В ритъма на One Dance Week

Фестът поставя Пловдив сред танцовите столици в Европа
3 сеп 2015 08:36, Петя Славова
0
В ритъма на One Dance Week
Снимка: One Dance Week

Танцът ще стане водещ от 17 октомври до 1 ноември в Пловдив. Тогава ще се случи осмото издание на фестивала за съвременен танц и пърформанс One Dance Week.

Тазгодишната селекция ще представи общо 9 спектакъла, дело на световноизвестни артисти, които чертаят посоките в света на съвременния танц и пърформанс. Програма включва едни от най-интересните танцови компании и хореографи, които демонстрират различията и многообразието на идеите за танц в момента.

Сред тях са компания Daniel Abreu от Испания, чешкото театрално студио Farm in the Cave, хореографът, изпълнител, писател, теоретик и драматург в театъра на легендарната Пина Бауш Раймунд Хог, провокативният и ексцентричен нюйоркчанин Тражар Харел, Филип Сер и неговата компания от Швейцария, френската компания MPTA, известна със специфичната си естетиката, смесваща театрални, танцови и циркови техники, и младите звезди на Корея – Кил Сео-Янг и Ким Джаесеунг.

И тази година One Dance Week ще постави своите публики в турбулентната зона на пресичащи се емоции и гледни точки. Основната линия, която тазгодишната селекция следва, е нетърпимостта на съвременния танц към „нормалността“ и всички установени норми и модели на живеене, мислене, поведение и възприемане. Представленията, макар и дело на артисти от три различни континента, ще „играят“ с понятията ни за „нормално“, като ни провокират да излезем от сферата си на комфорт и да погледнем с различен критически подход към света.

Програмата, както винаги, е структурирана в няколко модули, които обхващат различните аспекти на правенето и възприемането на съвременните изпълнителски изкуства.

Тази година съпътстващата програма включва танцови уъркшопи за професионалисти и студенти, професионални уъркшопи за сценичен светлинен дизайн, танцови ателиета за деца от различни възрасти, селекция от филми за танц, които ще ни потопят в гения на световноизвестни артисти и шедьоври, белязали историята и настоящето на жанра. Ще има много срещи и разговори на живо с гости.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още по темата: ONE DANCE WEEK
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари