Три световноизвестни българки с концерт у нас

Срещат се в Зала 6 на НДК
25 май 2015 10:36, Петя Славова
0
Три световноизвестни българки с концерт у нас
Снимка: НДК

За първи път в България ще видим големите имена Елмира Дърварова, Вяра Трендафилова и Антонина Бонева на една сцена. Това ще се случи на 25 май от 19.00 часа в зала 6 на Националния дворец на културата.

Своеобразният мост Ню Йорк - Стокхолм - София е част от рамките на XX-то издание на “Салон на изкуствата”.
Програмата е изключително богата и включва произведения на Фредерик Шопен, Пиетро Маскани, Пьотр Илич Чайковски, Камий Сен-Санс, Луис Шпор и Аманда Майер.

Световноизвестната американска цигуларка от български произход Елмира Дърварова концертира от 4-годишна възраст. Печели награди в множество международни конкурси, учи при легендарните виртуози Хенрик Шеринг и Джозеф Гинголд. Прочутият диригент Херберт фон Караян я избира за участие в един от неговите видеозаписни проекти.

Тя предизвиква сензация когато печели конкурса за концертмайсторския пост в Метрополитен Опера в Ню Йорк и става първата (и единствена досега) жена-концертмайстор в историята на Метрополитен Опера. Нейното име се съобщава в седмичните международни радио-предавания на Метрополитен Опера, както и в телевизионни продукции на МЕТ, компакт дискове и лазерни дискове на фирмите Сони, Дойче Грамофон и И Ем Ай.

Вяра Трендафилова започва своето музикално образование в родния си град Хасково в клас по виолончело. По-късно, след няколко години, прекарани в редиците на детски хор „Орфей“, продължава заниманията си по пеене в Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров” в класа на проф. Реса Колева.

През 1992 г. заминава за Москва, където продължaва музикалното си образование в Московската музикална академия „Гнесини“ като учи в класа по оперно пеене на проф. Евгения Шевелева. Участва в майсторски класове на легендарните Ирина Архипова и Зара Долуханова. Лауреат е на конкурс за млади оперни певци в Москва през 1995 г., където следващата година дебютира в ролята на Керубино в “Сватбата на Фигаро” от Моцарт.

Антонина Бонева произхожда от фамилия на известни музиканти. Завършва НМА “П. Владигеров’’ като студентка на проф. Николай Евров. Специализира в Кралската консерватория в Антверпен, Белгия при проф. Фредерик Геверс, който не пести думи за таланта и музикалността й.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари