Земята може да се разбие в Слънцето като насекомо - в стъклото на кола

В резултат на гравитационни смущения, предизвикани от въздействието на съседни звезди или по други, все още неизвестни причини, техните орбити се нарушават и планетите попадат в огнен ад
20 юли 2007 09:53,
43
Земята може да се разбие в Слънцето като насекомо - в стъклото на кола
Заради гравитационни смущения орбитите на планетите се нарушават и попадат в огнен ад. Снимка: Newsru

На базата на анализ на спектъра на най-близките до Слънцето звездни системи група учени от Европейската организация за астрономични изследвания в южното полукълбо /ЕSO/ предположиха, че планетите могат да се разбиват в своите звезди както насекомите на предното стъкло на автомобила.

В резултат на гравитационни смущения, предизвикани от въздействието на съседни звезди или по други, все още неизвестни причини, техните орбити се нарушават и планетите попадат в огнен ад.

При това огромното мнозинство от планетите, близки до звезда, са обречени на “изяждане”. Такава съдба застрашава и Земята, съобщава Newsru.

Учените са установили нещо странно – младите звезди съдържат много голямо количество метали, каквито по изчисления не би трябвало да има.

Възможна причина за това може да е канибализмът на звездите, казва ръководителят на групата изследователи -астрономът Люк Пасквини.

Звездите поглъщат своите планети. В резултат изпарилото се вещество на планетата като че се разтича по повърхността на звездата. Приблизително по същия начин се размазват бръмбарите по предното стъкло на автомобила.

Този процес прилича и на приготвянето на капучино, което се посипва с какао, без да се разбърква.

По същия начин и звездите имат по повърхностната си обвивка следи от сблъсъци със собствените си планети. Тези петна дават в спектъра линиите от метали, казва ученият.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Насекоми, капучино и канибализъм хахахаха.....сладури!
1
0
 
0
 
! Отговори
R. преди 16 години
Говорят си двама:"Ти знаеш ли, че земята ще се блисне в слънцето след 4 лилиарда години?""Колко, колко?" - уплашено казал другият."4 милиарда!""Ох" - успокоил се вторият - " Пък на мен ми се причу 4 милиона и се уплаших