от най-влиятелните имена в европейската режисура - Силвио Пуркарете /Румъния/, Римас Туминас /Литва/, Андрей Могучи /Русия/. Фокусът тази година е Русия, а откриващ спектакъл е "Литургия ZERO" по Достоевски на режисьора Валерий Фокин от Александринския театър, Санкт Петербург.

Поканените държави са предимно от Източна Европа, сато организаторите планират в следващото издание да обърнат поглед към театралното изкуство на страните на запад от Унгария.

По време на фестивала в Националния театър в Будапеща ще има изложби, посветени на връзките между театрите на Русия и Унгария в последното столетие. В деня на представянето на "Дон Жуан" ще бъде подредена изложба на художника плакатист Стефан Десподов от представления на Народния театър.

Правителството на Унгария е отпуснало 657 000 евро за осъществяване на фестивала - част от държавната субсидия от 5,4 млн. евро за Будапещенския пролетен фестивал.

"Дон Жуан" е един от най-награждаваните спектакли на Народния театър. Печели "Икар - 2007" и "Аскеер - 2007" за най-добро представление и за режисура. Рени Врангова има "Аскеер" за поддържаща женска роля, а Захари Бахаров - "Икар" за поддържаща мъжка роля.

В актьорския екип са и Деян Донков, Ана Пападопулу, /Милена Аврамова, Теодора Духовникова, Жорета Николова, Валентин Ганев, Валери Йорданов, Юлиан Вергов, Пламен Пеев, Руси Чанев, Филип Аврамов и други.

Спектакълът е изигран над 140 пъти на сцената на Народния театър и е гостувал из страната, във Варшава, Солун, Белград, Букурещ.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари