Астрономи и военни не можаха да разделят небето

Строги ограничения не позволяват на учените да правят важни наблюдения
15 окт 2009 17:00,
21
Астрономи и военни не можаха да разделят небето
Снимка: gemini.edu

Нови правила, приети от Военновъздушните сили на Америка, съществено усложняват работата на астрономите и може да направят невъзможни наблюденията на много важни краткосрочни или ставащи внезапно събития.

Обръщение на учените, в което те излагат своите претенции, е публикувано на сайта на Асоциацията на университетите за изследвания в областта на астрономията (Association of Universities for Research in Astronomy).

Въведените ограничения от военните се отнасят до лазерите, които се използват от астрономите, тъй като изпращаните от обсерваториите лазерни лъчи можело да повредят оптическите прибори на спътниците, които са на орбита около Земята.

За да предпазят своите спътници, ВВС на САЩ отдавна са затегнали изискванията и са съкратили съществено времето, в което са възможни наблюдения.

За да получат разрешение за използване на лазери в „нерегламентирано“ време, астрономите трябва да се обърнат към военните.

За издаването на съответния документ пък са необходими три дни.

Новите правила съществено затрудняват наблюденията на такива събития като например свръхнова и залпове от гама-лъчи.

Тези явления стават внезапно и са с много кратка продължителност (например гама-залповете траят от няколко милисекунди до няколко минути).

Покрай ограниченията на астрономическите наблюдения военните правила в САЩ не позволяват на американците да возят космически туристи на своите кораби, както и да създават частни компании.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
0
 
! Отговори
Фък оф юесей преди 14 години
Абсолютно си прав - тъпите *** хамерикански *** заради военщина всичко ограничават и забраняват.Побъркани *** ***.
20
0
 
0
 
! Отговори
6 преди 14 години
Тези сателити само над територията на сащ ли стоят или само там има обсерватории с лазер
19
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Ами да. Как няма това да засили конспиративните им теории. Това им е работата. Иначекак ше си оправдаят парите? А от военните наука за Космоса не очаквай. Малко са учили за това, горките
18
0
 
0
 
! Отговори
VANGA преди 14 години
AZ VI KAZAH , 4E SKORO 6TE SI PLA6TAME I ZA VDI6VANIYA VIZDUH!
17
0
 
0
 
! Отговори
Кокоши трън преди 14 години
Тези американски откачалки с пагони може да доведат работата до там,че да ни тресне внезапно някой голям метеорит и земята да загине.Изобщо кофти ситуация
16
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Строги ограничения не позволяват на учените да правят важни наблюденияАз пък си мислех, че само в Бг. е така. И пи нас е така. Приличаме на Америка. Тъпите военни не знаят горките, че от Космоса няма тайни. Ама развитие. До там са стигнали. И понеже имат власт пречат на хората да рабтят. Явно и в Америка го имали.
15
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Да сте чували някога военни да се разбират с учени? Ами те не знаят какво е научен труд и да са знаели, са им промили мозъка във военното училище? Военен да е получавал нобелова награда?Секретно. Пфу!!!Секретна е само глипостта им. Все що не понимает е секретно за тях. Нали горките не могат да мислят, та не знаят че няма секретни неща. Ама аре...как иначе ще взимат заплати
14
0
 
0
 
! Отговори
Dan преди 14 години
Абе викаха ми , че комунизма ще победи ама аз не им вярвах..."Покрай ограниченията на астрономическите наблюдения военните правила в САЩ не позволяват на американците да возят космически туристи на своите кораби, както и да създават частни компании.", един указ 56 от Татово време ще им свърши работа! Пък ние драпаме за капитализъм...
13
0
 
0
 
! Отговори
онбашията преди 14 години
че те учЕните гледат ли още през телескопи? аз си мислех че само бълват бездарни публикацийки преписвани една от друга. ако гледат по небето, от де намират време за бездарните публикацийки, нямат ли нужда от сън и ебачка?
12
0
 
0
 
! Отговори
Костов преди 14 години
ххихиихиии, всичко въъви по план.
11
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
US астрономите да се изнесат в близко Мексико, да видим тогава какво ще направят фуражките. Явно военните навсякъде по света са малко .. много малко умни. Имам чувството, че скапаните им сателити ще се повредят от отразена усмивка на ... Обама например ;)
10
0
 
0
 
! Отговори
yoda преди 14 години
хах е това ще засили конспиративните теории и най-вече една.тъй като от 2011 NASA остава без совалки(средства за изтрелване на хора) и могат да разчитат единствено на руснаците,което няма да направят или на space x(частната космическа програма) която всъщност става незаконна след тези промени,излиза че единствения вариант за тях е алтернативната им програма която уж не съществува,разработена на базата на нацистки технологии непознати за обществеността.всеки сам да реши уравнението и да види кое
9
0
 
0
 
! Отговори
:) преди 14 години
*** шапкари...
8
0
 
0
 
! Отговори
boom преди 14 години
*** тъпите военни задръстеняци
7
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Няма да си купи,защото американците не разрешават.
6
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Ер те американците сами си казват - нашите спътници са с уязвима към лазери оптика!Така че пуцай народе!!!!!
5
0
 
0
 
! Отговори
Jolly Roger преди 14 години
Абе той оня доган нали щеше да си купува летяща чиния?
4
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
"американците да возят космически туристи на своите кораби" От това изречение трябва да разбираме че Аериканците си имат вече и собствени космически кораби ли.Как така и наще "бизнесмени" не са се здобили с космически кораби.
3
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Твърде вероятно...
2
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Откъдето сте го преписали не са прави. В щатите има частни компании в сферата - даже летяха и има и конкурс с награда