България.бг

Внесохме искане да регистрираме интернет домейн на кирилица
23 юни 2008 12:07,
40
България.бг
Снимка: Булфото

България първа внесе искане да регистрира интернет домейн на кирилица.

Председателят на Държавната агенция за информационни технологии и съобщения Пламен Вачков прати писмо до президента на интернет корпорацията за имена и адреси (ICANN, www.icann.org) Пол Туми.

Писмото беше връчено в Париж от представителя на България в Правителствения консултативен комитет (GAC) към ICANN и в Женева, където е централата на Международния съюз за далекосъобщения.

Така България се включи като първата в света страна в процеса по ускорено въвеждане на интернет домейни на кирилица.

В писмото до президента на ICANN, председателят на ДАИТС информира авторитетната международна организация, занимаваща се с присвояването на интернет имената от .com, .net, .org, .info и т.н., че България е избрала да регистрира и поддържа за код на страната на кирилица съкращението .бг.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Нищо чудно простакът да ни ЗАВИЖДА за азбуката, защото тя е много по-съвършена от латиницата, в която куп букви липсват.Сигурно измислителят на латиницата е имал говорни дефекти.
38
0
 
0
 
! Отговори
ДИДИ преди 15 години
Работя за фирма с чуждестранно участие. Дали от учтивост, дали от любознателност, единия от чужденците реши да учи български език, като за целта си купи една от онези програми за самообучение. И на въпроса дали е научил азбуката отговори леко злостно, че няма никога да го направи, защото ние (българите) сме били толкова високомерни, че сме използвали наша собствена азбука - КИРИЛИЦАТА. Да, така е! Високомерна съм и се гордея, че мога да пиша грамотно на български! Приветствам идеята с две ръце! А ако толкова се притеснявате за чуждестранните hit-ове, ами вържете си и едно .bg
37
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Струва ми се, че това е поредната "патриотична" идея за точене на пари. Икономически е неизгодно, според мен. Повечето чужди фирми които са на територията на Бг използват инглиш, немски и френски като работен език; съответно и сайтовете на същите се поддържат на тези езици. Вярно, някои от тях учат БГ, но по мои наблюдения, по-скоро от куртоазия и защото искат да са любезни. И без това достатъчно стряскащо им изглеждат тези на пръв поглед уж еднакви с техните букви. Та, ако това се прави за тези, които не искат да се интегрират и да учат чужди езици и пак ще ни "усвояват" данъчите за такива начинания, немирам това като поредната идейна хрумка на некои умници. Колкото до шльокавицата, тя е въпрос на неграмотност и едва ли новото начинание ще я реши. Та въпросът ми е: кой ще използва новата придобивка и правени ли са някакви предварителни проучвания, в цифри, които реално да аргументират прилагането му?
36
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
nito kirilicata nito bugarskiya imat myasto po sveta ve4e,i tay e po-dobre
35
0
 
0
 
! Отговори
dome преди 15 години
Много интересно решение. Ползата му ще е да си го използуваме в България. Тогава пък ограничаваме чужденците. А пък май ние българите намаляваме... Тогава остават сърбите и русите. Кой ще познае, от един път, колко ще имат желание тези братски народи да ни четат писанията. За македонците, освен да пишат гнусотии за нас, друго рядко се среща. Нека някой каже нещо за ползата. А, да видях - най-голямата и мощната страна в света ползувала кирилица. Да не забравяме, че същата тя, русия, е недемократична страна / справка изборите за президент и парламент /, икономиката и е силно изкривена от експорта на нефт и газ, т.е. няма реална икономика, третира България като заден двор. Някой да е чул за руски инвестиции или грантове за България, за инфраструктурно развитие, водни проекти, информационни технологии ит.н. Но не отричам патриотичното удоволствие, че ще имаме домейн на БЪЛГАРСКИ, не на кирилица.
34
0
 
0
 
! Отговори
пак аз преди 15 години
Ей много простотия по широкия свят бе еййййй.Ами четете по-внимателно бе идиотчета недообразовани, то си пише - внесено е искане - а те глупачетата му искат вече да си го отварят бъгарията.бг.Няма нищо лошо в това да се изписват домейните на кирилица, и въобще няма нищо лошо в това да се пише на кирилица - употребяват я около половин милиард души на тази планета - скоро и на други - :-)Е вярно в собствената ни държава полуграмотните идиотчета ползват шльокавица ама то си е от простотия и мързел - не от друго.А колкото до внесеното искане тече обсъждане на темата отдавна в българските ИТ среди.То не е само да се внесе искането ... има нужда от много сериозни инвестиции в промяна на цялата DNS структура, която е неразделна част от Интернет.И не си мислете че сме първите - китай отдавна си имат адреси на йероглифи, японците също си имат мрежа в мрежата, така че това е само началото - или по-точно това е бъдещето.И ще има много други полезни страни освен че ще ни е по-лесно да работим с нашата родна азбука - търсенето на информация например може да става стотици и хиляди пъти по-бързо защото ще се търси в много по-малък масив от данни.Толкова от мене,ха останете си със здраве
33
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Kolegite ot dnes.bg zapochvat ay veche dosta da spekulirat, ima mnogo temi koito ne sa publikuvani nikude drugade osven tyah samite, nyama takuv sait na kirilica
32
0
 
0
 
! Отговори
k преди 15 години
bil sym na dosta mesta i chestno SRAM me e che sym bylgarin izobshto ne mi dali shte imame domain na kirilica ili ne pak si ostavame syshtite selqnduri
31
0
 
0
 
! Отговори
berty преди 15 години
e dobre de pi6i gore българия.бг da vidim dali vliza nqkyde?
30
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
те вече си имат :)
29
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Аз съм" за " кирилицата.Дръжте се като българи,нали това е азбуката с която пишем и четем дори и тук!!!Не мислете за чужденците как ще ли да се оправят,спокойно и затова е помислено.Нещата не се правят ей така щото на някой му скимнало.Това е част от опазването и съхраняването на езика ни.Помислете за младите и тинейджърите.Трябва да се мисли в перепспектива.Е на място мога да цитирам Паисии-"О неразумии народе поради що се срамиш да се наречеш българин"Гордейте се бе хора че ще има домейн на кирилица!!!
28
0
 
0
 
! Отговори
Noname преди 15 години
До номер 3,4 и всички други които мислят само за пари - предполагам че ако някой ви подари кола ще мрънкате че цвета и не ви допада. Аз лично съм "за" кирилицата. Така ще може чисто българските сайтове да се намират по - лесно (което ще помогне много български фирми да достигнат до българските си клиенти). Рекламата както беше споменато също ще бъде по - лесна, ще могат и лесно да се изписват адресите по визитките. Въобще на национално ниво това е изключително улеснение.Другото е, че е добре страната ни да се натиска за латиница, така може да влезем в историята с нещо друго освен корупция и загубени преговори (визирам войните в които все нямаме загубени битки а все са ни грабили).
27
0
 
0
 
! Отговори
анонимен преди 15 години
не можаха или не им се занимава та наш ***
26
0
 
0
 
! Отговори
uko преди 15 години
не се произнася "ламери" ;)а иначе тази идея е отдавна, дано наистина сега да стане реалност. До номер 21 - ами честно казано съм чувал нещо, но не знам подробности.....ако можеш кажи нещо ;)
25
0
 
0
 
! Отговори
Жельо преди 15 години
Идеята е добра. Най-голямата държава в света и основено доставчик на енергийни ресурси, космически и ядрени технологии, авиотехника, модерно въоръжение и т.н. ползува именно КИРИЛИЦАТА !Това - за сведение на "просветените" ламери и тям подобни.Учудващо е кой от нашите се е сетил за това ? Като гледам така, това май е първото реално деяние на празнословеца Пл. Вачков.
24
0
 
0
 
! Отговори
Ivan преди 15 години
защо му е на чужденец да влиза в сайт на български който той така или иначе няма да разбере? т'ва, че след като той няма кирилица инсталирана и не може да влезе в домейна няма значение защото той нищо няма да разбере от съдържанието, не знае езика.а фирмите просто ще си правят отделни сайтове на домейни на латиница за чуждестранните им клиенти и бизнес партньори. един ще има за българи друг за чужденци. даже така е по-прегледно.а да не говорим колко по-лесно се запомнят и пишат адресите на кирилица! в радио рекламите вече няма да се чудят как да изговорят домейните на шльокавица за да са сигурни, че хората ще ги запомнят и изпишат правилно когато седнат на компютъра си..също размяната на домейни между познати и приятели на живо ще се улесни.всичко това е за добро не виждам нищо лошо честно казано в домейните на кирилица.
23
0
 
0
 
! Отговори
stefanoff преди 15 години
Добре де, то така или иначе някой прибира пари, какво завиждате само? Дали ще е .бг или .bg вие няма да получите нито стотинка, нито аз, нито някой друг от тези, които пишат коментари тук. Но пък се обръща внимание на родолюбието. Тия дето са "свикнали на шльокавица" просто да отвикнат, нека всички си пишем на родната азбука. Ако някой чужденец е толкова настоятелен, за него няма да е проблем да намери сайт с .бг домейн. А и както написа 12 - не мислете, че в момента те пишат сайтове на ръка ... Ако беше така, то Google или AOL отдавна да бяха фалирали ...
22
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
А какво ли ще стане, когато китайците, евреите, гърците и арабите поискат домейни на техните езици :)
21
0
 
0
 
! Отговори
?!? преди 15 години
А случайно да ви е известно че това вече го има в Бълагиря? Домейните на кирилица не са нищо ново, но за момента само част от хората могат да ги ползват(четете що е това DNS и има ли почва у нас).
20
0
 
0
 
! Отговори
Иванчо преди 15 години
До 17 това е първата стъпка към собствен интернет! Само за България

Спонсорирани публикации