Дефицитът на водата изследва документален спектакъл

Режисьор на "Под вода" е Неда Соколовска
Обновена: 18 авг 2015 12:10 | 18 авг 2015 10:49, Петя Славова
0
Дефицитът на водата изследва документален спектакъл
Снимка: Червената къща

Значението на водата и необратимите промени, които настъпват с нейния дефицит изследва българо-американски спектакъл „Под вода“: гмуркане в дълбините на времето.

Може да го видим на 21 август от 20.00 часа в Червената къща. То е проект на Студио за документален театър VOX POPULI, съвместно с американската театрална компания Built for Collapse .

Създаден от режисьорите Неда Соколовска (България) и Саназ Гажарахими (САЩ), той е артистично изследване на значението на водата и промените, които настъпват в резултат на нейния нарастващ дефицит.

Проектът се ражда след задълбочено теренно антропологично проучване (интервюта с местни жители, събиране на разкази, документи, фотоматериали) в малкото българско село Водица, Попово, чиято история, име и фолклор са свързани с водата.

С артистичните похвати на две направления – вербатим театъра и физическия театър – български и американски актьори заедно пресъздават два свята, разделени от океан и шестима млади хора, застанали на раздела между потъващото минало и пластмасовото настояще. Там те търсят близост помежду си и връзка между далечните брегове на своя произход.

„Под вода“ / „Underwater” е разказ за времето, в което живеем, погледнато през призмата на падаща водна капка, със загриженост и надежда, че изворът няма да пресъхне.

Спектакълът е създаден с финансовата подкрепа на Фондация „Америка за България“, „Арт офис“ и Фондация „Помощ за благотворителността в България“.

Участват Василия Дребова, Йонко Димитров, Мадлен Чолакова/Неда Соколовска, Бен Хобс, Винсент Сантворд.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари