Астрономи откриха екзопланета с вода и атмосфера

GJ 1214b е на 42 светлинни години от Земята
17 дек 2009 12:18,
21
Астрономи откриха екзопланета с вода и атмосфера
GJ 1214b. Изображение: eso.org

Екзопланета, чиито размери са малки в сравнение с тези на други екзопланети, бе открита около звезда с малка маса, сочат резултатите от изследване, цитирани от Франс прес. На новооткритата екзопланета е възможно да има много вода.

Тази екзопланета се намира на около 42 светлинни години от Земята в съзвездието Змиеносец. Радиусът й е 2,7 пъти по-голям от земния, а масата й е 6,6 пъти по-голяма от тази на нашата планета.

Размерите и съставът й я поставят в междинната категория между Земята и газовите гиганти като Юпитер и Сатурн, заяви Дейвид Шарбоно от Харвардския университет в САЩ. Неговият екип включва астрономи от Женевската обсерватория и от европейски институти.

Откриването на екзопланетата GJ 1214b е важна крачка напред в търсенето на планети, подобни на Земята, отбелязва Джефри Марси от Калифорнийския университет в Бъркли.

Астрономите използвали 8 малки телескопа, за да изследват вариациите в блясъка на 2000 звезди, подбрани заради малките им размери – червени джуджета. Целта бе планета, която минава пред някоя от тях, да засенчи поне 1 процент от светлината й.

Блясъкът на звездата, около която GJ 1214b се завърта за 38 часа, е намалял с 1,3 процента за 52 минути от въпросните 38 часа. Това разкрило наличието на екзопланета.

Невероятно е да бъде открита толкова малка планета, уверява Марси, припомняйки, че единствената друга подобна екзопланета е Корот-7b. Докато Корот-7b има плътност, сходна с тази на Земята – 5,5 г/куб. см, и вероятно е скалиста планета, GJ 1214b е с по-малка плътност – 1,9 г/куб. см, и вероятно е съставена предимно от вода, а атмосферата й – от водород и хелий, смятат авторите на изследването.

Температурите на повърхността й са между 280 и 120 градуса по Целзий, т.е. далеч по-ниски от предполагаемите 1700 градуса по Целзий на Корот-7b.

На GJ 1214b вероятно има много дълбок океан и атмосфера, която напомня сауна, пояснява Марси. Част от водата вероятно е под особената форма на лед, която съществува, когато налягането е 200 000 пъти по-голямо от това на земната атмосфера на морското ниво.

Резултатите от изследването са публикувани в сп. "Нейчър".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
1
 
! Отговори
Константин преди 14 години
Браво! За първи път автор от днес.бг да сложи източник! Изведныж статията придоби по голяма достоверност.
1
0
 
1
 
! Отговори
_I_ преди 14 години
Всички *** там!