Кошмари за апокалипсиси в Малдорор

Моноспектакълът на Леонид Йовчев през септември
Обновена: 24 авг 2015 14:59 | 24 авг 2015 12:30, Петя Славова
0
Кошмари за апокалипсиси в Малдорор
Лотреамон. Снимка: Метеор

Тандемът на режисьорката Ани Васева и актьора Леонид Йовчев, заедно с философа Боян Манчев, (централни фигури на групата Метеор), е на прага на нова премиера.

След “Пиеса за теб”, отново във Френския институт в София, ще последва моноспектакълът “Малдорор” по “Песните на Малдорор” на граф дьо Лотреамон – 28 септември от 19:30 ч.

Легендарната за авангардите от последния век творба се появява през 1869, издадена под псевдонима граф дьо Лотреамон. Роденият в Уругвай енигматичен французин Изидор Дюкас публикува „Песните на Малдорор” една година преди смъртта си, на 23-годишна възраст.

Творбата, преоткрита половин век по-късно от сюрреалистите, е измежду тайните и явни обсесии на Метеор от самото начало на съществуването на групата. Екипът на спектакъла си поставя рискованата цел да претвори мрачния и загадъчен поетически текст на Лотреамон, населен с макабрени кошмарни видения и апокалиптични предзнаменования, в съвременна театрална творба.

За тази цел Васева и Йовчев мобилизират характерните за работата на Метеор методи: ексцесивен сценичен ритъм, упорство в търсенето и овладяването до виртуозност на нови театрални и езикови техники, сътворяването на хипнотично въздействащо, фантастично театрално пространство.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари