У-лицата с Михаил Димов и едно пътешествие във "Всичколената"

Театърът на сетивата - едно уникално преживяване
Обновена: 6 ное 2020 14:58 | 29 май 2020 17:45, Петя Славова
0
У-лицата с Михаил Димов и едно пътешествие във "Всичколената"
Снимка: Всичколената

Всичколената

Да станеш част от "Всичколената" е лесно. Първото и най-важно условие е да отвориш сетивата си за новото, различното и неочакваното. 

"Става дума за синкретично изкуство, което съдържа в себе си всички видове изкуство, разказва Михаил Димов от Театър на сетивата пред Dnes.bg. -  В този смисъл го наричаме изкуство на бъдещето, защото може да бъде пресечна точка на абсолютно всички изкуства."

За разлика от повечето познати до момента изкуства, които работят с едно или две сетива, тук се включват всичките пет – зрение, слух, обоняние, осезание, допир. Усещането е като навлизане в ново пространство, което има огромни възможности.

Още по темата

Зрителят

Точно, защото е съвсем нов вид изкуство, зрителят  е по-скоро пътуващ. За разлика от киното и театъра, тук той няма статична роля, а се движи по предварително подготвен път, срещайки героите от спектакъла, с които лично си взаимодейства. От неговото общуване с тях се ражда уникалният спектакъл, който е различен от на всички останали. "Всеки излиза от "Всичколената" със свое преживяване и това е предизвикателство както за актьорите, така и възможност за участниците да въздействат върху създателите на изкуството. Така  самите участници се превръщат в сътворци", уточнява Михаил Димов и допълва, че подобна възможност за публиката няма в другите спектакли, където на тях е  дадена пасивната роля на възприемащ.

В България

Всяко изкуство е своеобразен път към себе си. Така и "Всичколената" позволява на пътуващия да надникне в себе си. Това, което е необичайното в Театъра на  сетивата е приликата с реалността, която извън театъра вече е много по-осезаема. Михаил Димов споделя, че за всички тези години Театър на сетивата има вярна публика, която ги следва от спектакъл в спектакъл. "Тази публика ни помага да се развием, защото всяко първо докосване до подобен вид изкуство е изключително силно. Всеки, който за първи път се срещае с него е поразен, защото изживяването не прилича на никое друго.", споделя той, допълвайки, че именно затова имат и толкова вярна публика. "Миналата година направихме първи такъв спектакъл в Австрия и мога да кажа, че те се движат с над 15 години закъснение след нас. В рамките на Европа, България се оформи като една от водещите страни на този тип изкуство. Вече нашите учители идват да обменяме опит и идеи. Развиваме се наистина по много оригинален начин. Това не би било възможно без публиката, която ни следва.", споделя още артистът.

Артиститите

Във "Всичколената" има сцена на действието, но няма места за да може публиката да седне. По-скоро е голяма инсталация, наречена лабиринт, през която всеки минава. Самите актьори стават част от екипа изключително интуитивно. Първоначално те са се докоснали до този театър като зрители.  Били са заинтригувани. Следели са събитието на Театър на сетивата в интернет.  Провокацията за зрителя е новото преживяване. Сцената е колкото във външния свят, толкова и в неговия вътрешен. А това, което ни оставят най-накрая като обратна връзка, е много различно, но общият знаменател е, че е много силно, необичайно. Нещо, което стои извън повечето преживявания. Нещо, което те кара да се замислиш, да преосмислиш. Дава различна гледна точка върху света, живота, другите, самия себе си". – отбелязва Михаил Димов - Театърът на сетивата изважда пътуващият от обичайния му ход и траектория, светоусещане и му дава дара на различния поглед.  Тази различност варира при всеки отделен пътуващ, но това, което е обединяващо е удивлението - разтърсващо, вдъхновяващо, незабравимо преживяване." За да станеш част от "Всичколената" е необходимо предварително записване в сайта й. Публиката влиза един по един, като среща различните актьори по пътя си. Ако дойде цяло семейство, то може да се движат един след друг и на моменти да се срещат. Все пак пътуващите остават сами, но винаги във връзка с героите.

Къде

Всичколената е на същото място, в което започна пътешествието из нея преди коронавируса -  в сградата на Интерпред Бояна. "Сграда прилича на кораб, намерил пристан близо до Околовръстното шосе и бул. "България" - на ул."Спас Соколов". – разказва Михаил – Това е нова сграда, която тепърва ще се населва. Ние бяхме нейните първи обитатели и я превърнахме във вълшебен кораб, който няколко пъти в месеца правеше курсове до тази паралелна вселена. А "Всичколената" е свят, в който всяко нещо е свързано с друго. То е приятел, дете, обича приказки, пее. Една хармонична вселена, взаимносвързана и осъзната. По някакъв начин децата я разбират много добре. Ние също я разбираме, защото сме били деца, но сме забравили. Така че децата ще се почувстват там като у дома си, а възрастните - като завръщане у дома.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари