Кои са "Двама бедни румънци, говорещи полски"

Вижте в Театрална работилница Сфумато
9 ное 2015 16:52, Петя Славова
0
Кои са "Двама бедни румънци, говорещи полски"
Снежина Петрова. Снимка: Булфото

Режисьорката Десислава Шпатова и актрисата Снежина Петрова са продуценти на спектакъла "Двама бедни румънци, говорещи полски" от Дорота Масловска.

Премиерните представления са на 12 и 26 ноември в Театралната работилница "Сфумато", съобщават от екипа.

"Това е най-мрачното и май най-сериозното нещо, което съм писала, макар и смешно. Разказва за двама младежи, нахлуващи в колите на шофьорите с твърдението, че са много бедни румънци, които говорят полски.

Първата част на текста е за техния амок и бълнуване, а втората за внезапното им пробуждане някъде в централна Полша, внезапна самота, отчужденост и зараждаща се битка на психики на живот и смърт", казва Дoрота Масловска за първата си пиесата.

Написана през 2006 г., за по-малко от десет години тя добива международна публичност и става програмен текст за социално ангажирани театрални общности.

В българския спектакъл участват завършили и настоящи студенти на програмата "Театър" в НБУ - Емануил Костадинов, Мартина Апостолова, Диана Спасова, Велислав Павлов, Симеон Гълъбов, Катерина Златарова, Митко Якимов, Росица Караджова. Сценографията и костюмите са на Николета Алексиева.

Избирайки този текст, от екипа вярват, че влизането в кошмарите на съвременния антигерой е началото на неговото "метафизично пробуждане" (Чоран).

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още по темата: Дорота Масловска
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари