Отиде си театралният режисьор и педагог Николай Савов

Поклонението е утре от 13 часа
13 авг 2015 18:45, Красимир Ангелов
0
Отиде си театралният режисьор и педагог Николай Савов
Снимка: Булфото

Напусна ни театралният режисьор и педагог Николай Савов, съобщават от Министерството на културата.  Той имаше разностранно и достолепно присъствие в българския театрален живот, беше една от уважаваните личности в съсловната общност, се посочва в прессъобщението.

Савов е директор на Варненския драматичен театър, ръководи и Сатиричния през годините на художествения му възход. Създател е и на Театър 199. Изявен педагог, от театралната школа, която водят със съпругата си проф. Димитрина Гюрова, започват творческия си път много от звездите на българския театър и на българското кино.

Спектаклите му, особено създадените в творчески тандем с Димитрина Гюрова, се превръщат обикновено в събития, в хармонично съчетание на народностен дух, психологизъм и ярка сценична образност, отбелязват от Министерството. Несъмнен връх в творчеството им е спектакълът "Ретро" по Александър Галин, който има дългогодишен сценичен живот и остава като едно от големите достижения в съвременния български театър.

Николай Савов има и запомнящо се присъствие като режисьор в Телевизионния театър. Режисьор е на десетки театрални и телевизионни постановки, както и на много концертни програми.

“Загубихме го през този особено драматичен август на 2015 година, заедно с неколцина от най-талантливите представители на българското кино и театрално изкуство” се чете още в съобщението на Министерството.

Поклонението пред тленните останки на Николай Савов ще се състои в петък - 14 август, от 13.00 часа в Ритуалната зала на Централните софийски гробища.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още по темата: театърНиколай Савов
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари