Театърът ни трябва да работи на пазарен принцип

Делегираният бюджет провокира качество, отбеляза зам. министърът Боил Банов
15 апр 2015 13:27, Петя Славова
4
Театърът ни трябва да работи на пазарен принцип
Боил Банов. Снимка: Булфото

Театърът съществува на пазарен принцип и трябва да се ръководи по този начин. Това стана ясно след финансовият отчет на театрите за тримесечието, коментиран от зам.министърът на културата Боил Банов.

Боил Банов отказа да коментира художествената страна на театрите, като обясни, че системата е стабилна.

"Театрите работят активно и сериозно. Има ясно изразена тенденция към повишаване на цените", каза той.

Банов сподели, че на места цените на билетите са били срамно ниски. Той обяви и няколко културни института, където има негативна тенденция от загуба на зрители. Това са театърът в Благоевград, Операта в Стара Загора и Музикално-театралният център в Кърджали. "Там проблемите са много сериозни и ще се наложат структурни промени", обясни зам. министърът.

Няма начин театрите да получат повече субсидии от вече делегираните, стана ясно от разговора в студиото на БНТ. "Трябва да има свиване на разходите, по-качествена продукция и повече зрители", допълни още Банов.

Той каза още, че новото законодателство дава изключителни правомощия на директорите на театрите. Те са тези, които избират броя на актьорите и дали те ще са на граждански или трудови договори. Театрите с лоши финансови резултати трябва да повишат зрителския интерес.

Министърът коментира и отправените критики, че делигираните бюджети свалят качеството на театралните постановки, като ги кара да представят предимно комерсиални спектакли. „Делигираният бюджет провокира качеството. Търсенето на най-доброто, реинвестиране на средства. В този смисъл, разбира се, че когато излизаш на пазара, продаваш и залагаш на маркетинг и мениджмънт, но това е нормално за съвременния свят."

Боил Банов коментира, че театралното изкуство не е масово, а е за ценители. Едни от най-големите му проблеми е, че в този век на комуникации, пътят към зрителите е затруднен. "При нас действа система, наследена от комунизма – отчитахме огромен брой зрители, тъй като се откупуват билети от предприятия и се отчиташе масовост. А то е елитарно изкуство, което е за интелигентни хора, с усет към естетика. Тук има разминаване в нашите очаквания какво трябва да е българския театър".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
0
 
! Отговори
Никифор Фотев преди 9 години
Та! И тоя Банов син ще казва как се мениджирва. Щото той е много увеличил приходите на театъра в който е работил. В благоевград ще гледат кукери, бабугери, родина, Гърция, Италия, марихуана, ама няма да им дадат 20 лв. за билет. Ще им остане централния софийски театър близо до министерствата та като идват с белите чорапки да ходят там по червените килими и другото-селска самодейност. Но! Мини-истър на културата ще имаме! То имаше такъв виц при Тато, за тая работа.
3
0
 
1
 
! Отговори
Никифор Фотев преди 9 години
Ама, как няма морал тоя мъж. Кой го тури там, а кой го направи и защо директор на театър преди това.Защото има една дъртофела, Краса, в това министерство, която е *** на всяка власт. тя е там май от преди Татово време. Като оказионна закачалка е, но тя е комисия и тя предлага после на министъра кой да вземат за заместник по театроведическите дейности. Еми на Васо Банов сина. БКП, БСП, АБВ, абе да си е. . м . . . . . ., дето се казва от народа дето не е елитарен, а електорален.
2
0
 
2
 
! Отговори
NY преди 9 години
пълниш залите имаш пари, не ги пълниш - или си намираш мецанат или сменяш си професията.
1
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
TEATROTO E SAMO ZA GLUPAVI HORA-NITO EDNA STOTINKA NARODNA PARA.DARGAVATA E EDIN TEATAR I TOVA E DOSTATACNO.