Калата, който остави не пътека, а булевард след себе си

Ивайло Калоянчев пред Dnes.bg за именития си баща Георги Калоянчев
Обновена: 16 яну 2015 14:21 | 16 яну 2015 13:26, Александър Попов
31
Калата, който остави не пътека, а булевард след себе си
Георги Калоянчев по време на 50-годишния юбилей на сцена. Снимка: Булфото

На 13 януари Георги Калоянчев трябваше да навърши 90 години. Актьор, който остави голяма диря в българското изкуство. Актьор, който имаше най-важното - любовта на публиката. За нас остава да направим така, че личности като него да не бъдат оставяни да тънат в забрава. В памет на Георги Калоянчев се изигра емблематичният спектакъл "Господин Балкански", а в главната роля бе неговият син Ивайло. Със съдействието на Сатиричния театър той бе любезен да се върне назад в спомените си за именития си баща.

За втора поредна година почетохте паметта на Георги Калоянчев с пиеса, писана специално за него. Как се почувствахте в неговата емблематична роля?

Доволни сме, че успяхме да го почетем и напомнихме за него. Това наистина е негова емблематична роля, но се чувствах добре. Аз играя Бай Ганьо по моя си начин, така, както аз го чувствам. Навремето той казваше, че не трябва да имитираш другите като под индиго, защото индигото винаги си личи. Иначе преживяването беше много силно, по някакъв необясним начин го усещах на сцената. В този спектакъл съм играл с него, той като Бай Ганьо, аз като Данко Хаирсъзина. Някак си го чувствах, сякаш го виждам, странна работа, трудно е за описване.

Две години него вече го няма. С какво ви липсва най-много?

Липсва ми най-вече като човек. С жена ми си говорихме наскоро по телефона, тя е в Лондон и й разказвам как все очаквам да го видя на вилата. Как седи на терасата с шапката, с цигара в уста и засмян. Но го няма... Липсва ми самият той. Той не беше от приказливите хора, да седнем на дълги приказки. С него можехме да изкараме в мълчание цял ден, важното бе, че е до мен. Не мога да обясня как ме боли, боли ме...

Публиката, която го е гледала със сигурност няма да го забрави. С какво обаче да го запомнят младите, които не са имали възможността да се докоснат до него?

С големия талант. Лошото е, че театралните му постановки няма как да бъдат видени. Имаше една идея да се записват, още Тодор Живков беше издал такава заповед. Но така и не стана, значи не са му изпълнявали и на него нарежданията. Никъде не може да се види това, което той е изиграл на сцената. В киното - да. Но театърът е мимолетно изкуство и смятам, че трябва да има един фонд за поколенията. Иначе си отива безвъзвратно. Така големи актьори ще оставят по-ярка диря и няма да бъдат забравяни. Не само Калоянчев. Баща ми не е направил пътека, той е направил булевард с ролите си в театъра. И за да продължим напред, ние минаваме по него. Лентата остава, но дано и тях времето не ги съсипе. Тези, които са имали щастието да го гледат в театъра, знаят за какво става въпрос. Няма как да бъде описано или разказано. А иначе като човек трябва да го запомнят, че всяка работа я правеше със сърце. Иначе нищо не става. Не може да си лекар и да не чувстваш призванието.

Негови са думите, че няма лоша публика, има лоши актьори...

Да, не само актьори - и режисьори, и драматурзи. Публиката няма как да бъде лоша. Тя идва, гледа и харесва или не видяното. За да не им хареса, има някой виновен, но не е публиката.

Калата, който остави не пътека, а булевард след себе си
Ивайло Калоянчев със Стоянка Мутафова и майка си Валя. Снимка: Булфото

През годините често са ви сравнявали с него, това промени ли по някакъв начин живота ви?

Не често, винаги са ме сравнявали. Но аз по друг начин не съм живял и не знам дали го е променил. Промяна е, ако си поел в друга посока. Свикнал съм и не ми прави впечатление. Има хора, на които им тежи да вървят по пътя на известните си родители, потиска ги. Аз тръгнах в същата професия, където сравненията пък стават ежедневие. Гледал съм да си върша работата, колко успешно или не, е друг въпрос. Не ми е тежало, все пак те сравняват с нещо много високо.

Има хора, на които е тежко, че не могат да достигнат тази летва?

Ама не е и нужно. И той го казваше. "Ти можеш да играеш по-хубаво от мен или по-лошо. Но като мен не можеш". Би трябвало всеки да си тежи на мястото

Дълго време бяхте извън театъра. Той как го приемаше?

Ами бърбореше постоянно - не ти ли липсва, не искаш ли пак на сцената... Да, липсваше ми, затова и се върнах. Това си е като зараза.

Зараза, но пък доста време бяхте извън сцената - цели 11 години. Какво ви върна?

Да, това е много време. Отчасти се върнах заради тази зараза, отчасти така се стекоха обстоятелствата. Тази работа е като колелото, като я научиш, е за цял живот. Бързо си припомняш какво е било. Но винаги ми е липсвал театърът. През този период съм гледал постановки и съм си мислел как бих изиграл дадена роля. После пък те подхване ежедневието, после спомените се връщат. Пак казвам, това е зараза. Със завързани очи да ме закарат на сцена, ще я разпозная. Тя мирише по особен начин, има нещо специфично.

А Вие докога ще бъдете на сцената, до края на живота ли?

То обикновено е така. Баща ми казваше, че ще слезе от сцената, когато забрави за какво е на нея. За съжаление, животът го накара да спре преди това, защото не можеше да ходи.

Това ли беше най-тежкият момент за него?

Той никога не го каза, но си личеше. Беше си с акъла, само дето не можеше да ходи. Ако беше продължил да играе, щеше да живее по-дълго. Ето, Стоянка още играе, това я крепи - ангажиментите. Гледаш я  - едвам върви, но стъпи ли на сцената, става друга.

Има ли опасност Георги Калоянчев да бъде забравен?

Не би трябвало да бъде забравен нито един актьор. Трябва да се почитат и да се напомня за тях. Дали ще е с представление, дали ще е с нещо друго. Калоянчев е един от създателите на Сатиричния театър, ако не бяха той и Нейчо Попов, тази сграда щеше да е нещо друго.

А защо спектакълът в негова памет не беше в Сатиричния театър?

Не мога да кажа, може би въпрос на организация.

Какъв е начинът да не се забравят тези актьори, достатъчно ли е с една постановка годишно?

Не знам, не мога да дам рецепта. Аз няма да го забравя никога, но поколенията се сменят. В една Русия например успяват да запазят спомена за своите изтъкнати творци. Ето да вземем Апостол Карамитев. Какво се прави, за да може хората да си спомнят за него? Нищо! За Парцалев? Пак няма, а не би трябвало да е така.

Толкова ли ни е къса паметта?

Живеем в забързано време с много проблеми. Но една нация, която не помни тези хора, е обречена. Не говоря само за актьорите, за всички, които са направили нещо значимо за родината си. Ще се повторя, в театъра всичко е мимолетно. Един художник оставя картините след себе си, виждаш какво е направил. До утре мога да говоря за баща ми, но като не си го видял, можеш да казваш "да, супер е", но нямаш поглед и собствена преценка. За съжаление, аз не съм от толкова инициативните хора, не мога да се бутам пред институции. И жена ми много пъти ме упреквала - на теб трябва да ти се каже какво да направиш.

Роди ви се внук, който носи името Георги Калоянчев. Ще се радвате ли да тръгне по пътя на вашия баща?

Стига да го иска и желае. Нищо насила не става. Против съм да казвам на децата какво трябва да правят. Малкият ми син три неща смени досега. Записа се в Лондон международно спортно право, изкара една година и каза, че това не е за него. После се прехвърли да става пилот, сега наскоро ми каза, че иска да кандидатства в НАТФИЗ за актьор. Но му казах първо да завърши започнатото, а после да прави, каквото иска.

Вие ще го насърчите ли за сцената?

Ако иска и става - да. Защото той може много да иска, но ако не става, всичко ще бъде напразно.

При вас как се получи?

Мен ме скъсаха на първия изпит. Спомням си, че ме беше по-страх пред баща ми да изляза, отколкото на самия изпит пред комисията. После ме приеха, като ми помогана факта, че можех да импровизирам на момента. Има колеги, като научат нещо по един начин, и са като кон с капаци. Не могат да излязат от наученото и когато режисьорът иска нещо друго - блокират. Нашата работа изисква да си гъвкав.

Имало ли е момент, в който баща ви е искал да ви спре за театъра?

Не, винаги ме е подкрепял. Дори си спомням случай в театъра, по време на репетиции го гледах и му казвам: "Татко, защо не го изиграеш по еди-какъв си начин". Нищо не каза, но на следващия ден го направи и дойде при мен с думите: "Да, така наистина е по-добре". По-късно пак съм коментирал и той го пробва. Независимо дали ще се получи по-добре, или по-зле. Слушваше се в съветите. Разбира се, по-често той беше в ролята на съветник и на мен, и на колегите си. Но добронамерено, с чисти помисли.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ДО БЪР АРТИСТ БЕШЕ , НО КАТО ПЪРЦАЛЕВ НЯМАШЕ , НЕЗАМЕНИМ КОМИК , ЖАЛКО ЧЕ НИЩО НЕСЕ КАЗВА И СПОМИНАВА ЗА ТОЗИ ВЕЛИК КОМИК , Е ТОЙ НЯМА НАСЛЕДНИЦИ КОИТО ДА ПРИ АРТИСТИТЕ , ЖАЛКО ЗА БЪЛГАРСКАТА ТЕЛЕВИЗИЯ ЧЕ ГО ЗАБРАВИХА
25
1
 
5
 
! Отговори
Жоро преди 9 години
и аз съм на мнение че са много различни Парцалев и алоянчев, не могат да се сравняват. Калончев все играеше разни простаци, също като Гошо Русев, разни сноби, докато Парцалев го раздаваше благородник - я съветник на царя, а министър я нещо от тоя род.. парцалев го играеше повече като Ч.Чаплин - със забевени движения, с осанка, докато Калоянчев бих го сравнил с Бени Хил. Цели поколения разлика в мисленето.
24
4
 
6
 
! Отговори
Nexeus преди 9 години
Мир на прахта му!Няма друг актьор, който да е оставил такава следа, каквато остави г-н Калоянчев при Шоуто на Слави. Намерете това видео! Дядо ми го познаваше и никога не съм чул лоша дума за него - нито в личен, нито в професионален план. Винаги беше на възхитен от отношението му. Лично на мен ми е любим (ест. има много велики БГ актьори), но за мен Калата беше нещо повече.из Бай ***: Българинът когато е гладен, е много зъл.Яжте, преди да коментирате зли коментари :>
23
1
 
2
 
! Отговори
чуй преди 9 години
още като дойдоха в толбухин като млади актьори събудиха театъра!!!Браво досега!
22
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Абе не е редно да се говори за починали хора,особено на годишнина,ама Калоянчев беше и си остана един голям селянин.Естествено не че е роден на село.То всички големи таланти са родени на село,но Калата беше селянин по манталитет,***,нагъл селянин.В "Инспекторът и нощта"въобще не беше убедителен.В "Езоп"простееше.Не го сравнявайте с Парцалев,той беше висока класа.И не само той,всички актьори от това поколение бяха прекрасни.Сега също има големи български актьори.
21
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Истински талантлив актьор е този, който покорява публиката само с присъствието си на сцената, без да прави нищо друго. Калоянчев за мен не бе такъв. Има някаква предвзетост и театралничене, което е малко встрани от ролята и показва повече ,,Аз'', а не играният персонаж. Виж, Вачков, Лолова и Парцалев са нещо друго.
20
1
 
12
 
! Отговори
мнение преди 9 години
Силните роли на Георги Калоянчев са много, останал е в спомените ни основно като комедиен актьор, но във филма "Инспекторът и нощта" се справя прекрасно с драматична роля. Изпълнението му в мюзикъла "Криворазбраната цивилизация" и днес е удоволствие да се гледа, там впрочем всички актьори са чудесни. Любим ми е и филмът "Кит", където той изиграва майсторски пародиен образ на типичния соц-началник. С Парцалев са много различни, не знам дали е коректно да ги сравняваме, да почиват в мир и двамата.
19
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Единствената му добра роля беше на Бай ***, защото напълно се влизаше в амплоато, не му трябваше много да се прави.Бог да му даде лек вечен сън, де ....
18
5
 
6
 
! Отговори
wtf преди 9 години
До 16. Не мога да се съглася с теб. Все още имаме много добри актьори. Гледах прекрасни постновки в "Сатиричния" миналия сезон с "новото поколение" актьори. Няма да ги изброявам, за да не пропусна някого, но ги има. Просто трябва ние да повярваме в тях, за да им дадем подкрепа да продължат да се развиват.
17
2
 
24
 
! Отговори
до 14 преди 9 години
Аз съм 94 набор и трябва да ти кажа ,че и аз и съучениците и приятелите ми с удоволствие гледаме старите филми и слушаме старата музика.
16
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
То и сега е удоволствие да гледаш само старите филми и постановки. Всичките стари артисти и певци бяха супер !
15
12
 
6
 
! Отговори
Долен сатрап преди 9 години
До Театрал ТК е артист, колкото Сертов е разузнавач. Комунизма роди само фашкии.
14
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Имаше много на брой добри актьори като Григов Вачков,Тодор Колев,Наум Шопов и много други. Имаше и добри актьори като Анастасов и Парцалев,но имаше и добър актьор Георги Калоянчев. Лошото не е че еди-кой си бил по-добър от другия.Лошото е,че сега не виждам добри актьори. Едно време беше удоволствие да гледаш някои от избреените по-горе играещи заедно. Никой не се опитваше да блесне над другия,а се допълваха един друг с специфичните си качества. Например Тримата от запаса-кой запасняк е по-добър?
13
2
 
12
 
! Отговори
Горан преди 9 години
До Естет: Ти, естете познаваше ли ги лично Калоянчев, Апостол Карамитев, и Георги Парцалев? Тук, мисля коментираме актьорите, не личните им животи... Аз, като не ги познавам, не мога да кажа: А, бе тоя беше такъв човек, оня беше онакъв... Та, така...
12
28
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Овчари артисти! Големи артисти! Само дето никой не ги е чувал по света. Незнам каква пътека са оставили , но скоро и тук никой няма да ги помни. Питайте някой от 90 ти набор нататък за тия ! Нищо няма да ви каже...
11
1
 
7
 
! Отговори
зрител преди 9 години
До ГоранЕдинственият нормален коментар!
10
1
 
18
 
! Отговори
Горан преди 9 години
Защо пък да не са сравними :))) Гледайте "Кит", там играят и двамата, и не мисля, че единия играе по-слабо, за сметка на другия :))) Именити са и двамата Георгиевци, големи!
9
13
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Наистина няма място за сранение - Калоянчев си беше нещо по-така. При Парцалев хумора беше малко изкуствен, заради начина му на говорене. Крещял бил Калоянчев ... аз бих казал, че говореше силно, както и трябва да бъде и всичко му се разбираше, докато примерно на сегашните "комици" нищо не им се разбира и едва се чуват. Въпрос на вкус - на теб може да ти харесва сегашното мрън-мтън-мрън-каза-ли-нещо..., но на мен ми харесват актьори с ясна дикция и силен глас.
8
14
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Калоянчев крещеше като селянин,а Парцалев ти стигаше само да го погледнеш- изобщо няма място за сравнение !
7
13
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Парцалев си имаше специфичен хумор, но Калоянчев беше по-интересен. При това на Парцалев не винаги му се разбираше какво говори, точно заради специфичния му начин на говорене, който предизвикваше смеха.