Каква е "Последната нощ на Апостола"

Показва ансамбъл "Българе"
Обновена: 2 юни 2015 13:47 | 2 юни 2015 10:30, Петя Славова
0
Каква е "Последната нощ на Апостола"
Снимка: БТА

Различна гледна точка за величието и падението, за жертвоготовността и предателството, съизмерени с всеотдайното дело на Васил Левски ще покажат ансамбъл "Българе" и актьорът Димитър Селенски. Постановката е "Последната нощ на Апостола", която ще се играе на 4 юни от 19.00 часа на сцената на Драматичен театър "Стефан Киров" в Сливен.

Сценичната адаптация на текстовете е дело на актьора Димитър Селенски, режисурата - на Христо Димитров и Димитър Селенски, хореографията - на Христо Димитров. 

"Направихме спектакъла преди година и половина на 19 февруари като събитиен спектакъл, посветен на памета на един от най-великите българи - Апостола на свободата Васил Левски, разказа Христо Димитров пред БТА. През последните години изразът на уважение пред паметта му става все по-формален акт, изпразнен от предишното искрено съпреживяване и преклонение пред подвига и саможертвата му, смята той.

Първоначално идеята беше постановката да е само на 19 февруари, тъй като е направена от други спектакли на ансамбъл "Българе", обединени от актьорската игра и сценичната адаптация на актьора Димитър Селенски. Хората обаче започнаха толкова много да го харесват, толкова силно въздействие имаше върху публиката, че го включихме в нашия репертоар като самостоятелен спектакъл", обясни Димитров. И навсякъде, където сме ходили, сме взривявали публиката, коментира той.

На 3 март спектакълът е игран в Севлиево, после на сцените в Плевен, Стара Загора, Созопол, на първия събор "Войводска среща" в Жеравна, в Русе, Пловдив, в Самоков, Левски,Челопеч, Ямбол, Враца и Габрово. Сливен ще бъде петнадесетият град, където спектакълът ще бъде представен.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари