Соня Йончева: Музиката е без граници!

Примата ни с концерт у нас след триумфа в Метрополитен опера
1 апр 2015 16:26, Петя Славова
2
Соня Йончева: Музиката е без граници!
Соня Йончева. Снимка: Булфото

"Музиката е без граници - бих пяла и поп, и рок, и джаз, стига гласът ми да го позволява", сподели оперната ни прима Соня Йончева. Българката ще пее в София след триумфа си в Метрополитен опера.

Концертът е на 5 април от 19.00 ч. в зала "България". В програмата са включени арии от Масне и Пучини, някои от които са в дебютния албум на певицата "Paris, Mon Amour", издаден у нас в началото на годината.

Публиката ще чуе също дуетни изпълнения на Соня Йончева с брат й, който ще има и самостоятелни изяви. Оркестровите пиеси са увертюра "Силата на съдбата" от Верди и "Следобедът на един фавн" от Дебюси.

"Изнасяла съм кросоувър концерти в България, Италия, Франция и други страни, бих го правила и по-нататък", каза певицата.

Тя открива нови цветове в гласа си - "може би на жена и майка" - след бременността и раждането на сина си Матео, който вече е на шест месеца.

"Ако днес съм лиричен сопран, то е защото съм в такова душевно състояние, нали гласът е отражение на душата", отбеляза Соня Йончева. В отговор на въпрос, тя "разкри", че първият съвет, който получила след раждането, бил от съпругата на Пласидо Доминго - да започне от петия ден да прави коремни преси.

"В нашата професия външността и излъчването са много важни, защото публиката е с големи естетически очаквания", отбеляза примата и допълни, че е трябвало да свали 29 кг. "Искреността е сред най-важните качества за успеха на артиста - хората трябва да виждат, че влагам и нещо от себе си в ролята, че не е само интерпретация", коментира Соня Йончева.

Сопраното сподели, че България продължава да е неин дом и, че се чувства много свързана с родината. За нея е дълг да разказва на света за българските таланти и за отношението към класическата музика у нас.

"Искам да съм вярна на моя народ - да се знае, че съм българка, но и за мен е много важно да съхраня тази принадлежност и съкровената връзка с родината", каза певицата. Тя се е представяла на наша сцена и преди, но сега за първи път ще бъде в екип със съпруга си - диригента Доминго Хиндоян, и с брат си Марин Йончев, победител в първото музикално риалити шоу в България "Star Academy", припомня БТА.

Маестрото и певицата казаха, че нямат търпение да излязат на една сцена със Софийската филхармония - един от най-добрите български състави по думите им.

Между най-скорошните ангажименти на примата, чиято програма е запълнена за 5-6 години напред, са откриването на сезона в Метрополитен опера с дебют като Дездемона в "Отело" на Верди, после ще пее Луиза Милер. Предстоят й също Виолета, Йоланта, Манон - по-нататък, както и още много роли, по-драматични, но след 8-9 години.

Доминго Хиндоян и Соня Йончева имат ангажименти по цял свят, но живеят в Швейцария, където са се запознали преди пет години. Затова си говорят на френски. Знаят по няколко езика. Соня вече е научила и испански, а маестрото е решил да научи български, за да знае какво говори Соня на техния син, както се пошегува на пресконференцията. Засега може да казва "Много добре".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
4
 
4
 
! Отговори
Неандертакус преди 9 години
Чета, че *** ще прави концерт и си викам ба*и докъде я докарахме. Тури едно ударение на и-то :)